Mindig is kíváncsi voltál, mi lesz a Mekis tálcákon maradt hulladékok sorsa? Videón mutatja be az étteremlánc a teljes folyamatot

Mindig is kíváncsi voltál, mi lesz a Mekis tálcákon maradt hulladékok sorsa? Videón mutatja be az étteremlánc a teljes folyamatot
A hazai McDonald’s több mint negyed évszázada végzi szelektíven a hulladékgyűjtést hazai egységeiben*. Az éttermek munkatársai több csoportba válogatják szét a tálcákon maradt csomagolást és ételmaradékot, valamint a konyhán keletkező hulladékot, amit az étteremlánc, partnereinek ad át újrahasznosításra. A Meki most a Környezetvédelmi Világnap alkalmából készített videón mutatja be, miként is történik ez a gyakorlatban.

A magyarországi McDonald’s már 1998-ban, a hazai vendéglátásban az elsők között kezdte el a szelektív hulladékgyűjtést éttermeiben. A szelektálási rendszer folyamatos fejlesztésének köszönhetően a hálózat jelenleg az étteremláncban keletkezett valamennyi hulladék közel 80%-át adja át hasznosításra.

A dolgozók az éttermekben különválogatják a vegyes műanyag hulladékot, a papír és a papír alapú hulladékot, a fémet, valamint az ételmaradékkal szennyezett hulladékot és az ételselejtet is. A vendégek által a tálcákon hagyott, erre alkalmas csomagolási hulladék nagyobb részben anyagában, kisebb részben pedig energiaforrásként hasznosul újra.

A tálcákról lekerülő hulladék mellett a konyhákon keletkező évi közel 600 tonna használt sütőolajból biodízelt állítanak elő. Emellett a zsírfogók tisztítása során keletkező iszaphulladékot, valamint az élelmiszerhulladékot és ételselejtet biogázüzemben használják fel elektromos áram és hőenergia termelésére.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!