A jövő emberei–Interjú a Z generáció képviselőjével

A jövő emberei–Interjú a Z generáció képviselőjével
Suha Viktor, alig múlt 12 éves, amikor filmeket kezdett el csinálni, s azokat felrakta a youtube-a. Ő aztán tipikus Z-generációs, vagy még annál is fiatalabb. Életének része a net, a youtube, a facebook. A 13 éves fiú ahhoz a generációhoz tartozik, amely egyszerűen másként látja a világot, mint a korábbiak.

- Hogy kezdtél el kisfilmeket készíteni?

- Egy barátom készített egy filmet az utazásáról, saját használatra, amelyet én is láttam. Tetszett. Megmutatta azt a programot, amivel csinálta. Mivel akkor már okos telefonom volt, gondoltam kipróbálom.

- Miért éppen ezt a témát választottad?

- Nagyon egyszerű kisfilmben gondolkodtam. Mivel akkor jártam parkour-ra (akrobatikus elemekkel fűszerezett utcai sport), nap mint nap átéltem, hogy nem sikerül egy trükk, majd egyszer csak igen, és az milyen jó érzés. Gyakorlatilag az egész erről szól.

- Mennyi ideig tartott, amíg felvetted, összeraktad, zenét választottál, stb.?

- Nagyjából egy délután volt. Jól lefoglalt, élveztem. Szórakoztató volt. Mikor kész lett megmutattam a családnak, majd felraktam a youtube-ra. (lásd: Parkour fail)

- Milyen volt a fogadtatás?

- Meglepő. Sokan megnézték. Ez leginkább annak volt köszönhető, hogy kiposztoltam a facebookra. Másnap az iskolában is többen mondták, hogy jópofa, csinálni kellene még ilyeneket. Ezért egyre többet foglalkoztam vele.

- Ez mit jelent pontosan?

- A youtube-n addig inkább csak vicces videókat néztem. Ezután rákerestem a nagy kisfilmgyártókra, youtuberekre, akik ebből élnek.

- Kiket nézel?

- Smosh, FinalCutKing, MisterEpicMann, Freddiew. Ők nagyjából mind nagyon vicces kisfilmeket készítenek. És sokat is keresnek vele. Smosh dolgait például több mint 12 millióan követik. Freddiew pedig egy sorozatot készített, amelynek témája, hogy egy fiú legyőzi a legjobb online videojátékost, ezért bekerül a Video Game High Schoolba és ott mindenféle kaland történik vele.

- Szóval ezután a tanulmányozás után te is komolyabb filmet akartál?

- Igen. Érdekes volt, ahogy a nagyok csinálják. Az inspiráció megvolt. A következő filmemnek nagy sikere volt, a reakció mindenképpen túlmutatott az iskolán. De a suliban, a nagyobb gyerekek közül is sokan jelezték a nővéremnek és nekem is, hogy jó, amit csinálok. Meg már annyian megnézték, hogy ennyi ismerősöm nincs is a facebookon.

- Ezt is egy délután dobtad össze?

- Nem ez több napig tartott. Bonyolultabb volt, sok benne a vágás. Később már az osztálytársaim mondták, hogy csináljak még filmeket. Sokat segítettek. Ötleteket adtak, zenét választottak. Jó kis osztályunk van a Tamásiban. Szóval legközelebb már csoportos, több szereplős filmet forgattam velük. Igazi rendezői munka volt. Volt operatőröm, hangmérnököm. A nézők ezt is szerették.

- Miket csinálsz még a szabadidődben?

- Leginkább játszom, x-boxon. Van egy klánunk BXXC, azzal harcolunk a világ ellen.

- Szüleid nem nehezményezik ezt a fajta játékot?

- Az elején nem örültek neki, de belátták azért, hogy engem nagyon érdekel és vannak előnyei is. Olyanokkal ismerkedem meg például, akikkel a játék nélkül biztos, hogy sosem kerülnék kapcsolatba. Online nyomjuk, nálam a legtöbb fiú idősebb. Többen élnek külföldön. A barátom például Dániában. Neki a testvére is klántag. Sose ismertem volna meg a játék nélkül. Rengeteget nevetünk, beszélgetünk és harcolunk a világ különböző országainak online klánjai ellen, akikkel egyébként szintén szoktunk beszélgetni, meg veszekedni ☺. Ebben a játékban például, ha bármikor bejelentkezem látom, hogy abban a pillanatban többszázezer játékos nyomja a világban. Tök érdekes.

- Milyenek a fiatalok a környezetedben?

- Játékőrültek. Legalábbis a fiúk. Mindenki játszik. És nem ismerek olyan gyereket, aki nincs rajta a facebookon. Én ugyan nem foglalkozom ezzel annyit, de nővérem például facebookmoly. Igaz ő azért könyvmoly is. ☺

- Van olyan hobbid is, ami nem a virtuális világhoz kötődik?

- Focizom és golfozom is. Tehát nyugi, kimozdulok azért a gép mögül.

- Milyen terveid vannak a jövőre nézve?

- Jó lenne több filmet is csinálni. És szeretnék majd jövőre már valamilyen filmmel, fotózással kapcsolatos nyári munkát. Idén is szerettem volna, de ehhez még kicsi voltam. Legalábbis a szüleim szerint.

Suha Viktor további filmjei  aYT-bon:  Én a gonosz és Erős tockos

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Halaska Gábor

Dr. Halaska Gábor Figyelő hetilap rovatszerkesztője, startup szakértő diplomáit az Államigazgatási Főiskolán és az ELTE Jogi Karán szerezte. A kilencvenes évek eleje óta dolgozik újságíróként. …