A közösségi média káros a fiatalokra

A közösségi média káros a fiatalokra
Az angol Oktatáspolitikai Intézet kutatása szerint a közösségi oldalak gyakori használata káros a fiatalok mentális egészségére.

A kutatás azt mondja, hogy korai tinédzserkorban a gyerekek önbizalma és jóléte közel azonos, aztán 14 éves kor környékén nagyon megváltozik. Ennek a tinédzser lányok a legnagyobb elszenvedői - írja a BBC nyomán a Marketingmorzsák.

Míg általános iskolában minden hetedik lány mondja azt, hogy nem elégedett a külsejével, addig 14 éves korra minden harmadik.

2017-ben minden kilencedik fiatal küzdött mentális betegséggel, ez a szám mára emelkedett, minden hatodik fiatalt érinti a probléma.

A fiúknál az önértékelés alsó tagozatban rosszabb, mint 14 éves korukban.

Bár a lányoknak az önbizalma alacsonyabb 14 éves korukra, később megfordul a tendencia. A késői tinédzserkor környékén a lányok önbizalma növekedni kezd, míg a fiúké tovább csökken.

Az 5000 fő bevonásával készült kutatás szerint a közösségi oldalak gyakori használata attól függetlenül vezetett negatív közérzethez és romlott az önbizalom, hogy a fiatalnak lett volna mentális betegsége, vagyis általános, hogy a közösségi oldalak túlzott használata csökkentette az önbizalmat, és növelte a kilátástalanság érzetét.

Igaz azt is megállapították, hogy sok esetben pont a közösségi oldalakon találnak segítséget, és vigaszt, vagyis nem egy vákum, ami beszippantja őket, hanem mindkét irányban működik. Az is kiderült, hogy a rendszeres sport jó hatással van a fiatalok mentális egészségére, főleg most, hogy nem tudnak iskolába járni Angliában.

Azt is megállapították, hogy kellene egy nagyobb alapot elkülöníteni, hogy az iskolákban a gyerekek segítséget kaphassanak, illetve hogy nyugodtan lehessen beszélni a mentális egészségről.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!