Roland Berger: újra kell gondolni a városi áruszállítást

Roland Berger: újra kell gondolni a városi áruszállítást
A városi logisztika, azaz az áruk városon belül történő szállítása és a vásárlókhoz való eljuttatása számos kihívást teremt. A pandémia következtében nőtt az online rendelések száma, a logisztikai szolgáltatók pedig kénytelenek voltak átállni a fogyasztók igényeinek megfelelő, szegmentált megközelítésre. A legnagyobb kihívás egy fenntartható és hatékonyabb szállítási rendszer megvalósítása a városi környezetben, ehhez azonban – vélik a Roland Berger szakértői - el kell távolodni a jelenlegi széttagolt szállítási folyamattól.

A fogyasztók egyre inkább elvárják, hogy a megrendelt termékeket a lehető leggyorsabban és megfizethető módon szállítsák ki: a 18-34 év közötti online vásárlók mintegy 56 százaléka igényli, hogy a termékeket még aznap megkapja. A globális e-kereskedelmi eladások fellendültek, és a piac várhatóan továbbra is évi 9 százalék körüli mértékben fog növekedni az elkövetkező években. Ezen igények kielégítése érdekében a logisztikai szolgáltatók "atomizálták" a kiszállításokat (azaz a megrendeléseket egyenként teljesítik), ami a bonyolultság és a költségek növekedése mellett a városi infrastruktúra túlterheléséhez és a károsanyag-kibocsátás növekedéséhez is vezet.

„Az e-kereskedelem jelenleg a globális kiskereskedelmi forgalom mintegy 20 százalékát teszi ki, és nem a lassulás jeleit mutatja. Ráadásul a kihívások nem csak a B2C piacokra korlátozódnak, a B2B e-kereskedelemben az üzleti ügyfelek ugyanazt a gyorsaságot és rugalmasságot várják el, mint amit magánügyleteik során kapnak. Ez komoly kihívás elé állítja az ágazatban érintett területeket, például a logisztikát és az infrastruktúrát. A Roland Berger szerint a hosszú távú megoldáshoz az érintett felek tartós együttműködésére lesz szükség, ez enyhítheti a városi infrastruktúrára nehezedő nyomást, miközben biztosítja, hogy a vásárlói igények időben és fenntartható módon teljesüljenek.” – mondta Schannen Frigyes, a Roland Berger magyarországi partnere.

A városi környezet a korlátozott hely és a szigorodó szabályozások miatt további koordinációt igényel a fenntarthatóbb és hatékonyabb szállítási rendszer megvalósítása érdekében. Néhány logisztikai szereplő már áttért a célzottan épített járművek, vagyis a PBV-k (Purpose Built Vehicles) használatára. A teljes kézbesítőjármű-flotta ily módon történő átállása akár 10-15 százalékkal csökkentheti a flotta méretét, ami a környezetre gyakorolt hatást is mérsékli. Ezek a konténerekhez hasonló kialakítású járművek csökkentik a csomagok begyűjtéséhez és kézbesítéséhez szükséges lépéseket, azonban csak a közvetlen kihívásokra jelentenek alternatív megoldást. Összehangolt megközelítésre lenne szükség a teljes ágazat formálásához.

Mit tartogat a jövő?

A városi logisztika tömegessé válása valószínűleg elkerülhetetlen, a szakértői tanulmány alapján három különböző forgatókönyvet azonosít. A legoptimálisabb a logisztikai szereplők, az irányító szervek és a többi érintett együttműködésével a hatékonyság további előmozdítása. Ezáltal a logisztikában egységes verseny alakulna ki, az áruforgalom optimalizálásával a fogyasztók kedvezőbb szállítást kapnának, a városi környezetszennyezés pedig jelentősen csökkenne.

Egy másik scenario szerint a logisztikai szolgáltatók egyre nagyobb pénzügyi és működési erőforrásokra tesznek szert és a legjövedelmezőbb földrajzi területeken válhatnak uralkodóvá. Mindez erős hatást gyakorol majd a piac többi szereplőjére, akiknek alkalmazkodniuk kell a diktált szabályokhoz.

Végül a legkockázatosabb, hogy a városok és a szabályozó hatóságok veszik át a vezetést. Kikényszerítve a standardizálást, így a városi logisztikai szolgáltatókat akadályozhatják az új innovációk és szolgáltatások bevezetésében.

A tanulmány letölthető innen.

Háttérinformáció:

A Roland Berger az egyetlen európai eredetű stratégiai tanácsadó cég, amely erős nemzetközi jelenléttel rendelkezik. Független cégként, amely kizárólag partnereink tulajdonában van, 50 irodával rendelkezünk, és minden jelentős piacon jelen vagyunk. 2400 alkalmazottunkat az analitikus gondolkodás és az empatikus gondolkodásmód egyedülálló kombinációja jellemzi. A vállalkozói szellem, a kiválóság és az empátia értékei által vezérelve meggyőződésünk, hogy az üzleti életnek és a társadalomnak új, fenntartható paradigmára van szüksége, amely a teljes értékteremtési ciklusra összpontosít. A Roland Berger interdiszciplináris csapatokban, az összes releváns ágazatban és üzleti funkcióban együttműködve világszerte a legjobb szakértelmet kínálja korunk mélyreható kihívásainak sikeres leküzdéséhez most és a jövőben.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: Roland Berger