Biofeedback-alapú interakciók

Biofeedback-alapú interakciók
A szemeinkkel tapintani vagy átélni mások érzéseit nem lehetetlen: a sci-fi egyes elemei már a valóságban is megérintenek.

A legújabb podcastünkben dizájnról és a vizuális alkotásról beszélgetünk! Ami nem könnyű, azonban az ember és a gép közötti kommunikációt szerencsére könnyű leírni, hiszen minden az adatokon múlik. Ha azt mondjuk, biofeedback, nem a természet jelzéseiről beszélgetünk, hanem arról, hogy nekünk, embereknek milyen biológiai jeleink vannak, amelyeket felhasználva új jeleket kreálhatunk, átalakíthatjuk vagy akár művészi projektekben is alkalmazhatjuk azokat.

Az emberek és a gépek már a kibernetika korában „beszélgettek” egymással, sőt voltak művészek a 60-as években, akik érzékszerveiket „kifacsarva” próbáltak szemeikkel tapintani, a közismertséget mégis a PC-k és az első perifériák hozták meg. Jelenleg is láthatunk interaktív kísérleteket, akár itthon is: hogyan lesz a lépésből rezgés, majd ebből hang; vagy a művész érzelmeiből kép, zene és tánc. Nézőként átélhetjük azt, amit más átél, a páratlan performanszokkal magyar alkotók kísérleteznek.

A művészet mellett az üzleti élet is felfedezte e szegmenst: a szervezetünkben keletkező elektromos jeleket mérhetjük, s azokból következtetéseket vonhatunk le. Rengetegen használnak aktivitásmérőket, de ez a módszer akár a meditációban is segíthet – ezek a rendszerek ugyanis egyazon biológiai információkat használják. Építhető brandesített interaktív padló, ahol digitális faleveleket rugdoshatunk, vagy tekintetünkkel módosíthatjuk a hátteret a digitális falon, ezek bármilyen logóval és színben elérhetők. A lényeg itt is az, hogy kipróbáljuk és átéljük.

Hogy milyen pozitív élményekkel építkezik a biofeedback-alapú interakció, az a legújabb L20-epizódból kiderül. Szenzoraink fókuszában: Harsányi Réka DLA, a Visual Europe Group médiadizájnere.

Spotify: https://bit.ly/3L4QmJW

SoundCloud: https://bit.ly/3OVYA8l

Apple Music: https://bit.ly/3L6Jvjb

 

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Molnár Máté

2022 óta dolgozik a Lounge Groupnál, jelenleg vállalati kommunikációs vezető pozícióban. Csapatához tartozik a cégcsoport külső és belső kommunikációs feladatainak ellátása. Tanulmányait Szegeden …