4 tipp Litkaitól, hogyan éld túl, ha multiban dolgozol!

4 tipp Litkaitól, hogyan éld túl, ha multiban dolgozol!
Litkai Gergely új önálló estjében a nagyvállalati életről mesél, felvetve többek közt azt a kérdést is, hogy egyáltalán mennyire van szüksége a társadalomnak egy átlagos irodistára. A Comedy Central csatornára április 29-én érkező Multiland nyomán megosztotta, mik azok a lifehackek, trükkök, amivel túl lehetett élni az otthoni munkavégzést.

A Multiland alapfelvetése a társadalom számos tagjának tökéletes haszontalansága, illetve az, hogy ezt hogyan próbáljuk minden rendelkezésünkre álló eszközzel leplezni. Az otthon, a négy fal között töltött pandémiás időszak egyrészt megkérdőjelezte sokunk hasznosságát, másrészt el is rejtette azt – a videókonferenciák alatt kikapcsolt kamerákkal, a sunyiban „eljutyubozott” meetingekkel. Amikor végtelen hosszúságú e-maileket küldünk vagy céges himnuszokat hallgatunk, nem teszünk mást, mint értelmet kölcsönzünk amúgy felesleges életünknek. Ezt a folyamatot könnyíti meg Litkai Gergely néhány tippel a home office-ra.

Késs otthon is tíz percet!

Bár a saját időnket pazaroljuk, mégis remek lehetőség ez munkáltatónk átverésére. Hogy fel tudjuk dolgozni az otthoni munkavégzést, hagyjuk el a lakásunkat, majd térjünk vissza, vetkőzzünk le és üljünk le ugyanahhoz asztalhoz, amin elinduláskor még a reggeli vajaskiflit fogyasztottuk. Ha nem is kerülünk munkavállalói lelki állapotba, legalább a család is felkel. „A munkakapcsolatok alapja nálunk az őszinte bizalmatlanság, adjunk is okot rá!” – emlékeztet Litkai Gergely.

Tervezd meg a napod – lehetőleg jó lassan!

„A lassúság a work-life balance alapja” – tehát egy multiban dolgozó ember számára kulcsfontosságú a tervezhető napirend, de ugyanilyen fontos a halogatás és a kummantás is. Az előttünk álló nap időbeosztásának megalkotása, ha jól csináljuk, akár 20 értékes percet is elvehet a tényleges munkától, miközben a kemény, fókuszált tevékenység látszatát keltjük.

Fertőtleníts!

Napközben el kell égetni felesleges perceket, amiket nem kívánunk e-mailek bámulásával tölteni? Kiváló, és ráadásul felelősségteljes eljárás ilyenkor a munkaeszközök és a közvetlen környezetünk fertőtlenítése, amely akár hatszor 3 percet is ki tud tölteni. „A higiéniának vannak mentálhigiéniás következményei, a klaviatúra törölgetése higikendővel olyan, mint egy élő ASMR videó: kisimítja az idegeket és oldja a stresszt, plusz telik közben a Word is” – tette hozzá a humorista.

Tartsd az ebédidőt minden áron!

A délelőtti kávézás átcsap brunch-ba, ami összeér egy üzleti vacsorával? Nem baj, hisz, ha unjuk, ott a folyamatos cigi-kávészünet! A többszöri kevés étkezésnél is jobb lehet a munkahelyen az egyszeri, folyamatos, ezzel előidézve a pandémia leggyakoribb irodista-mellékhatását: a kettes típusú diabéteszt. „Ha mégsem eszünk egész nap, a fix ebédidőpont betartása nagyon fontos, így akkor is menj el ebédelni, ha már korábban voltál egyedül vagy egy másik kollégával!” – zárta túlélő tippjeit Litkai.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!