NMHH: 2021 első felében az új reklámok közel tizede a koronavírushoz kapcsolódott

NMHH: 2021 első felében az új reklámok közel tizede a koronavírushoz kapcsolódott
Január és június között mintegy háromezer új reklám közül 253 reagált a COVID-19-járványra – derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa e heti ülésén elfogadott új tanulmányból. A grémium korhatár-besorolással kapcsolatos rendelkezések megsértése miatt eljárást indít az RTL és a TV2 szolgáltatói ellen. A testület elfogadta az akadálymentesítésről szóló legújabb jelentést, amelyből kiderült: 99,8 százalékos volt az előző félévben a televíziós akadálymentesítés.

2021 első felében az új reklámok közel tizede a koronavírushoz kötődött

A testület elfogadott egy új tanulmányt a koronavírushoz kapcsolható, első alkalommal bemutatott reklámszpotok első féléves televíziós gyakorlatáról, ugyanis az új pandémiás helyzet a reklámpiacot is átalakította. Január 1. és június 30. között összesen 3051 új reklámot közöltek a televíziók, aminek több mint 8 százaléka (253 db) a COVID-19-re reagált. A legtöbb ilyen szpot a Hír TV-n jelent meg (25 db), amit a Cool (24 db) és a TV2 (20 db) követett. A reklámok több mint ötöde a fertőzés terjedését akadályozó és a gyógyítását szolgáló terméket, szolgáltatást vagy magatartást népszerűsítette, így például a maszkviselést, a nem vényköteles gyógyhatású készítményeket, fertőtlenítő szereket, teszteket. A második helyen olyan terméket vagy szolgáltatást láthattak a nézők, amelyek egyébként bármikor elérhetők, de az üzenetben a járványhelyzet került a középpontba, például okos wifi az otthoni munkavégzéshez, online bankolás vagy az érintésmentes kiszállítás. Az elemzett reklámok 67,5 százaléka szolgáltatást, 24,1 százaléka terméket, míg 5,5 százaléka a hirdető imázsát népszerűsítette. Leggyakoribb hirdetőnek a kereskedelem és a gyógyhatású készítmények szektora számított (48,6%, illetve 13%). A teljes dokumentum elérhető az NMHH honlapján[1].

99,8 százalékos volt az előző félévben a televíziós akadálymentesítés

A Médiatanács elfogadta és a honlapján[2] közzétette a televíziós akadálymentesítésről szóló legfrissebb tanulmányt. Ebben az NMHH azt vizsgálta, hogy 2021 első félévében hogyan és milyen arányban segíti hallássérült nézőit a hat országos közszolgálati és a két nagy kereskedelmi televízió. A közel 5200 vizsgált órában a műsorok mintegy 88 százalékát akadálymentesítették – ez a közszolgálati televízióknál 88,7 százalék, míg a kereskedelmi televízióknál 78,5 százalék volt. A médiatörvényben előírt, kötelezően akadálymentesítendő műsoridőt 99,8 százalékosan teljesítették a szolgáltatók, de továbbra is előfordultak tartalmi problémák, például a feliratozás teljes hiánya vagy tartalmi pontatlansága, emellett gyakoriak voltak a szótévesztések és elírások is.

Médiafelügyeleti döntések

A testület bejelentés alapján hatósági ellenőrzést indított az RTL és a TV2 szolgáltatói ellen, mert a csatornákon júliusban és augusztusban túl enyhe korhatár-besorolással adtak közre műsorokat. Előbbin a Házasodna a gazda este 8 után bemutatott epizódját, utóbbin a Csapdába csalva című délelőtt sugárzott műsort a 12-es korhatár-besorolás helyett vélhetően 16-osnak kellett volna minősíteni.

Bejelentés alapján több olyan műsort is vizsgált a grémium, amelyek esetében nem indít eljárásokat. A Magyar ATV Fórum című műsorának júniusi adásában nem merült fel szabálysértés, ugyanis a törvény nem tiltja, hogy egy vitaműsor vezetője kifejtse a véleményét, nézeteit. A Hír TV-n a Sajtóklubon sem merült fel kirekesztés és az emberi méltóság megsértése sem az afganisztáni helyzetről szóló beszélgetésben. A PestiSracok.hu-n augusztusban megjelent „Nem, nem lesz rózsaszín turul a Szent István-napi ünnepségen" című cikk szintén nem volt kirekesztő. A bejelentő ugyan a médiaszabályozás hatálya alá nem tartozó kommenteket kifogásolta, a Médiatanács magát a cikket is megvizsgálta, amiben nem talált jogsértő tartalmat.

Az ÉPI-TECH Magazin adásai kapcsán burkolt reklám közzététele miatt újabb eljárást zárt le a Médiatanács. A Makói Városi TV áprilisi adásában, illetve annak ismétlésében egy építészeti cég szolgáltatásairól, termékeiről olyan reklámszerű többletinformációk hangzottak el a pozitív tulajdonságok kiemelésével, amely törvényellenesnek minősül, ezért a Médiatanács figyelmeztette a médiaszolgáltatót a jogszerű magatartásra.

Rádiós frekvenciapályázatokkal kapcsolatos döntések

A szolgáltató kérelmére október 1-től a Médiatanács engedélyezte, hogy a Karc FM Média Kft. valamennyi vidéki jogosultsága a Budapest 95,3 MHz-es jogosultságával hálózatba kapcsolódva működhessen.

A testület a Budapest 100,3 MHz körzeti frekvencia közösségi jellegű használatára benyújtott ajánlat tartalmi vizsgálata keretében felvilágosítást kért a Roma Rádió Kft.-től, míg a Székesfehérvár 106,6 MHz helyi frekvencia közösségi jellegű használatára kiírt pályázati eljárásban hiánypótlásra szólította fel az egyedül pályázó Karc FM Média Kft.-t.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: NMHH, koronavírus