Válassz okosan, vezess biztonságosan: Folytatódik a Diageo és az Attraction ittas vezetés elleni kampánya

Válassz okosan, vezess biztonságosan: Folytatódik a Diageo és az Attraction ittas vezetés elleni kampánya
A Diageo és az Attraction Látványszínház folytatja merész közös kampányát az ittas vezetés ellen: világszerte 45 országban, már több mint 10 millió megtekintésnél jár az együttműködés eredményeként készült megrendítő rövidfilm, a Dance of Responsibility. 2023-ban indult kampány, amelyet az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottság (ORFK-OBB) mellett Talmácsi Gábor világbajnok motorversenyző is támogat, elsődleges célja, hogy jelentősen csökkentse az alkohollal összefüggő balesetek számát Magyarországon.

Az ittas vezetés elleni fellépés sürgősségét és fontosságát a 2023-as magyarországi statisztikák is alátámasztják: 14 355 személyi sérüléssel járó közúti balesetből 1016 volt ittas vezetés következménye. Magyarországon a zéró tolerancia ellenére a probléma a nyári időszak beköszöntével még inkább aktuálissá válik, hiszen a fesztiválok és szabadtéri összejövetelek alkalmával talán egyesek nehezebben mondanak nemet egy italra. A Diageo és a Britain's Got Talent tehetségkutató műsorban világhíressé vált Attraction Látványszínház egy egészen egyedi és látványos filmmel mutatja be, hogy milyen súlyos, gyakran tragikus következményei lehetnek az ittas vezetésnek: A videó egy fiatal pár történetét meséli el, akiknek egy rossz döntés örökre megváltoztatja az életét.

„A Diageonál arra törekszünk, hogy innovatív és hatásos kampányokkal vegyük fel a küzdelmet társadalmunkat súlytó problémákkal, mint az ittas vezetés, a túlzott alkoholfogyasztás vagy a kiskorú alkoholfogyasztás. Hiszünk benne, hogy oktatási platformjainkkal, mint a DRINKiQ és az olyan kreatív kampányokkal, mint a Dance of Responsibility meg tudjuk szólítani a közönséget és megváltoztathatjuk az emberek alkoholhoz való hozzáállását - magyarázta Ábrahám Gergely, a Diageo kelet-európai vállalati kapcsolatok igazgatója.

Az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottsága (ORFK-OBB) idén is a kezdeményezés mellé állt. „Az ittas vezetés még mindig komoly probléma világszerte és hazánkban is. Büszkén támogatjuk a Dance of Responsibility kampányt, amely rendkívül kreatív és hatásos módon mutatja be, hogy egy rossz döntésnek milyen életre szóló következményei lehetnek. Bízunk benne, hogy minél több vezetőhöz eljut ez a fontos üzenet és együtt még biztonságosabbá tehetjük az utakat, hogy mindenki épségben hazaérjen. Meggyőződésünk, hogy az ilyen kampányok hatékonyan járulnak hozzá az ittas vezetés visszaszorításához.“ mondta Berzai Zsolt, rendőr alezredes, az ORFK-OBB főtitkára.

Az ittasan okozott balesetek aránya a 2022. évi 8,1%-ról 2023-ban 7,2%-re változott, a száma pedig a 2022. évi 1195-öt követően 2023-ban 1040-re mérséklődött. 2023. január május közötti időszaki 7,45%-ról 2024. január május közötti időszakban 6,55%-re változott, a száma pedig 2023. január május között 376-ot követően 2024. január május között 310-re mérsékelődött.

A kampányt idén Talmácsi Gábor motorversenyző, a MotoGP egykori 125 cm³-es kategóriájának világbajnoka is támogatja. „Megkérlek, hogy ne csak a pályán, hanem az utakon is dönts felelősen magad és a társadalom érdekében. A kormány mögött mindig gondolkodj józanul, hiszen a villámgyors reagálás, a szabályok betartása és a másikra való odafigyelés könnyen életeket menthet. Te is bármikor lehetsz szuperhős, azzal, hogy tudatosan veszel részt a közlekedésben, rengeteget teszel a közösségért, amelyikben élsz. Sose fogyassz alkoholt mielőtt a kormány mögé ülsz!" – mondta el Talmácsi Gábor.

Az ittas vezetés elleni küzdelem a Diageo felelős alkoholfogyasztási programjának egyik pillére az alkohol edukáció, a kiskorú italfogyasztás elleni fellépés és a mértékletes, tudatos fogyasztás népszerűsítése mellett. A vállalat egyik kiemelt projektje a Wrong Side of the Road weboldal, ahol valós történeteken keresztül tudhatnak meg többet a látogatók az ittas vezetés veszélyeiről. Az oldalon látható interaktív videókban valós szereplők, ittas vezetők beszélnek kendőzetlenül történetükről, a baleset hátteréről és következményeiről.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!