370 000 facebookozó követi a koronavírusról szóló álhíreket

370 000 facebookozó követi a koronavírusról szóló álhíreket
A tényellenőrzéssel foglalkozó NewsGuard szerint a legnagyobb közösségi oldal képtelen megvédeni felhasználóit a koronavírusról szóló hazugságoktól.

Húsz olyan fiók, illetve oldal található a Facebookon, amik a koronavírusról szóló álhíreket terjesztik, és amik az eltelt 12 hónap alatt több mint 370 ezer felhasználót vonzottak be – állította a tényellenőrző NewsGuard egy, a The Guardian szerint nemrég kiadott jelentésében.

A szervezet tavaly szeptember óta készít dokumentációkat az online félretájékoztatás témájában az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megbízásából. Főként olyan bejegyzéseket keresnek, amikben egyértelmű hazugságokat terjeszt valaki a koronavírusról és az oltásról. A NewsGuard szerint ezekben a tartalmakban az az egyik közös pont, hogy mindig valamilyen nyugtalanító „információval” próbálják megfélemlíteni az embereket, hogy azok ne jelentkezzenek az oltásért.

Az egyik ilyen jelentésükben – amit mostanában hoztak nyilvánosságra – arról számoltak be, hogy csak a Facebookon több mint egy tucat olyan oldal található, ahol koronavírusos álhíreket terjesztenek. Ezeket a bejegyzéseket ráadásul igen sokan, összesen 372 670 felhasználó követi. Vagyis potenciálisan ennyi embert érnek el a marhaságok, amiket egy igen változatos csoport terjeszt. Egyikük például az „alternatív gyógyászat” követője, Joseph Mercola, vagy az amerikai oltásellenes mozgalom egyik jól ismert alakja, Robert F Kennedy Jr. A szervezet szerint Kennedyt februárban kitiltották az Instagramról a vakcinákkal kapcsolatos gondolatai miatt, de Facebook-oldala még most is él. Mercolát a képmegosztón is rengetegen, legalább 140 000-en követik.

Alex Cardier, a NewsGuard ügyvezető igazgatója szerint a Facebook és az Instagram nem védi meg felhasználóit a Covid–19 és az oltóanyagokkal kapcsolatos félretájékoztatástól, annak ellenére sem, hogy a veszélyekre többször is figyelmeztették őket. Ami a kritikákat illeti: a Meta, vagyis a szolgáltatás mögötti anyacég közleményében úgy reagált, hogy a Facebookon és az Instagramon is olvashatók tájékoztatók az oltás fontosságáról.

(hvg.hu)

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!