Mire figyelj online videóhirdetés esetén? Mutatjuk a receptet!

Mire figyelj online videóhirdetés esetén? Mutatjuk a receptet!
Ha marketing – és főleg digitális – területen dolgozol, biztosan találkoztál már az Outstream videóhirdetés fogalmával, amelynek során a videóhirdetés nem egy másik videó előtt (vagy közben), hanem szöveges tartalmi környezetben kerül kiszolgálásra. Outstream-nek számít az, ha a kedvenc oldaladon egy cikket olvasol és olyan videóhirdetéssel találkozol, ami organikusan bukkan elő két bekezdés között (mintha az éppen olvasott cikk része lenne) és akkor indul el, amikor képernyőre kerül a formátum. (X)

Az Outstream videóhirdetések szerepe megnövekedett, hiszen a social media uralja a világunkat a hírfolyamokkal és állapotfrissítésekkel. A tartalomfogyasztási trendekre adott válaszként a Teads globális médiaplatform már nem is az Outstream kifejezést használja: InRead-nek nevezi a kategóriát, utalva a hirdetés tartalomba ágyazott jellegére.

Álljunk csak meg egy pillanatra! De mi a különbség az Outstream és az Instream között?

A „digitális videóhirdetés“ kifejezésről sokunknak a  videómegosztókon nézett videók előtt vagy közben megjelenő reklám jut eszébe. Nos, ezeket nevezzük pre-roll vagy mid-roll, összefoglalóan Instream hirdetéseknek, amelyek évek óta részei a digitális ökoszisztémának.

Az Instream-el ellentétben az Outstream egy teljesen más kategória: nem blokkolja a tartalmat, így alkalmasabb a látogatók bevonására. A videóhirdetés a cikken belül a szöveges tartalomba ékelve kerül megjelenítésre, akkor indul el, amikor az adott rész képernyőre kerül és a látogató nyugodtan átgörgetheti, ha nem nézné végig. Így kevésbé zavaró reklámélményt nyújt az olvasók számára, ami a hirdetők számára is fontos.

Egy márka iránti érzésünk szempontjából értelemszerűen nem mindegy, hogy miként jelenik meg a felhasználóknak a hirdetése és milyen mértékben zavarja a tartalomfogyasztást.

Hogy néz ki mindez a gyakorlatban?

A videós hirdetési formátumok a hirdetéskiszolgálás alapján az alábbi módon választhatók szét Instream és Outstream kategória szerint:

1. Videós tartalom vs. szöveges szerkesztőségi tartalom

Az Instream hirdetések kiszolgálásához komoly mennyiségben van szükség saját szerkesztett videós tartalom előállítására. Ezt kevés kiadó tudja felvállalni, főleg ha magyar nyelvű tartalomra gondolunk.

Ezzel szemben, az Outstream kiszolgáláshoz nem kell saját videós tartalom, sokkal rugalmasabban kihelyezhető és bármely kiadó számára elérhető megoldást jelent a videós hirdetések megjelenítéséhez.

2. Tartalom vs. hirdetés: megszakítsuk vagy beleolvadjunk?

Teads kutatása alapján az USA-ban a felhasználók 66%-a, míg az Egyesült Királyságban a felhasználók 54%-a egyértelműen zavarónak találja az automatikusan hanggal induló videóhirdetéseket, de hasonlóan vélekedtek a tartalmat megszakító hirdetésekről is. Márpedig az Instream hirdetések – jellegükből fakadóan, legyen az pre- vagy mid-roll – megakadályozzák a folyamatos tartalomfogyasztást, ami egyértelműen zavaró lehet, nem megfelelő célzás esetén ráadásul negatív irányba is befolyásolhatja a márka megítélését.

Az Outstream kiszolgálás esetében nem szakítjuk meg erőszakosan a tartalmat; a hirdetések a szövegben, a bekezdések közé ágyazva jelennek meg és csak akkor indulnak el, ha az olvasó a tartalom egy részét már ténylegesen elolvasta. Ha pedig a márkaüzenet is érdekli, a hirdetésre navigálva könnyedén adhat rá hangot és nézheti végig a hirdetést, sőt további nagy előnye, hogy továbbgörgetés esetén a videó automatikusan leáll. A Outstream hirdetéskiszolgálás sokkal inkább szimbiózisban él a tartalommal, mintsem megzavarja annak megtekintését, az olvasó számára pedig megadja annak lehetőségét, hogy eldöntse érdekli-e az adott márka üzenete vagy sem.

