Mondj nemet a műanyagokra!

Mondj nemet a műanyagokra!
A Humusz Szövetség olyan jelenségekre hívja fel a figyelmet, mint a nagyvállalatok greenwashing tevékenysége, miközben elismerik, hogy nem lehet manapság műanyagok nélkül élni, de sokkal tudatosabban kell.

A műanyagok annyira beszivárogtak az életünkbe, hogy észre sem vettük, de már szinte mindenhol ott lapulnak. Ideje egy lépést hátra tenni, és új perspektívából ránézni kapcsolatunkra a műanyagokkal! Ebben kíván terápiás segítséget nyújtani a Humusz Szövetség műanyagböjt kampánya.

Mi a gond a műanyagokkal?

Nem csak bensőséges, de belsőséges kapcsolatot is ápolunk már a műanyagokkal – hiszen heti szinten egy bankkártyányi mennyiség jut belőle a szervezetünkbe. És nem csak a miénkbe. Mára már minden élőlény ki van téve a műanyagszennyezésnek. A tengerpartokon található hulladékok 85%-a műanyag, így nem meglepő, hogy az előrejelzések szerint 2050-re több lesz a műanyag az óceánokban, mint a hal.

A klímakrízis megoldásában is nagyban segít a műanyaghasználat visszafogása

Hiába az Európai Unió egyszer használatos műanyagokra vonatkozó irányelve, az előrejelzések szerint a műanyagtermelés csak fokozódni fog. Erre a trendre sajnos rásegít a koronavírus-járvány is, holott pont most lenne a legnagyobb szükség nem csak beígért, de valós környezetvédelmi intézkedésekre. A COVID-19 válság sajnos elvonta a figyelmet az ökológiai válságról, pedig egyáltalán nem arról van szó, hogy az már nem jelentene akkora fenyegetést, sőt! A környezetszennyezés, az elpusztuló élőhelyek, a biodiverzitás soha nem látott mértékű csökkenése mind-mind melegágyai a világjárványoknak. Ha hozzávesszük azt is, hogy a műanyagok 99%-át fosszilis energiahordozókból állítják elő, akkor máris egyértelművé válik, hogy a műanyaghasználat csökkentése a klímakrízis megoldásában is jelentős szerepet játszik.

Miben segít a műanyagböjt?

A megoldás valóban egyszerű, de a valóságban nagyon sok akadálya van annak, hogy szakítani tudjunk a műanyagokkal. Az információhiány mellett nagy problémát jelentenek még a műanyaglobbi zöldrefestési (greenwashing) kísérletei, valamint azok a tévhitek is, amelyek torzítják a műanyagokról, és főként az azok hulladékkezeléséről alkotott képet. A műanyagböjt kampány elsődleges célja tehát lerántani a leplet a műanyagokról.

Tudjuk azonban, hogy az információ nem elég, mert könnyen eshetünk a tagadás vagy a bénító kétségbeesés csapdájába. Ebből kifolyólag szeretnénk mindenkit arra buzdítani, hogy csatlakozzon a műanyagböjthöz, és nézze meg, hol tud ellenállni a műanyagok kísértésének. Minden lépés számít, és ehhez is adunk majd könnyen megvalósítható tippeket, mutatunk be környezetbarát alternatívákat.

A márciusi műanyaböjt kampányt a Humusz Szövetség honlapján, Facebook, valamint Instagram oldalán lehet követni.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!