Dávid Csenge: „Gyakorlatilag az egész gyerekkorom háttérzaja a rádió volt”

Dávid Csenge: „Gyakorlatilag az egész gyerekkorom háttérzaja a rádió volt”
A 28. alkalommal megrendezett Digital-Media Hungary konferencián Dávid Csenge mindenkit lehengerelt fantasztikus sztorijaival és zseniális humorérzékével. Előadásán a Spagetti Lakóautó Podcast nevű csatorna történetéről mesélt a közönségnek.

„Egy podcast, melyben őrült járgányunkkal felfedezzük és felforgatjuk a világot, lefékezünk minden mellett, ami érdekes, legyen az egy borsószem vagy a szeretet fogalma. Eldudáljuk az útból a konvenciókat, és felvesszük a legdögösebb agyú stopposokat!” – ezzel a barátságos két mondattal mutatkozik be előttünk Spotifyon a Spagetti Lakóautó.

„Az elején halvány lila gőzöm sem volt arról, hogy mi az a Podcast” – kezdte el Csenge az előadást. Ahogy az a történetből kiderült, Csenge már gyerekkorában meg volt győződve a formátum nagyszerűségéről, a nagyapja rádiójának köszönhetően. „Folyamatosan az szólt, amikor gazoltunk a kertben, vagy reggeliztünk a családi nyaralóban. Gyakorlatilag az egész gyerekkorom háttérzaja a rádió volt.”

Ez lenne részben a Podcast feladata is. Olykor háttérzajt biztosít, a magányos percekben pedig társaságot. Edukálás közben kitölti az üres teret és szórakoztat álmatlan éjszakáinkon. „A podcast tehát egy olyan ismerős, aki már a legeslegelején emlékeztet minket valakire, akit mindig is ismertünk és szerettünk.”

Szóba került továbbá a csatorna működése és felépítése is: „Hetente kibeszélünk egy adott témát, ezek mindig változnak. Beszéltünk már apácákról, a tojásról, a betonról… volt már minden!” Ezeknek a témáknak a kivesézése természetesen hatalmas kutatómunkákat igényelnek, emellett Csengéék minden héten tartanak egy körülbelül kétórás live beszélgetést is.

„Kinek is csináljuk mi ezeket a podcasteket?” – teszik fel a kérdést rendszeresen a csatorna tartalomgyártói, a válasz mégis állandóan ugyanaz: „Magunknak. Mi vagyunk az akarat, de a hallgatók fújják az igazi szelet a vitorlánkba.”

A Spagetti Lakóautónak egy támogató és egymásra figyelő közössége van, a szeretetükkel és a folyamatos érdeklődésükkel hatalmas erőforrásokat mozdítanak meg a csatornán belül. Csenge szerint a kollektív tudás az, ami összeköti az embereket egymással a közösségükön belül. Erre a podcaster egy nagyszerű példát is hozott: „Tudták, hogy a tasmán földirigó szellentéssel szokta kicsábítani a földigilisztát a talajból? Most már tudják, és ebben a pillanatban ez az az információ, ami összeköti önöket.”

A csatorna követői rendszeresen küldenek „térdet megremegtető” ajándékokat tartalomgyártóknak. A legmeglepőbb ajándék Csenge elmondása szerint egy repülőjegy volt. „A hallgatónk nem szerette volna, ha a szerelmem nélkül töltöm a karácsonyt, szóval meglepett egy repjeggyel.”

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Szász Alexandra

Szász Alexandra vagyok, a METU kommunikáció és médiatudomány szakának negyedik féléves hallgatója. Már a hallgatói státuszom előtt is tudtam, hogy az egyetemi évek alatt nem csak az elméleti tudásomat …