Nonprofit szervezetet támogat egy helyi étterem

Nonprofit szervezetet támogat egy helyi étterem
Százezer forintot juttatott el a KórházSuli program számára.

A Toscana étterem tulajdonosai is próbálnak alkalmazkodni: elindultak a kiszállítással, bevezettek egy toszkán street food menüt, fitnesz és laktózmentes pizzákat tettek az étlapra a speciális diétával rendelkező vendégek kedvéért, és kedvezményes áron számolnak azoknak, akik az ételfelvételi ponton veszik át rendeléseiket.

Az olasz étterem a 2020-as évben is több nonprofit szervezetet támogatott, mert tudják, hogy ilyenkor az adományokból gazdálkodóknak a legnehezebb. „Ez a város és a lakói sokat adtak nekünk az első 20 évünkben. Bizalmat, szeretetet, barátságot. Ennek gyümölcsét mindig is szerettük megosztani. Válság ide vagy oda, ez lesz az utolsó, amin változtatunk – árulja el Baji Ferenc, a Trattoria Toscana egyik tulajdonosa. – Amikor szóltunk az olasz séfjeinknek, hogy kéne árva gyerekeknek sütni százegy egyforma pizzát, ők nem felmondtak, hanem megkérdezték, mennyivel előbb jöjjenek be dolgozni.”

„Éppen a májusi gyereknapot ünnepeltük, amikor megjelent egy autó, és elővettek belőle 101 mosolygós pizzát. Mivel pizza sosem szerepel a mindennapi étkeztetés menüjében, felejthetetlen élményt nyújtott a gyerekeknek ez a különleges ebéd – emlékszik vissza Sándor Eszter, a fóti Károlyi István Gyermekközpontért tevékenykedő Fóti Gyermekközpont Növendékeiért Alapítvány titkára. – Szoktunk felajánlásokból különböző finomságokat kapni, például gyümölcsöt és csokoládét, de ilyet nem tudunk adni nekik. További nagy segítséget jelent a Toscana százezer forintos pénzadománya, ami év végén érkezett meg a Fóti Gyermekközpont Növendékeiért Alapítvány számlájára, és garanciát jelent arra, hogy amikor kifogyunk az aktuális gyümölcs felajánlásokból, akkor is legyen miből hozzájárulnunk a gyermekek még egészségesebb étkezéséhez.”

Évente 1500-2000 közé becsülik azoknak a 6-18 éves gyereknek a számát, akik tartós betegségük miatt nem tudnak iskolába járni. Ők egyéni tanrendre kényszerülnek, osztálytársaikkal csak a tanévzáró vizsgák kapcsán találkoznak, ezért gyakran magányossá válnak. A KórházSuli mindent megtesz azért, hogy ezek a gyerekek is biztonságos közegben és egy vidám, kreatív, támogató kortárs közösségben tanulhassanak. A pedagógusok és az önkéntes egyetemisták gondoskodnak arról, hogy a gyógyulásuk ideje alatt is aktívak maradjanak, visszanyerjék magabiztosságukat, és ha eljön az ideje, lelkileg felkészülten lépjenek be újra az iskola kapuján.

„Folyamatosan toborozzuk a gimnazista és egyetemista önkénteseket, akik, mivel nincs ilyen szakirányú képzés a közoktatásban, szakmai felkészítést kapnak tőlünk. A Toscana által felajánlott 101 mosolygós pizzával ezeken a tanfolyamokon vendégeljük meg önkénteseinket, így visszaadhatunk valamit ennek az önzetlen közösségnek” – mondja Tóthné Almássy Monika, a KórházSuli vezetője.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!