Az EU párbeszédet indít az újságírók biztonságával kapcsolatban

Az EU párbeszédet indít az újságírók biztonságával kapcsolatban
Az Európai Bizottság az Európai Hírek Fórumának keretében kétnapos párbeszédet indít az unióban az újságírók biztonságával kapcsoltban - közölte sajtótájékoztatóján a brüsszeli testület illetékes szóvivője.

A fórumon az érdekelt felek széles köre vesz részt, beleértve az újságírószövetségeket, valamint a tagállamok és szabályozó hatóságaik képviselőit. A testület célja hogy az, hogy javaslatokat gyűjtsön össze az újságírók uniós védelmével kapcsolatos idei évi bizottsági ajánláshoz.

Az eseményt megnyitó Vera Jourová (a nyitóképen - a szerk.) értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos hangsúlyozta: a fenyegetések és támadások száma az újságírókkal szemben egyre növekszik, ami negatív hatással van a demokráciára nézve is.

Thierry Breton belső piacért felelős biztos hozzátette: "A médiaszabadság nem vehető magától értetődőnek, aktívan védenünk kell, különösen a digitalizáció időszakában. Vitát indítunk arról, hogyan lehetne fokozni az újságírók védettségét, a szükséges digitális készségek kiépítésével."

Az ajánlást ez évben kívánja bemutatni a testület. A fórum és az ajánlás az EU médiaszabadságát és pluralizmusát fenyegető veszélyek kezelésére irányuló szélesebb körű kezdeményezés részét képezi, mint az Európai Demokráciáról szóló cselekvési terv, amelynek célja, hogy javítsa a demokratikus rendszerek ellenálló képességét, valamint a polgárok demokratikus részvételének és politikai szerepvállalásának keretfeltételeit EU-szerte - írja az MTI.

Fotó: europa.eu

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!