A Z-generáció jövőképét kutatja a ViacomCBS és az EU40

A Z-generáció jövőképét kutatja a ViacomCBS és az EU40
Nagyszabású nemzetközi felmérést végzett a 16 és 24 év közötti fiatalok körében a ViacomCBS. A kutatásból kiderül, hogy a Z-generáció számára a klímaváltozás és a társadalmi polarizálódás mellett a mentális egészség megőrzése a legfontosabb téma. Ennek kapcsán a médiavállalat és az Európai Unió nemzeti parlamentjeinek fiatal tagjait magába foglaló EU40 február 2-ára nyilvános online konferenciát hirdetett Beyond 2020: Global Youth – Voices and Futures címmel.

Erdőtüzek, árvizek, földcsuszamlások és más természeti katasztrófák, rasszista bűnelkövetések, COVID-19-es világjárvány. Csak pár olyan megrázó momentum 2020-ból, amelyek globálisan komoly kihívásokkal érkeztek. Mindezek ellenére a Z-generáció tagjai továbbra is optimisták a jövőt illetően – legalábbis ez derül ki a ViacomCBS által végzett, 15 országra kiterjedő kutatásából, amelyben nyolcezer 16 és 24 év közötti személy vett részt. A fiatalok olyan témákban osztották meg álláspontjukat, mint például a gazdaság, az egészségügy, a klímaváltozás, a társadalmi és politikai helyzet, de a magánéleti és párkapcsolati kérdésekre is érkeztek válaszok.

A felmérés többek közt kimutatta, hogy a fiatalok felelősséget éreznek és hajlandók tenni a szebb jövő érdekében. A kitöltők 55%-a szerint az elkövetkező 10 évben pozitívabb irányba fog változni az életünk, ugyanakkor tisztában vannak azzal, hogy ez kemény munka nélkül nem érhető el. A Z-generáció a klímaváltozás kapcsán is egyre tudatosabb, a mentális betegségekre pedig az egyik legnagyobb társadalmi veszélyként hivatkoznak: 75%-uk hangsúlyozta a probléma jelentőségét, 83% pedig úgy gondolja, a következőkben a párbeszéd, a nyitottság és az elfogadás általánosabb lesz a témában.

 

A ViacomCBS és az Európai Unió nemzeti parlamentjeinek fiatal tagjait magába foglaló EU40 – az Euractiv független médiavállalati partner közreműködésével – egy digitális konferencia keretében ad teret a problémák és jelenségek további elemzésének. „Örömmel tölt el minket, hogy nemzetközi kutatásunk, a Beyond 2020: Global Youth – Voices & Futures kiindulópontja lehet egy nyílt párbeszédnek a fiatal vezetők, aktivisták, törvényhozók és a tettre kész állampolgárok számára. Nem csupán az eredményeink bemutatása szempontjából értékes pillanat ez, hiszen az élményeink és tapasztalataink megosztását követően könnyebben tudunk kitűzni kollektív célokat, határozott, közös fellépésre tudunk ösztönözni másokat” – nyilatkozta Christian Kurz, a ViacomCBS Global Insights alelnöke, aki maga is részt vesz a február 2-án, 15:00-tól kezdődő webináron.

Az egyórás beszélgetésen uniós döntéshozók, köztük Virginijus Sinkevicius környezetvédelmi biztos és Eva Kaili, az európai parlament görögországi tagja is felszólal. Hozzájuk csatlakozik Anna Masiello olasz fiatal aktivista, aki a vizsgált perspektívába enged részletesebb betekintést. A diskurzust Aminata Belli, az MTV műsorvezetője moderálja. Az eseményt bárki élőben követheti online, ha regisztrál az alábbi linken.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!