A TV2 szolgáltatója helytelen korhatár-besorolás miatt kapott bírságot

A TV2 szolgáltatója helytelen korhatár-besorolás miatt kapott bírságot
Nem megfelelő korhatár-besorolásért a TV2 szolgáltatójára 1,75 millió forintos bírságot rótt ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa legutóbbi ülésén. A grémium elvégezte két budapesti és egy pápai frekvencia pályázatainak alaki vizsgálatát, véglegesítette egy fővárosi és egy tapolcai frekvencia pályázati felhívásait és elfogadta három vidéki frekvencia pályázati tervezetét is.

Bejelentés alapján vizsgálta a grémium a TV2 szolgáltatóját és 1,75 millió forintra bírságolta, amiért a Tények Plusz egy márciusi epizódját 16-os besorolás helyett csupán 12 éven aluliaknak nem ajánlottként tette közzé, és az este 21 és hajnali 5 óra közötti idősáv helyett 18 és 20 óra között sugározta annak ellenére, hogy a műsor olyan szexualitással kapcsolatos témákat tárgyalt, mely a 16 éven aluliak számára káros hatással lehetett. A tanács figyelmeztette a FIX televízió szolgáltatóját, miután március közepén az ÉPI-TECH Magazin egyik adásában a műsort támogató, építőanyagokat forgalmazó cég bemutatott termékeinek beszerzésére ösztönözte a nézőket, ami jogszabályellenes, emellett a termékmegjelenítés tényéről szóló tájékoztatási kötelezettséget előíró rendelkezésnek sem tett eleget. A Médiatanács minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét.

A körzeti Budapest 100,3 MHz közösségi, továbbá a szintén körzeti Budapest 103,9 MHz és a helyi Pápa 95,7 MHz kereskedelmi jellegű használatára kiírt frekvenciák felhívásaira egy-egy ajánlat érkezett. A testület elvégezte az alaki vizsgálatokat és annak alapján hiánypótlásra szólította fel a Roma Rádió Kft.-t, valamint nyilvántartásba vette az LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft.-t, valamint hiánypótlás beküldését követően a Pápai Platán Nonprofit Kft.-t. Hozzájárult a grémium, hogy a Médiahíd Kft. július 23-a helyett legkésőbb október 23-áig kezdje meg Mária Rádió Nyírség nevű, közösségi jellegű médiaszolgáltatását a Nyíregyháza 106,8 MHz körzeti frekvencián.

A tanács véglegesítette a körzeti Budapest 96,4 MHz frekvencia kereskedelmi és a helyi Tapolca 101,8 MHz frekvencia közösségi jellegű használatára irányuló pályázati felhívásokat, amelyekre a pályázati felhívásokban meghatározott időpontokban lehet beadni a pályázati ajánlatokat. Elfogadta a testület a Szombathely 107,4 MHz, a Zalaegerszeg 92,9 MHz és az Esztergom 92,5 MHz helyi vételkörzetre szóló pályázati felhívások tervezeteit közösségi jellegű használatra. A dokumentumok az NMHH honlapján lesznek elérhetőek.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: NMHH, tv2