A Telex.hu szerkesztősége nyerte el az #AllForJan Award újságírói díjat

A Telex.hu szerkesztősége nyerte el az #AllForJan Award újságírói díjat
Az #AllForJan Award újságíró pályázat főszervezője a Ringier Axel Springer Media cégcsoport. A díjat minden évben azok a közép-kelet-európai újságírók nyerhetik el, akik szakmai munkájuk során hűek maradnak olyan értékekhez, mint a nyitottság vagy a bátorság, és kompromisszumok nélkül számolnak be a fontos társadalmi témákról.

Az #AllForJan Award nevét a globális #AllForJan mozgalomról kapta, amely a 2018-ban fiatalon meggyilkolt szlovák oknyomozó újságíró, Ján Kuciak halála után indult útjára, hogy tisztelettel adózzon munkássága és öröksége előtt. Idén februárban volt Ján Kuciak és menyasszonya, Martina Kušnírova meggyilkolásának harmadik évfordulója. Ján Kuciak a Ringier Axel Springer Szlovákia médiavállalat portfóliójához tartozó Aktuality.sk hírportál oknyomozó újságírójaként a szlovák politikai elit holdudvarához tartozó üzletemberek adócsalási ügyeit göngyölítette fel. 2018 februárjában mennyasszonyával, Martina Kušnírovával együtt szlovákiai házukban gyilkolták meg.

Az #AllForJan Award újságíró verseny második, idei kiadásában a zsűri – amelynek elnöke Peter Bárdy, az Aktuality.sk szlovák hírportál főszerkesztője – a fődíjat a Telex.hu hírportálnak ítélte oda a szerkesztőség által végzett munka elismeréseként. A verseny fődíja 10 ezer euró.

„Az újságírás akkor sikeres, ha az emberek bíznak benne, különösen olyan időkben, amelyek nem szeretik a valóságot és a tényeket. A Telex.hu munkatársai rendkívül fontos szerepet játszanak hazájukban. Az általunk odaítélt díj ötvözi munkájuk magas színvonalát és felelősségüket abban, hogy olyan médiumot működtessenek, ami az igazságosság, a tények, a szabadság és a demokrácia oldalán áll” – mondta Peter Bárdy, a zsűri elnöke és az Aktuality.sk főszerkesztője.

Az #AllForJan újságíró pályázat díjátadójára a MEDIA for FREEDOM Summit online konferencia részeként került sor, amely a szabad és független média jelenkori fenyegetéseit elemezte és többek között olyan kihívások hátterét és lehetséges megoldásait vizsgálta, mint a politikai nyomásgyakorlás, a cenzúra, a gyűlöletbeszéd és a digitális térben terjedő dezinformáció.

A MEDIA for FREEDOM Summit főszervezői a European Magazine Media Association (EMMA) és a European Newspaper Publishers’ Association (ENPA).

Az esemény együttműködő partnerei a Reuters Institute, az ECPMF, a Ringier Axel Springer Media cégcsoport és a Digital Media Campus.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!