Vannak, akik még soha nem cseréltek jelszót

Vannak, akik még soha nem cseréltek jelszót
A Jófogás online kérdőívvel térképezte fel a felhasználók online biztonsághoz való hozzáállását. A több mint 4 ezer fős minta alapján kiderült, hogy a kitöltők több mint egynegyede sosem cserélte le a legfontosabb, egyebek mellett e-mail, közösségi média és bankfiókokhoz tartozó jelszavait. Éppen ezért a Jófogás továbbra is adatvédelmi tippekkel segíti a felhasználókat, többek között az oldalán és hírlevelekben, illetve influencertartalmakkal is.

A Jófogás kérdőíve szerint a válaszadók kétharmada úgy érzi, hogy hiába figyel, az adathalász csalók rendre új csatornákon és egyre kifinomultabb, sok esetben több élethelyzetre testreszabott módszerekkel próbálkoznak. A jelenség ráadásul jó ideje már nemcsak elsősorban a webshopokat és az online apróhirdetési oldalakat érinti: a legnagyobb banki, IT, streaming és telekommunikációs szereplők mellett az energiaszolgáltatói és közműszolgáltatói szektorban is rendszeressé váltak az adathalász kísérletek. A Jófogás legfrissebb tapasztalatai szerint a kiberbűnözők mostanában leginkább a futár- és csomagküldő cégek nevével élnek vissza.

A felmérésből még kiderül, hogy az érintettek 20%-ánál egyébként az elmúlt 1-2 hónapban próbálkoztak adathalász csalók e-mail, közösségi média vagy banki fiókok feltörésével, csaknem egyharmaduknál pedig az elmúlt 1 évben. A kifejezetten a legkényesebb banki adatokra vonatkozó kérdésre minden tizedik felhasználó válaszolta, hogy éltek már vissza az adataival és még pénzt is emeltek le a számlájáról, méghozzá túlnyomórészt szintén az elmúlt 1 év során.

„A kitöltőink több mint fele úgy gondolja, hogy általánosságban mindent megtesz adatai és fiókjai biztonságáért, ám legtöbben teljesen rendszertelenül változtatják jelszavaikat, és van egy jelentős hányaduk, akik pedig soha. Ez leginkább a 36 évesnél idősebbekre vonatkozik. Mivel ez komoly kockázatot jelenthet számukra, amellett, hogy mérvadó e-kereskedelmi szereplőként minden rendelkezésünkre álló csatornán felhívjuk a figyelmet a tudatos online lét fontosságára, a felhasználóink edukációjára is kiemelt hangsúlyt fektetünk”emelte ki Takács Borbála, a Jófogás marketingigazgatója.

A Jófogás e célból azt is megkérdezte, hogy a látogatók legszívesebben hol látnának adatvédelmi és -biztonsági tanácsokat. A válaszadók reakciójának megfelelően a vállalat a jövőben még több ilyen jellegű tartalmat fog feltüntetni a portálon hirdetések vagy felugró ablakok formájában, valamint saját hírlevelekben és blogcikkekben is.

Az edukációs és szemléletformáló célokkal összhangban a Jófogás ezen felül a tudatosságot népszerűsítő influencertartalmakkal is rendszeresen segíti a felhasználókat. A népszerű tiktokkerrel, Seres Samuval közösen, adatbiztonság témájában készített videó első részét az alábbi linken lehet megtekinteni: http://bit.ly/40gzKEx

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!