Az Instagram rombolja a lányok testképét és depressziót okoz

Az Instagram rombolja a lányok testképét és depressziót okoz
A WSJ folytatja a Facebook belsős dokumentumainak feltárását, melyekből az is kiderült, hogy a cég tökéletesen tisztában van azzal, hogy az Instagram káros hatással van a fiatalok mentális egészségére, de túl jól keresnek vele, hogy abbahagyják.

A Facebook egyre nagyobb slamasztikában találhatja magát, ha a Wall Street Journal a kezük ügyébe került belsős dokumentumokat ilyen ütemben tárja a nyilvánosság elé. Legutóbb is egészen kényes szennyeseket teregettek ki az ismert emberek különböző moderálásával kapcsolatban, most azonban egy különösen aggasztó dolog derült ki.

Egészen konkrétan arról van szó, hogy a WSJ szerint a Facebook belsős vizsgálatokat indítottak, melyek során az Instagramon jelen lévő fiatalok mentális egészségét vizsgálták. Az eredmények azonban egészen aggasztó tendenciát mutattak, mely szerint az Instagram komoly negatív hatással van tinilányok mentális egészségére, különösen az önértékelésre és a testképre.

Ezekre persze már más független kutatások is rámutattak, a probléma mindezeken túl azonban az, hogy a Facebook miután ezt konstatálta, nem tett semmit a gyerekek megóvása érdekében, sőt, az egészet hamis nyilatkozatokkal hazudták el, majd változatlanul folytatták tovább a platform működtetését – mind a mai napig.

Idén májusban például maga az Instagram vezetője, Adam Musseri mondta azt, hogy az alkalmazás tizenévesekre gyakorolt negatív hatása elenyésző, egészen csekély mértékű. A valóság ezzel szemben az, hogy a 2019 és 2021 között Facebook által végzett felmérések, naplótanulmányok, fókuszcsoportok és nagyszabású kérdőívek eredményei teljesen más képet festenek.

A tinilányok 32%-a számolt be arról, hogy az Instagram miatt rosszabb a testképük, a brit tinik 13%-a és az amerikai tinik 6%-a pedig közvetlen összefüggésbe az öngyilkosság körüli gondolataikat az Instagrammal.

“Tudjuk, hogy több ember hal meg az autóbalesetek miatt, mint amennyien egyébként meghalnának, de nagyjából az autók sokkal több értéket teremtenek a világban, mint amennyit elpusztítanak. Szerintem a közösségi média is hasonló.” – mondta szeptember 16-án egy podcast műsorban Musseri, mellyel borítékolhatóan nem lopja be magát az emberek szívébe.

De miért is mondana mást, hiszen az Instagram egy különösen jól termelő platform, amely a Statista mérései alapján 2021-ben eddig 18,16 milliárd reklámbevételt hozott – csak Amerikában a Facebooknak.

A WSJ jelentését követően Marsha Blackburn és Richard Blumenthal szenátorok bejelentették, hogy vizsgálatot indítanak a Facebook átláthatóságának hiánya miatt a belső kutatások kapcsán, amelyek szerint az Instagram komoly, sőt halálos veszélyt jelent a tizenévesekre. A vizsgálatot a szenátus fogyasztóvédelmi, termékbiztonsági és adatbiztonsági albizottsága fogja elindítani.

(leet.hu)

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: Instagram