Mozgásünnep lett az idei tavaszból - Még a 92 évesek is sportoltak!

Mozgásünnep lett az idei tavaszból - Még a 92 évesek is sportoltak!
Több százezren mozogtak a Magyar Szabadidősport Szövetség (MASPORT) tavaszi és nyár eleji eseményein, ahol minden korosztály megtalálhatta a kedvére való mozgásformákat. A nordic walking programok a kirándulókat mozgósították, a Kihívás Napján a munkahelyi csapatok döntöttek csúcsot, míg a Szépkorúak Sportfesztiválja rekordlétszámú nyugdíjas résztvevőt vonzott Budapesten. Folytatás ősszel, az Európai Sporthéten és a további programokon!

A MASPORT idén tavasszal is ingyenes programokkal aktivizálta a sportolásra fogékony közösségeket és egyéni érdeklődőket. Czene Attila, a szervezet elnöke szerint pozitív élményekkel érdemes népszerűsíteni a sportos életmódot: „A szabadidősportban nem az aranyérmekre hajtunk, itt elsősorban magunkat kell legyőzni, a saját jóllétünk a legfőbb motiváció. Idén tavasszal olyan programokat kínáltunk, amik pozitív mozgásélményt nyújthattak bárkinek, ezáltal kedvcsinálók lehetnek a későbbiekre. Örülünk, hogy rengeteg új résztvevőt tudtunk megmozgatni! Külön köszönet a csatlakozó önkénteseknek és a szakembereinknek, akik segítségével minden megyében jelen voltunk!”

A tavaszi eseménysorozatot a nordic walking programok nyitották: áprilisban a Gellért-hegyi FINN NOWA túra a fővárosiak kedvét hozta meg a szabadtéri mozgáshoz, míg a Lépten-nyomon program országos szinten, 306 helyszínen több mint 3000 résztvevőt aktivizált. A mozgáskampányt színesítette a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének Botra fel! rendezvénysorozata is, amelynek keretében 1200 fő kirándult nordic botokkal. A programszervezés mellett a MASPORT nordic walking a szakemberbázist is tovább építi: idén 35 új instruktort képeztek, ezzel már összesen 362 okleveles instruktor tagja a rendszernek.

„Ki tud több 15 perces mozgáspontot összegyűjteni?” – dióhéjban így lehet összefoglalni a Kihívás Napja lényegét. Az ország legnagyobb hagyományú, már-már legendás sporteseménye idén májusban is több százezer résztvevőt vonzott, akik az „Ugorjuk meg együtt” mottó jegyében több mint 50 millió percet mozogtak a kapcsolódó eseményeken. Összesen 165 tanintézmény, 63 település, 83 közösség mozdult meg a játékos viadalon, az újonnan csatlakozó Budapesti Rendőr-főkapitányság 1008 főt, míg a 3-1-2 meridiántorna 644 főt mozgósított a nagy napon. Hengereltek a munkahelyek is: rekordszámú, 276 (!) munkahelyi csapat vett részt az egész májusban tartó speciális kihívásban, és közel 30 millió perccel járultak hozzá a statisztikákhoz és egyben saját jóllétükhöz.

Kiegészítő élményekben sem volt hiány, a gróf Széchenyi család örökségéhez köthető kihívásban 71 szervezet, míg a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által támogatott „Táplálkozz okosan!” kihívásban 80 csapat versenyezett. A Kihívás Napja országos sikeréhez Bánhegyi Adrienn többszörös világ- és Európa-bajnok ugrókötelező is hozzájárult, aki nagykövetként hirdette a csatlakozás lehetőségét.

Az átfogó kampányból az időskorúak megmozgatása sem maradhatott ki. A június 7-i Szépkorúak Sportfesztiválja minden korábbi hazai rekordot felülmúlt: több mint 1500 nyugdíjas sportolt együtt a fővárosi Bikás parkban, a legidősebb résztvevők pedig 92 évesen is boldogan mozogtak! A lelkes szeniorok 52 mozgásformát próbálhattak ki ingyenesen, ahol közel 20 ezer aktivitást regisztráltak a szervezők, de számos egészségügyi szűrőprogram is várta az érdeklődőket. A kampány keretében az időskorúak megmozgatása az online térben is megvalósult: a folyamatosan elérhető Mozgásélmény Szenioroknak program napi két edzést kínált az otthonukban mozgóknak.

A MASPORT már az őszi kampányra készül, szeptemberben a Családi Mozgásfesztivállal, az Európai Sporthéttel és a Világ Gyalogló (HÓ)nappal aktivizálják az országot.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!Címkék: mozgás, sport