A bűn kereskedői című díjnyertes sorozat 3. évada a National Geographicon

A bűn kereskedői című díjnyertes sorozat 3. évada a National Geographicon
Mariana van Zeller oknyomozó újságíró 2023 februárjában ismét az alvilág legsötétebb és legveszélyesebb titkait mutatja meg a nézőknek. A BŰN KERESKEDŐI című díjnyertes sorozat 3. évadának epizódjait február 17-től péntek esténként 21.00-kor vetíti a National Geographic.

A Peabody- és duPont-díjas Mariana van Zeller legfontosabb szakmai küldetésének a globális feketekereskedelem belső működésének feltárását és bemutatását tartja. Céljához ezúttal is hű marad: népszerű sorozata legújabb epizódjaiban – a bűnözőkkel és áldozataikkal személyesen találkozva – többek közt olyan illegális árucikkek értékesítési láncait térképezi fel, mint a gyártási szám nélküli szellemfegyverek, az LSD, az MDMA vagy épp a terroristákat gazdagító lopott kőolaj, de emellett a harci klubok, a béranyaság, a kibercsalók és a kriptoszélhámosok világának kulisszái mögé is bepillantást nyújt.

Mariana munkájára az aktuális politikai és gazdasági viszonyok jobban rányomják a bélyegüket, mint valaha – a béranyaság egyik vezető nagyhatalmának számító Ukrajnát ugyanis jelenleg háború sújtja; a kriptovaluták világa kormányzati szabályozás híján egyre átláthatatlanabb, a csalók számára ideális terepet nyújtva; a 3D-nyomtatás pedig új, sose látott dimenziókat nyitott a gyártási szám nélküli – így a hatóságok számára beazonosíthatatlan – szellemfegyverek gyártása és értékesítése előtt. A National Geographic legendás nevét és kapcsolatrendszerét felhasználva Mariana Nigériától Belize-en át Thaiföldig szinte az egész Földet bejárja, a globális feketekereskedelem belső működését a csempészek és a hatóságok szemszögéből is elénk tárva.

„A világgazdaság közel felét a fekete- és szürke piacok uralják. És bár az illegális árnyékgazdaság valamennyiünk életére nagy hatást gyakorol, alig tudunk valamit a sötét mélyrétegekben végbemenő folyamatokról” – mondja Mariana. „A BŰN KERESKEDŐI című sorozatunkkal ezen szeretnénk változtatni. A harmadik évadban terítékre kerülő történetek és problémák ma aktuálisabbak és sürgetőbbek, mint valaha.”

A BŰN KERESKEDŐI öt Emmy-jelölést kapott a hír- és dokumentumműsorok kategóriában, valamint – két egymást követő évben, 2021-ben és 2022-ben – a Critics Choice Real TV Award „Legjobb bűnügyi műsor” díjára is jelölték. A széria készítője, Mariana van Zeller 2021-ben megkapta a Gracie-díjat a ”Legjobb riporter/tudósító” kategóriában.

PREMIER: 2023. FEBRUÁR 17. 21.00 a National Geographic csatornán

A bűn kereskedői trailer

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!