A Budapesti Metropolitan Egyetem képviseli hazánkat a Helsinki Design Héten

A Budapesti Metropolitan Egyetem képviseli hazánkat a Helsinki Design Héten
A Helsinki Design Hét a dizájnban élenjáró északi országok legnagyobb fesztiválja. A közel száz programot kínáló esemény a legújabb irányzatok felvonultatásával kívánja inspirálni a dizájn és az építészet területén dolgozó szakembereket és természetesen a látogatókat is. A rendezvényen hazánkat a Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatívipari Kara képviseli. Kiállításuk a fiatal animációs filmkészítő generáció vizuális elképzeléseit, mondanivalóját és technikai tudását mutatja meg öt kisfilmmel és két mozgáspróbával. A kiállítás megnyitójára szerevezett kerekasztal-beszélgetésen pedig az animációs tervezés és a mesterséges intelligencia kapcsolatáról lesz szó.

A Helsinki Design Hét (szeptember 8-17.) a legnagyobb tervező és építészeti fesztivál az északi országokban. Az idei rendezvénysorozat központi témája a kreatív történetmesélés lesz, ezt tükrözi a fesztiválhét címe is: az „Egyszer volt, hol nem volt…”. A programsorozatban kiállítások, beszélgetések, partik, művészeti vásárok, nyílt napok, divatbemutatók és még sok minden más is szerepel.

A dizájneseményen hazánkat a Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatívipari Kara képviseli kiállítóként, aki egyedüli magyar résztvevőként kapott meghívást a rangos rendezvényre. A “From Sketch to Screen” című tárlattal lesznek jelen, ami a fiatal animációs filmkészítő generáció vizuális elképzeléseit, gondolatvilágát és mondanivalóját ismerteti meg a szakmával és a nagyközönséggel. Öt animációs filmet mutatnak be a rendezvényen, amelyekben plasztikusan jelenik meg a METU hallgatók változatos technikai tudása és művészi önkifejezése olyan univerzális témákban, mint a barátság, a magány vagy a bátorság. A kiállítás a történetmesélés erejét és az animációt, mint megjelenítési formát ünnepli. Az a cél, hogy a látogatók betekintést nyerjenek az animációs filmkészítés világába, többek között a 2D-s, 3D-s, stop-motion és kísérleti megközelítésekbe, és ezzel közelebb kerüljenek az animációk végtelen, meseszerű világához.

Az animációs filmek mellett még egy hangsúlyos vonala lesz a kiállításnak. A látogatók végig kísérhetik a Budapesti Metropolitan Egyetem együttműködését Magyarország idei legnagyobb kulturális eseményével, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programmal, amelyben a hallgatók órai feladatként kapott tervezőgrafikai, formatervezői és elméleti projektekkel vettek részt.  A tárlat szeptember 8-án nyílik, és a Design Hét után még egészen október 13-ig látogatható lesz a Helsinki Liszt Intézetben.

A kiállításon kívül egy kerekasztal-beszélgetés szerepel még a magyar programban, amelyben egy igen aktuális és égető kérdést járnak majd körbe, nevezetesen az arculattervezés, a vizuális megjelenés és az animációs tervezés mesterséges intelligenciával való kapcsolatát. A digitális megoldások elterjedése sorsdöntő változásokat hozott a designerek életébe és alapjaiban változtatta meg a vizuális történetmesélést. A színek, a grafikai stílus és a dinamika mind üzenetközvetítő erővel bírnak, és kulcsfontosságúak egy esemény arculatának kialakításában, ahogy egy animációs film esetében is. Az emberi kreativitás és érzékenység nélkülözhetetlen a művészi produktumhoz, mégis egyre több olyan alkotást láthatunk, amelyet mesterséges intelligencia segítségével terveznek meg. Az izgalmasnak ígérkező szakmai beszélgetés az AI használat határait, lehetőségeit és korlátait igyekszik feltérképezni az alkotás folyamatában. Olyan kérdésekre keresik a választ, hogy segíti, vagy épp megnehezíti-e a tervezési folyamatot az AI, illetve, hogy miként lehet a mesterséges intelligenciát jól használni. Szó lesz arról is, hogy egy online arculat hogyan állja meg a helyét egy offline esemény esetében, illetve, hogy milyen vizuális megoldások teszik emlékezetessé az animációs filmeket, és ezen a téren milyen változásokat hozhat a mesterséges intelligencia.

A Helsinki Design Héten az alábbi animációs kisfilmeket és bábos mozgáspróbákat mutatják be:

Teljes filmek:

• Bárczy Örs: Hey Deer!

• Mészáros Bori: The Last Yeti

• Rebák Tamás: Escape Velocity

• Palotás Adél: Lights

• Bartis Bálint: A paraszt és az uborkák

 

Mozgáspróbák:

• Kiss Nóra és Jenei Dorottya: Házasbárd

• Géczi Johanna és Graur Dóra: Édes Álom

 

A kiállításról és az alkotókról további információk itt találhatóak:

http://fromsketchtoscreen.metropolitan.hu/

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!