1,3 millió felhasználó adatai szivároghattak ki a sikeres Clubhouse alkalmazásból

1,3 millió felhasználó adatai szivároghattak ki a sikeres Clubhouse alkalmazásból
Úgy tűnik, ez az adatszivárgások hete. A Facebook és a LinkedIn után a Clubhouse közösségi alkalmazásból szivároghattak ki felhasználói adatok.

Előbb 533 millió Facebook-felhasználó privát adatai kerültek ki egy hackerfórumra, majd 500 millió LinkedIn-felhasználó adatait tartalmazó csomagra bukkantak kiberbiztonsági szakértők. Egy héten belül a harmadik hasonló kaliberű incidens pedig az, hogy a Clubhouse SQL-adatbázisából került nyilvánosságra egy olyan csomag, mely 1,3 millió felhasználó adatait tartalmazza – értesült a Cybernews szakoldal, melynek kérdésére a Clubhouse még nem erősítette meg az adatszivárgást.

Ez az az alkalmazás, ami újból divatba hozta a beszélgetést az okostelefonokon: a tagok beszélgetéseket hallgathatnak különféle témákban, a kínálat pedig folyamatosan változik, amit természetesen a beszélők által feldobott ügy is befolyásolhat.

A Cybernews jelentése szerint a nyilvános, ingyenesen használható hackerfórumra kikerült csomagban egyebek mellett az érintettek felhasználóneve, neve, twitteres és instagramos kapcsolódása és a fotójának elérhetősége található.

Jelszavak nem képezik az adatbázis részét, ezzel együtt – figyelmeztet a Cybernews – a kiszivárgott adatok köre egy kicsivel könnyebbé teszi a hackerek számára, hogy megkeressék az érintett felhasználókat és trükkökkel további adatokat csaljanak ki tőlük. Ezért aki regisztrált a Clubhouse-ra, az a következő hetekben különösen legyen gyanakvó minden olyan e-maillel kapcsolatban, melyet látszólag a szolgáltatás üzemeltetői küldtek, vagy bármely más módon kapcsolódik a szolgáltatáshoz. És, csak a biztonság kedvéért, talán jelszót cserélni sem árt.

(forrás: hvg.hu)

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!