3. Minőség és elérés

Az Instream hirdetéskiszolgálás egyik legnagyobb nehézsége a social media környezetben a felhasználók által létrehozott tartalomban történő megjelenés (User Generated Content, röviden UGC). A fake news, az adat-visszaélések és az ad-fraud is egyre nagyobb kihívás elé állítják az online hirdetési piacot. Míg a különböző platformok, kiadók, márkák és tech-cégek egyaránt nagy mennyiségű adatra, ezáltal gyakorlatilag a magánéletünkre látnak rá, a márkák egyre nagyobb súllyal ügyelnek arra, hogy a tech-botrányokból kimaradjanak és a nem megfelelő tartalmak mellől kiszűrjék reklámanyagaikat.

Mindeközben az olvasók is a megbízható forrásokat keresik. Egy a New York Times által publikált anyag szerint, a prémium híroldalak olvasóbázisa hatalmas mértékben növekedett, a forgalom 57%-al, az oldalon eltöltött összes idő pedig 46%-al nőtt az elmúlt időszakban.

Miért érdemes az Outstream-et észben tartani?

Mert az Ouststream lényegesen nagyobb potenciállal bír, mint az Instream – és ezt a számok is alátámasztják!

A kiadók Outstream hirdetéseiből származó bevételei folyamatosan nőttek az elmúlt 4 évben.  Nem meglepő, hogy az IAB Europe jelentése szerint is folyamatos növekedés tapasztalható az Outstream inventory és bevételek terén. A hirdetők 45%-a a videós hirdetésre allokált büdzséjük több 21%-át Outstream megoldásokra költötték. Sőt mi több, a Teads adatai alapján 11 másodperces az átlagos eltöltött idő a videóhirdetéseken, ami a felhasználóbarát kihelyezésnek köszönhető.

A számok tehát önmagukért beszélnek és hirdetési szempontból is alátámasztják a felhasználói igények elmozdulását és azt, ahogy az olvasók az egyes hirdetési megoldásokra reagálnak. Összességében, a hirdetési piac változik, a videós hirdetések pedig egyre nagyobb potenciállal bírnak, egyre nagyobb részét adják a teljes reklámtortának. 2021-reelőreláthatólag a videós reklámköltések 56%-a a digitális térben fog realizálódni. Ugyanakkor egyre nagyobb gondosságot igényel a reklámüzeneteket megtervezése is, hiszen a felhasználók figyelmi idejének csökkenésével a hirdetőknek egyre rövidebb és izgalmasabb hirdetésekkel szükséges terveznie ahhoz, hogy képesek legyenek megragadni a felhasználók figyelmét és képesek legyenek végigvinni őket az értékesítési tölcséren.

A Teads elkötelezett abban, hogy minőségi, brand-safe, prémium oldalakon a cikkek tartalmában megjelenő hirdetési lehetőséget adjon a márkák kezébe. A Teads által életre keltett Outstream fogalom eleinte a formátum működésének bemutatását szolgálta, ám a piaci igények változásával itt az ideje egy új fogalom bevezetésének: az Outstream mostantól InRead. A működési elv hasonló, de miként a tartalomfogyasztásban manapság már a mobil képernyő görgetése és annak sebessége dominál, ideje olyan kifejezést használni, ami képes leírni a felhasználók elérésének egyik leghatékonyabb módját. Ha tovább érdeklődik a téma iránt, tekintse meg a Teads innovatív InRead lehetőségeit.

Keresd hazai értékesítő csapatunkat a sales-hu@teads.com elérhetőségen vagy a Teads hazai üzletágvezetőjét Horváth Tamást a +36 20 967 1067 telefonszámon, hogy részletesen bemutassuk neked a Teads hirdetőknek nyújtott lehetőségeit.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!Címkék: video, Marketing