Cápák között - százmilliós fogadásból befektetés

Cápák között - százmilliós fogadásból befektetés
Még egyetlen kishal sem mert fogadni egy Cápával sem, most erre is sor került, miközben az egyik nagyragadozó egyszerűen kisétált a stúdióból. Ezúttal is több családi vállalkozás pitch-elt, egy apa-fia páros és egy ikerpár is állt a befektetők előtt, a Cápák között nyolcadik adásában.

E-mobilitás – százmilliós fogadás és Cápa-kivonulás

Smart Capacit System néven Lengyel Kristóf IT szakember egy, az elektromos autók társasházi és irodaházi töltését optimalizáló szoftvert fejlesztett édesapja cégében, amivel nem csak két Cápát akasztott (ki), de egy rögtönzött fogadást is kötött Balogh Petyával: a Cápa szerint ezt a szoftvert egy délután alatt le lehet fejleszteni. Mindeközben Lakatos István - miután egy alapvető kérdésére nem kapott érdemi választ -, egyszerűen kisétált a stúdióból. Miután lenyugodtak a kedélyek és a Cápa-harapások is finomodtak, Lengyel Sándor cégtulajdonos, és a pitchelő Kristóf apukája segítségével eloszlatták a kételyeket a vállalkozás körül, így az apa-fia páros sikert tudott elérni: Lakatos István - aki egyébként is érdekelt az energiaszektorban -, 20 millió forintért és 20%-ért, eredetileg 80 milliós hitelre tett ajánlatot, amit az IT-érdekelt Balogh Petya 10 millió forinttal, 10%-al és egy 2 éves inkubátor-programmal tetézett, így 30 milliós, közös befektetés és egy 70 milliós hitel lett a pitch vége.

Ikrek a Cápák előtt – ilyen sem volt még a hazai szériában

Sokféle család-modell állt már a Cápák között stúdiójában, ikertestvérek eddig még nem. Az ötödik évad erre is hozott példát. A Varga-testvérek Sportmanji nevű kognitív-fejlesztő csomagja az otthon ülő munkavégzés és a játékos testedzés, mozgásterápia kreatív kombinációja, ami az alapvető készségeket helyezi előtérbe. Az eddigi termékek (videók) nagy része elérhető ingyenes közösségi oldalakon, ebből szeretnének előfizetéses csomagokat és általános, mindenki számára hasznos ajánlatokat készíteni, majd ezt az egészet egy applikációba beleolvasztani. Ehhez a Varga-ikrek, Tamás és Balázs, 50 millió forintot kértek a Cápáktól, akik kétkedve fogadták a vállalkozásban rejlő üzleti lehetőséget, hiszen szerintük olyan terméket nem lehet eladni, ami mindenki számára egyformán hasznos, kell lennie egy célcsoportnak, amelynek azt kifejezetten szánják. „A világban semmi nem úgy működik, ahogy mondjátok!” – zárta rövidre a pitch-et Balogh Petya.

Gróf Széchenyi István nyomdokain

Pirityi Soma és Karagics Bálint a magyar munkaerőpiac humánerőforrás hiányának enyhítésére hozott létre egy céget Hungary Hiring névvel. A külföldön több diplomát is szerzett fiatalok olyan platformot hoztak létre, ahol minden külföldről érkező vagy éppen külföldön tanuló munkavállaló láthatja a magyar munkaerőkínálatot, a munkáltatók pedig láthatják a humán erőforrást, így a kereslet és a kínálat könnyen össze tud kapcsolódni. A Cápák szerint a cél szép és nemes, miszerint hozzuk haza a kvalifikált munkavállalókat, de a cég története még túl kicsi ahhoz, hogy érdemben befektethető legyen. Moldován András szerint ebben semmi újdonság nincs, csak ügyesen adták elő, Balogh Levente azonban, ha a fiatalok idővel bizonyítanak, nyitottnak mutatta magát együttműködésre.

Vége a műanyag ételes dobozoknak!

A Rakun közösség megoldást nyújt a végeláthatatlan mennyiségű, műanyagot tartalmazó ételszállító dobozok problémájára! Eljött a bérelhető dobozok ideje, amelyek cseppmentesen zárnak és rozsdamentes acélból vannak, így csak elmosni kell őket. A leszerződött vendéglátóhelyek olyan dobozközösség-tagoknak küldik ilyen formában az ételeket, akik előfizetnek a cégnél a szolgáltatásra. Horváth Sarolta és társa már 14 városban, több ezer előfizetővel és több mint 100 vendéglátó-partnerrel rendelkezik, szeretnék meggyorsítani a növekedésüket, amihez 13 millió forintot kértek a Cápáktól, 5% tulajdonrészért cserébe. Megosztotta a Cápákat a környezetvédelmi lehetőség, de Balogh Levente, mint felelős nagyvállalati vezető tett egy ajánlatot, 15%-ra, amit egy ellenajánlat követett. Végül 13 millió forintért 10%-os üzletrészben állapodtak meg a stúdióban.

