Botrányba keveredett az Instagram

Botrányba keveredett az Instagram
Az elmúlt napokban több tízezren kedveltek egy bejegyzést az Instagramon, ami arra figyelmeztet, hogy a közösségi oldal megosztja a felhasználók helyadatait a követőkkel.

A poszt szerint a legújabb iOS-frissítés után a követők rá tudjanak keresni a pontos helyadatokra, ha kíváncsiak, merre jár az általuk követett személy. Sokak szerint ezt a funkciót bűnözők is kihasználhatják, hogy egyes felhasználókat, köztük influenszereket vegyenek célba, ezért arra biztatnak mindenkit, hogy tiltsák le az app helymeghatározási funkcióját – írja a BBC nyomán a 24.hu.

Az egyre duzzadó botrányra az Instagram is reagált. A közösségi felület PR-profilja, az InstagramComms tételesen cáfolta a híreket, és közölte: nem osztják meg a felhasználók tartózkodási helyét másokkal. Mint írták: más közösségi médiavállalatokhoz hasonlóan a pontos helymeghatározást olyan dolgokra használjuk csak, mint a helymegjelölés és a térkép funkció.

Adam Mosseri, az Instagram vezetője hozzátette: a helymeghatározási szolgáltatások a telefonok készülékbeállításai közé tartoznak, nem pedig az Instagram új funkcióihoz.

A pontos helymeghatározás funkció az iOS 14-gyel együtt látott napvilágot még 2020-ban, majd a Google is bevezette az Android 12-es verzióval együtt 2021-ben. A funkció lényege, hogy a felhasználók kiválaszthatnak olyan alkalmazásokat, amelyek számára pontosabb helymeghatározást biztosítanak.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: Instagram