Nincs új a nap alatt: Oda kell menni, ahol a fogyasztó lesz

Nincs új a nap alatt: Oda kell menni, ahol a fogyasztó lesz
A kommunikáció digitális transzformációja. Az ügynökségek átalakuló szerepe és a garanciák vállalása. Egy őszinte beszélgetés a megrendelői oldal dilemmáiról. A fogyasztódat neked kell megtalálnod, ő már ritkábban megy hozzád. Hogyan látják ezt a hirdetői oldal képviselői? Mit várnának az idén?

A konferencia első napján főként akörül zajlottak a beszélgetések és az előadások, hogy mi minden változott a pandémia hatására: új helyre került a fogyasztó megváltoztak a fogyasztói szokások, máshol hirdetünk, de kérdés, hogy a kommunikáció változott-e?

A Praktiker a kereskedelemnek azt az üzletágát vitték, hogy termékfókuszúak voltak, Burka Szilvia szerint korábban minden csak arról szólt, hogy eladjanak, és a covid következtében felértékelődött, hogyan tudják a vásárlókat megszólítani, egy kicsit emocionális kötődést kialakítani a társadalmi felelősségvállalás, a fenntarthatóság jegyében. Rengeteg olyan új elem került bele a kommunikációban, ami az ő esetükben egyáltalán nem volt jellemző és ezt tovább is akarják vinni a jövőben.

Horváth-Magyary Nóra is aláírja, hogy megváltozott a covid után a gondolkodásuk, mert a költségvetés is más volt. Szerinte a legdöbbenetesebb változás a belső kommunikációban volt mind a pandémia alatt, mind most, amikor vissza kell szoktatni az embereket a munkahelyre, ami nem könnyű, mivel beszűkült az emberek komfortzónája. Nem szívesen mennek ki otthonról, hogyan kell felöltözni, újra össze kell kapcsolni a szervezettel a munkavállalókat. Felgyorsult a kommunikáció: megerősödött az image és a sales taktikai kommunikáció és ez folytatódik a jövőben is.

A pandémia hatására az éves szerződések vagy újraíródtak vagy felbomlottak. Holló Márta arra volt kíváncsi, hogy ez az éves tervezés még egyáltalán értelmezhető-e, vagy sokkal rövidebb időre tervezünk előre. Záprel Zsolt IPG Mediabrands Hungary vezetője megerősítette, hogy az éves tervezésre szükség van, inkább a büdzsé hatékony elköltése és taktikai megvalósulása az, amit lehetne tovább optimalizálni.

Orosz András, a MOL vezetője szerint a fogyasztók sokkal érzékenyebbek lettek arra, hogy segítsünk egymásnak és fontos volt, hogy ilyen kommunikációra térjünk át. Amikor visszatért az első hullám után kicsit az élet, akkor azt láttuk, hogy ezek a típusú üzenetek nagyon hasznosak voltak. A Mol esetében volt egy plusz szempont: hogy végig ott vagyunk és nyitva vagyunk. A vásárlók elvárásai változtak és ezek meg fognak maradni.

Juhász Péter új véli, nem fogunk másként viselkedni, mint egyének, viszont ha egy nagy márka vagy intézmény azt kommunikálja, hogy "én helyetted törődöm a közösséggel", akkor hajlandó a fogyasztó többet fizetni egy termékért.

A Heineken vállalati ommunikációjáért felelős Ludvig Orsolya elmondta, hogy ők mindig kreatívan és viccesen kellett kommunikáljanak, mert hozzátartozik a márka imidzséhez. Úgy véli, alapvetően a médiafogyasztás megváltozott, de kérdés, hogy itt hol lehet megtalálni őket azzal az üzenettel az illetőt, hogy észrevegyen és meghalljon? Nézd meg az érdekfeszítő beszélgetést, és sok mindenre választ találsz!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Szilágyi Katalin

Szilágyi Katalin a digitalhungary.hu főszerkesztője és újságírója. Tudomány, technológia, startup, kultúra, média és marketing területeken készít interjúkat. A havonta megjelenő Business Class …