A hírek helyett inkább a közösségi posztoknak hisznek a fiatalok

A hírek helyett inkább a közösségi posztoknak hisznek a fiatalok
Sok embernek a közösségi oldalon látható bejegyzések jelentik az elsődleges hírforrást, de mostanra ez a trend veszélyessé vált.

A BBC kutatása szerint a 11-16 évesek majdnem fele elhiszi azt, amit a bejegyzésekben olvas, és nem nézi, hogy annak a hírnek ki a forrása – írja a Marketingmorzsák.

A trend hasonló az Egyesült Államokban is, ahol egy kutatásból az derült ki, hogy az emberek elhisznek bármit, ha azt egy családtag, barát vagy kolléga posztolja. Ennek az az egyik oka, hogy a 2005-2010 között szülöttek nem emlékezhetnek a közösségi oldalak előtti életre. Ezért közülük sokan a közösségi platformok hiteles hírforrásnak tartják, ami kiszűri a hamis információt. Az pedig növeli a zavart, hogy a megbízható források is a social platformokon osztják meg a híreket. Emiatt nehezebb eldönteni, hogy melyik poszt hiteles, és mi az, ami csak kitaláció, manipuláció, vagy a valóság elferdítése.

Annak ellenére, hogy szükség van a hírműveltségre, nem tanítják azt az iskolában. Ráadásul a műfaj teljesen átpolitizálódott, ezért sokan eleve nem hisznek a híreknek, vagy csak egyoldalú forrásokból fogyasztanak tartalmakat.

A szülők többnyire ellenőrzik, hogy gyerekük milyen játékokat játszik, azzal már kevesen vannak tisztában, hogy milyen híreket, forrásokat követ. Pedig fontos lenne, hogy a fiatalok megismerkedjenek a tényekkel. Ehhez nyújthat segítséget, ha a szülők beszélgetnek velük azokról a hírekről, amelyek a közösségi oldalalakon, vagy esetleg influenszerek révén úgyis eljutnak a fiatalokhoz.

Fotó: Pixabay.com

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!