Aktuális és fontos történetek a világ minden pontjáról az RTL+-on

Aktuális és fontos történetek a világ minden pontjáról az RTL+-on
Kövesd egy olasz orvostanhallgató útját a Gázai övezetbe és nyerj betekintést a nők helyzetébe Törökországban és Szíriában. Tudj meg mindent testközelből a Capitolium ostromának történéseiről és a Kínában történő kisebbségi elnyomásról. Az On the Spot ajánlásával többszörös díjnyertes nemzetközi dokumentumfilmek várnak több héten keresztül exkluzívan az RTL+ előfizetős kínálatában, most 1 hónapig ingyen.

Már megtekinthető az RTL+-on a Szíria – Nők a háborúban (Syrie, des femmes dans la guerre) című 2022-es francia dokumentumfilm. 2011 márciusában lázadás szele söpör végig Szírián. Ezen a tavaszon az utcákon megszületik a remény egy új korszakra, ami az Assad rezsim végét jelenti. A lázadók között a nők vannak első helyen, akik a szabadságról és a demokráciáról álmodoznak. A filmben négy nő szemszögéből láthatjuk, ahogy a tíz évvel későbbi Szíria egy polgárháborúban ragadt, lerombolt országgá vált, ahol a forradalom legnagyobb vesztesei a nők.

Május 24-től elérhető a streaming felület előfizetős kínálatában az Ösztöndíjjal Gázában (Erasmus in Gaza), mely egy végzős olasz orvostanhallgató, Riccardo rendhagyó Erasmus-ösztöndíjas útját mutatja be. Az úticél a gázai háborús övezet és az Iszlám Egyetem. A hadisebésznek készülő Riccardo érezni kezdi a nyomást: tapasztalatai meghatározzák a csereprogram sikerét, valamint a közelgő háború is nehéz döntésekre kényszeríti. Ismerd meg Riccardo történetét az RTL+-on!

Május 31-től látható az RTL+-on a Kína – Az ujgurok tragédiája (China: The Uighur tragedy). Az ujgur lakosság és más muszlim kisebbségek kínai elnyomása Hszincsiang tartományban egy népirtáshoz hasonlít: több mint egymillió embert tartanak fogva önkényesen olyan táborokban, ahol kínzáson, átnevelésen, kényszermunkán esnek át, ahol tilos a saját nyelvük használata. A gyerekeket úgynevezett „árvaházakban” nevelik át, míg a nőket kényszersterilizációnak vetik alá. Az ujgur kultúrát szisztematikusan megsemmisítik. Az iszlám radikalizmus és a szegénység elleni küzdelem ürügyén a Kínai Kommunista Párt titokban 1400 internálótábort épített fel, és hozzálátott az ujgur kultúra és annak teljes értelmiségének felszámolásához. Sok évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a nemzetközi közösség mindezt észrevegye, de Peking továbbra is álcázza a valóságot. Az On the Spot ajánlásával érkező dokumentumfilm rávilágít a könyörtelen elnyomás részleteire.

Június 7-én érkezik az RTL+ felületére a többszörös díjnyertes Míg a halál el nem választ (Dying to Divorce). Az 5 éven keresztül forgatott dokumentumfilm személyes történeteken keresztül egyedülálló betekintést nyújt a független nővé válásért folytatott küzdelembe a modern Törökországban. Minden harmadik török nő tapasztalt már családon belüli erőszakot, és a nőgyilkosságok száma is folyamatosan növekszik. Ipek Bozkurt, a bátor ügyvédnő eltökélt szándéka, hogy rács mögé juttassa a bántalmazó férfiakat. Egy csoport aktivistával együttműködve Ipek azért küzd, hogy igazságot szerezzen a szörnyű támadások túlélőinek, azonban az ügyvédnek nemcsak az elfogult jogrendszerrel, hanem az egyre inkább elnyomó kormányzattal is meg kell küzdenie.

Június 14-én érkezik az RTL+-ra A Capitolium ostroma (Storming the Capitol). 2021 januárjában Donald Trump elnök támogatóinak tömege rohanta meg a Capitoliumot, amikor a törvényhozók Trump utódja, Joseph R. Biden beiktatását véglegesítették. A brit ITV munkatársa, Robert Moore és csapata volt az egyetlen TV-híradó stáb, amely azon a hírhedt napon bejutott az épületbe a sértett és feldühödött tüntetőkkel, és exkluzív felvételeket készített arról, mi történt odabenn az amerikai demokrácia szimbóluma elleni támadás során. Miközben Amerikát sokkolják az események, és a törvényhozók azon töprengenek, hogy elmozdítsák-e Trumpot hivatalából, Robert Moore exkluzív felvételei betekintést nyújtanak a Capitolium ostromába, amely Trump elnök viharos hivatali idejének drámai és meghatározó befejezésévé vált.

„A streaming-platformok térnyerése nem csak a sorozatipart pörgette fel az utóbbi években a világon. Egyértelműen megfigyelhető a dokumentumfilmek reneszánsza is. Az RTL+ indulásakor nem is volt kérdés, hogy a streaming-szolgáltatásunk dokumentumfilm-kínálatának felépítésében az On the Spottal szeretnénk dolgozni. Az RTL+ pedig most már nem csak az On the Spot filmjeinek lesz az otthona, hanem olyan a dokumentumfilmeké is, amiket személyesen ők válogatnak streaming-felületünkre. Joggal bízhatunk az értékítéletükben, így biztos vagyok abban, hogy ezekre az alkotásokra rengetegen kíváncsiak lesznek majd” – mondta Kolosi Péter, az RTL tartalomért felelős vezérigazgató-helyettese.

Kína – Az ujgurok tragédiája május 31-től az RTL+-on https://rtl.hu/rtlplusz/2023/05/23/elozetes-kina-az-ujgurok-tragediaja-majus-31-rtl-plusz

Míg a halál el nem választ június 7-től az RTL+-on https://rtl.hu/rtlplusz/2023/05/23/elozetes-mig-a-halal-el-nem-valaszt-junius-7-rtl-plusz

Ösztöndíjjal Gázában május 24-től az RTL+-on https://rtl.hu/rtlplusz/2023/05/23/elozetes-osztondijjal-gazaban-majus-24-rtl-plusz

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: RTL+