Aggódhatnak a Facebook- és Instagram-felhasználók

Aggódhatnak a Facebook- és Instagram-felhasználók
Az utóbbi egy évben csaknem 1000 százalékkal nőtt a közösségi médiás fiókokat ért hekkertámadások száma.

Minderről a nonprofit adatvédelmi szervezet, az Identity Theft Resource Center (ITRC) számolt be egy, a felhasználók körében végzett felmérés alapján. A felmérésből az derült ki, hogy a Facebookot használók mintegy 25 százalékának legalább egyszer feltörték a felhasználóját. Az Instagramnál pedig ennél jóval nagyobb, 85 százalék volt ez az arány - írja az index.hu.

A felmérés szerint az áldozatok 70 százaléka végleg elvesztette a fiókját. Nagyjából ugyanennyien (71 százalék) voltak azok is, akiknek egy ismerősét felkeresték a hekkerek, és pénzt követeltek tőlük a fiókért cserébe.

Az ITRC arra is felhívta a figyelmet, hogy mindez nemcsak frusztráló, hanem anyagilag is károkat okozhat. Az áldozatok 27 százaléka mondta azt, hogy a közösségi médiás fiókjukat ért támadás miatt bevételtől estek el.

A profil mögé rejtőzve súlyos csalásokat követhetnek el Paul Bischoff, a Comparitech nevű adatvédelmi vállalat szakértője azt mondta, hogy ezeknél a támadásoknál a hekkerek gyakran a profil mögé bújva élnek vissza más emberek bizalmával, és súlyos csalásokat tudnak elkövetni így.

Ha például kapok egy üzenetet édesanyámtól, abban ösztönösen megbízom. Így ha valaki az ő közösségi médiás felületét feltöri, akkor egész könnyen el tudná érni azt, hogy pénzt küldjek neki – mondta Paul Bischoff.

Egy másik szakember, Matt Chiodi szerint a visszaélések számát azáltal lehetne csökkenteni, ha a közösségi médiás felületek szigorúbban megkövetelnék a felhasználóktól azt, hogy egy-egy fiókba belépve azonosítsa magát.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!Címkék: Facebook, Instagram