Azonnal töröld ezt a veszélyes Chrome-bővítményt!

Azonnal töröld ezt a veszélyes Chrome-bővítményt!
Veszélyes károkozó terjed az interneten, amely a felhasználók megtévesztése végett ártalmatlan Google Chrome bővítménynek álcázza magát. A valódi nevén VenomSoftX-nek nevezett bővítmény azonban a vágólapon lévő jelszavak, bankkártyaadatok, és kriptovalutákhoz tartozó fontos adatokat is megszerezheti.

A programot telepítő, JavaScript-alapú, távoli hozzáférésre és kriptovaluta eltérítésére is alkalmas ViperSoftX már 2020 óra jelen van, azonban az Avast új jelentésében azt közölte, komoly fejlődésen ment át a program az elmúlt időszakban - írja a 24.hu. Csak az idei év eleje óta 93 ezer fertőzési kísérletet detektált a kiberbiztonsági cég. Ezek leginkább az Egyesült Államokban, Brazíliában és Indiában ütötték fel fejüket. Azonban európai országok is voltak a célpontok között szép számmal.

A ViperSoftX programot leginkább torrentfájlokba ágyazzák be, a két vírus együttesen pedig 130 ezer dollárt (51 millió forintot) gyűjtött össze az üzemeltetőinek.

A kiberbiztonsági cég azt is megállapította, hogy a bővítmény elsősorban a Chrome, Edge, Opera böngészők felhasználóira jelent veszélyt.

Hogy rejtve maradjon a felhasználók előtt, a bővítmény Google Sheets 2.1-nek álcázza magát, azonban volt olyan biztonsági kutató is, akinél Update Manager néven került telepítésre a bővítmény. Mivel ezek rendszerint alkalmazásként települnek a Google Chrome-ban, nem pedig bővítményként. Ha bővítményként van telepítve, mielőbb érdemes eltávolítani a bővítményt. Emellett a böngésző adatait is érdemes törölni, hogy a rosszindulatú bővítmény biztosan eltávolításra kerüljön.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: Chrome, google