A szomszéd szaki az interneten: közösség- és üzletépítés videótartalmakkal

A szomszéd szaki az interneten: közösség- és üzletépítés videótartalmakkal
A YouTube a világ második legnagyobb keresője a Google keresőmotorja után, tehát az, hogy mire keresünk rajta és milyen videókat tekintünk meg ott elég jól tükrözi, mi érdekli az embereket videó formában.

Nem meglepő módon a listát a zenei és a humoros videók vezetik, de a harmadik helyen (több mint 35%-os érdeklődéssel) az információs videók szerepelnek. Próbáljuk ki a YouTube keresőjébe írni, hogy “how to”, és nézzük meg a találati listát vezető videóknak hány megtekintésük van (segítek, 2 millió és 50 millió megtekintés közötti számokat fogunk látni). Ezek már olyan mennyiségek, amiket mindenképpen érdemes üzleti oldalról is megvizsgálni.

A YouTube üzleti modelljét tekintve a legkézenfekvőbb megközelítés, ha készítünk videókat, amelyek olyan “hogyan csináljuk” tippeket adnak, ami nemzetközi porondon is sokakat érdekel (smink, fodrászat, hobby, stb) és a videóink mellett megjelenő hirdetésekből keresünk pénzt. Ha videónként 100’000 feletti megtekintést tudunk produkálni már meg lehet élni akár a video blogolásból is.

Ennél komplexebb modell, ha a “hogyan csináljuk” videókat közösségépítési eszközként vetjük be a brandünk erősítésére, a potenciális vásárlók magunk köré gyüjtésére és odaláncolására. A videómegosztót közösségi médiaként kezelve lehetünk mi az a referencia brand (akár tanácsadási szolgáltatásról, hajfestésről vagy autószerelésről legyen is szó), akihez érdemes fordulni, aki a terület szakértője és aki közel van hozzánk – a szomszéd szaki akiben bízunk.

Amennyiben a videókészítést tudatosan az értékesítési céljaink szolgálatába állítjuk, ezek a “hogyan csináljuk” videók akár az értékesítési csatornánk első lépcsői is lehetnek, direkt kapcsolódási pontokkal (akár linkekkel) mutatva azokra az oldalakra, ahol a videóban látható szolgáltatások és termékek megrendelhetőek illetve megvásárolhatóak. A “shoppable video” kifejezésre keresve nagyon érdekes példákat láthatunk a videó ekereskdelemi használatára, de a lehetőségek még messze nincsenek teljesen kihasználva és a befutott, nagy volumenű és sikeres példa, amit esettanulmányként fogunk mutogatni még létrehozásra vár – a lehetőség a “piacon hever”.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!