Bővülő kínálat, kritikus nézők – ez a streaming világa az online tartalmak alapján

Bővülő kínálat, kritikus nézők – ez a streaming világa az online tartalmak alapján
A tél beköszönte és a kijárási korlátozás újbóli bevezetése eredményeképpen ismét egyre többen töltjük az estéket a kanapén, egy film vagy sorozat társaságában. A Neticle média- és szövegelemző segítségével ezért megnéztük, mi a jellemző most a streaminggel és a streaming szolgáltatókkal kapcsolatos online diskurzusra.

A Neticle november 1. és december 16. között gyűjtötte össze a stream(ing) kifejezés, valamint az Amazon Prime, az Apple Tv, az HBO Go és a Netflix említéseit a magyar interneten. A szolgáltatók közül a Netflixet említették a legtöbbször, ezután az HBO Go következett körülbelül feleannyi említéssel. Az Amazon Prime és az Apple Tv mindössze néhány száz említést kapott. Az említések napi számában nem beszélhetünk általános emelkedő tendenciáról a streaming téma vagy a szolgáltatók kapcsán, ehelyett mindig inkább az aktuális hírek eredményezték az említésszámok alkalmankénti megugrását.

A streaminggel kapcsolatos legnagyobb csúcsot november 19-én figyelhetjük meg, melynek oka az a hír volt, hogy elindult a magyar streaming szolgáltató, a Filmio. Ez nagyon sok cikkben szerepelt, illetve Facebookon a hírportálok erről közzétett posztjai alatt is rengeteg komment érkezett. November 17-én a Netflix szintén ennek kapcsán szerepelt többet a hírekben, mivel a Filmio-t „a magyar Netflix”-ként mutatták be.

A második legjelentősebb, streaminggel kapcsolatos hír a Filmio előtt néhány nappal, november 14-én robbant: jövő márciusban érkezik a Jóbarátok új epizódja, aminek a forgatását idén tavasszal a járvány miatt halasztották el. Az epizód az HBO Max kínálatában lesz elérhető, ugyanakkor az eredeti sorozat ma is nagyon népszerű a Netflix kínálatában.

Mindez szintén számos újságcikkben szerepelt és nagy aktivitást generált az ezzel kapcsolatos Facebook posztok alatt is.

A film- és sorozatjunkie-k hangos kritikusok

A szolgáltatók, kínálatuk, és a streaming téma általánosságban kapott hideget-meleget egyaránt: bár darabszámra a pozitív említések még meghaladták a negatívakét, viszont, ha az intenzitást nézzük, a tartalmak érzelmi töltetében összességében kioltják egymást a pozitív és negatív vélemények a Neticle szövegelemzési eredményei alapján.

A streaming kapcsán nagyon sok viszont a népszerű YouTube tartalom, és az itt aktív tartalomkészítők általában valamilyen más streaming szolgáltatást, például leggyakrabban Twitch-et is használnak (és ezt mindig beleteszik a videóik leírásába). Szintén fontos még kiemelni a nemrégiben debütált Disney Plus-t, melyet itthon nagy várakozás övez.

A legjobb sorozatok nyomában

A beszélgetések legfontosabb mozgatórugói mindig az aktuálisan futó vagy hamarosan érkező sorozatok, filmek. Az HBO Go két legnagyobb említési csúcsa a Tudhattad volna sorozathoz kötődik, melyről saját Facebook oldalukon többször is posztoltak, például itt és itt; ugyanakkor a sorozat elég sok negatív kritikát kapott a kommentekben. Nagy várakozás övezi a Wonder Woman 1984-et, ami az HBO Max-ra érkezik majd.

Ennél még nagyobb port kavart a Netflix-en futó Korona negyedik évada, az angol királyi család még élő tagjait sem túl jó színben feltüntető epizódok miatt. Mind az újságcikkekben, mind a kapcsolódó Facebook posztok alatt éles vélemények fogalmazódtak meg. De könnyed tartalmakkal is sikerült megmozgatni a követőket: december végén sokan válaszoltak a Netflix saját Facebook oldalán feltett kérdésre (melyik sorozat az, amit már szinte csak te nem láttál).

Az Apple Tv kapcsán fontosak voltak a technikai újdonságok is: a legnagyobb említési csúcsot egy hozzá ajánlott fejhallgatóról szóló Facebook poszt okozta, ezen kívül november 5-én sok helyen beszámoltak egy iOS frissítésről, ami javítja az Apple Tv hangzását is.

Végül a karantén korszak fontos újdonsága, hogy a zárva tartó színházak miatt megjelentek az otthonról, streamelve nézhető előadások is. Az előadás a streaminghez kapcsolódó hetedik legfontosabb, és túlnyomó többségében pozitív töltetű kulcstéma az időszakban.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Neticle

A Neticle vállalati szövegelemző megoldásokkal segíti az IT, kutatás és marketing részlegeket. Termékei az intelligens médiafigyelésre és médiaelemzésre épülő Media Intelligence, a vásárlói és egyéb …