Addiktív algoritmusa miatt indul uniós vizsgálat a TikTokkal szemben

Addiktív algoritmusa miatt indul uniós vizsgálat a TikTokkal szemben
Az Európai Unió vizsgálatot indít, hogy kiderüljön, a TikTok megsértette-e a gyermekek védelmét és az átlátható hirdetési gyakorlatot célzó online tartalmi szabályokat – jelentette be hétfőn Thierry Breton, a belső piacért felelős uniós biztos. A Reuters szerint a kínai közösségimédia-platformot súlyos bírság fenyegeti.- írja a Qubit.

Breton szerint a döntést azután hozták meg, hogy elemezték a rövid videók megosztására (és végtelen pörgetésére) használt alkalmazás kockázatértékelési jelentését és az információs kérelmekre érkezett válaszokat.

Az X-en közzétett posztjában Breton azt írja, a TikTokot a platform addiktív kialakítása, a képernyőidő-korlátozási funkció és az életkor-ellenőrzés hiányosságai, valamint az alapértelmezett adatvédelmi beállításai miatt vizsgálják. Emellett az úgynevezett nyúlüreg-effektust (rabbit hole effect) is kifogásolják – ez az a folyamat, amikor az algoritmus a sokat vagy sokáig nézett tartalmak alapján egyre inkább az adott témához kapcsolódó videókat kínál fel, ami könnyen elvezethet potenciálisan veszélyes tartalmakhoz.

Az EU digitális szolgáltatásokról szóló jogszabálya (DSA), amely február 17. óta minden online platformra vonatkozik, leginkább a legnagyobbaktól követeli meg, hogy megtegyenek minden tőlük telhetőt az illegális tartalmak és a közbiztonságot fenyegető kockázatok kezelése érdekében.

Olvasd el a teljes cikket ide kattintva!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!