A nyolcadik adást követően a Cápák között partnerei az alábbi különdíjakat ajánlották fel:

a K&H az innovációért és fenntarthatóságért különdíj-jelöltje a Smart Capacit, a Telekom Digitálisan Tettrekész díjasa a Rakun, a Samsung különdíj-jelöltje, a KIA fenntartható mobilitás különdíj-jelöltje a Smart Capacit.

„Ez a legnagyobb bevonulás volt a Cápák történetében” – már az első másodpercben felhívta magára a figyelmet a vállalkozó A 25 éves Lengyel Kristóf a tudatos energiafelhasználást népszerűsítené, és az elektromos autók töltésére hozott egy innovációt a Cápák elé. A SMART CapacitSystem vállalkozó egyedi bevonulása után pitchelte ötletét, melynek megvalósításához 100 millió forintot kért a Cápáktól 10 százalék tulajdonrészért cserébe.

Lakatos István kisétált a stúdióból - később mégis befektetett a vállalkozásba „Hogy van képed idejönni, és egymilliárdra értékelni egy céget, amikor azt sem tudod, hogy mennyiért adod a terméket?” – Lakatos István komolytalannak tartotta Lengyel Kristófot, ezért inkább felállt a székéből és elhagyta a stúdiót. A Cápa később mégis visszajött, ráadásul ajánlatot is tett a vállalkozónak, Balogh Petyával közösen. Ez volt az idei évad eddig legnagyobb befektetési ajánlata.

A Cápák között ikerpárja nemcsak a vállalkozást, de a csajozást is együtt csinálja Varga Tamás és Varga Balázs a Sportmanjival érkeztek a Cápák elé, ami személyre szabható fejlesztő foglalkozásaival komplex megoldást nyújt az egészségmegőrzésben. A befektetőktől 50 millió forintot kértek, amiért cserébe 20 százalék tulajdonrészt kínáltak.

„A világban semmi nem úgy működik, mint ahogy mondjátok” – a Cápák nagy ködöt láttak az iker vállalkozók fejében A Varga ikrek egy olyan vállalkozást álmodtak meg, aminek – a gyerekektől az amerikai katonákig – mindenki a célcsoportja. A befektetők szerint viszont nem szabad addig vállalkozást indítani, amíg nem tudjuk pontosan körül határolni, hogy ki a célközönségünk. Egy ponton követhetetlenné vált számukra a Sportmanji elképzelés. 

A Quantum sikersztorija: Balogh Petya összes ‘Cápás’ befektetését önmagában kitermeli majd a digitális diákszövetkezet „Ezekben a fiatalokban van a jövő” – mondta Balogh Levente a Cápák között negyedik évadában feltűnt Quantum Diákszövetkezet fiatal vállalkozóiról, akik arról meséltek, hogy milyen nagyot fordult velük a világ, amióta az üzleti showműsorban feltűntek.

„Széchenyi István nyomdokaiban járunk” – állították a Cápák elé állt vállalkozók A Hungary Hiring könnyen és egyszerűen köti össze a külföldön tanult és tapasztalatot szerzett munkavállalókat a magyar munkaerőpiaccal. Pirityi Soma és Karagich Bálint – állításuk szerint – a jövőt és 10 százalék tulajdonrészt kínálták a Cápáknak 15 millió forint befektetésért cserébe.

Lakatos István kritikája: Ezért kár volt négy egyetemet elvégezned A Hungary Hiring vállalkozói kaptak hideget-meleget a Cápáktól. Míg Moldován András szerint nincs semmi egyedi az ötletükben, Lakatos István szerint szereptévesztésben vannak, Balogh Levente ezzel szemben nyitott rá, hogy a jövőben velük dolgozzon.

Vállalkozást indított a Föld megmentéséért, hogy 20 év múlva bele tudjon nézni a gyermekei szemébe Horváth Sarolta a Rakun Dobozközösséget mutatta be a Cápáknak, ami környezettudatos vállalkozásként újratölthető dobozokat ad bérbe vendéglátóhelyeknek az egyszer használatos ételtárolók kiváltására. A kétgyermekes édesanya a – jelenleg 14 városban megtalálható – koncepció fejlesztésére 13 millió forintot kért a Cápáktól 5 százalékos tulajdonrészért cserébe.

„Nekem, mint nagyvállalatnak illik környezetvédelembe fektetni” – Balogh Levente beszállt a Rakun Dobozközösségbe Horváth Sarolta vállalkozása két Cápa érdeklődését is felkeltette. Azonban Balogh Levente befektetési ajánlatát hallva, Tomán Szabina mégsem fogalmazta meg saját ajánlatát, mert állítása szerint ő „ennél éhesebb Cápa lett volna”. Némi alkudozás után az Ásványvízkirály 10 százalék tulajdonrészért 13 millió forintos befektetésre fogott kezet a Rakun társalapítójával.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!