A podcast pozitívan hat a mentális egészségre

A podcast pozitívan hat a mentális egészségre
Egy új tanulmány szerint azok, akik szeretnek podcastokat hallgatni, valószínűleg kíváncsibbak, nyitottabbak az élményekre, és kevésbé neurotikusak.

A tanulmányban a kutatók összefüggést találtak a podcast-hallgatási szokások és a személyiségjegyek között - írja a marketingmorzsak.hu.

A minta nem túl nagy, a kutatók több mint 10 országból 306 embert kérdeztek meg podcast-hallgatási szokásairól, összehasonlítva a személyiségükkel. A kutatók azt is megállapították, hogy a fejhallgató egyfajta szupravezetője az érzelmi kapcsolatoknak, ugyanis azok, akik ilyen módon hallgatták az adásokat, intimebbnek érezték a beszélgetést.

A különbségek azoknál is megjelentek, akik nem rendszeresen, hanem csak alkalmanként hallgatnak podcastot, és az eredmények szerint ők is nyitottabbak, kíváncsibbak, és nagyobb bennük a megismerés iránti vágy, mint azoknál, akik nem hallgattak sosem podcastot. A podcast-hallgatók kisebb valószínűséggel élik meg a negatív érzelmeiket, azaz kevésbé neurotikusak, szorongók. Ez pedig pont az ellenkezője annak, amit a kutatók korábban a közösségi média használatával kapcsolatban megfigyeltek.

A kutatók hangsúlyozták, hogy bár bizonyos személyiségjegyek korrelálnak a podcast-hallgatással, nem tudtak okozati összefüggést megállapítani. Nem vizsgálták, hogy a hallgatás gyakorisága vagy a podcast-típusok preferálása különböző tulajdonságokkal függött-e össze, illetve, hogy a podcast-hallgatók egyben rádióhallgatók-e. A következő vizsgálatokban abban szeretnének mélyebbre ásni, hogy milyen összefüggés van a személyiségjegyek és a különböző témájú podcastok között.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!Címkék: podcast, tanulmány