Milyen lehetőségeink vannak domain név választásra? - Sebők Beatrix vendégszerzőnk írása

Milyen lehetőségeink vannak domain név választásra? - Sebők Beatrix vendégszerzőnk írása
Az online jelenlét egyre inkább szükségessé válik, ezzel egyidejűleg pedig egyre több weboldalt hoznak létre és rekord mennyiségű domaineket regisztrálnak az emberek.

A .hu domain regisztrációs statisztika is erről tanúskodik. 2020-ban több .hu domaint regisztráltak, mint eddig valaha. Az idei év utóbbi két hónapjában ettől elmaradtak a regisztrációk, viszont januárban, februárban és márciusban szintén rekordot döntöttek a .hu domainek. Megfigyelhető az alábbi diagramon az a tendencia, hogy a koronavírus járvány egyes hullámai idézték elő a domain regisztrációk növekedését, mely egyáltalán nem tekinthető véletlennek, hiszen az olykor bezárásra kényszerült üzleteknek sokszor ez volt az egyetlen lehetőségük a közönségükkel való kapcsolattartásra, vagy akár a fennmaradásra.

Jogosan gondolhatnánk, hogy ekkora mennyiségű domain regisztráció után már kezdenek elfogyni a szabad, értékes nevek, de ez egyáltalán nem igaz. Mindig találhatunk újakat, nem beszélve arról, hogy ékezetes vagy kötőjeles verziókban is gondolkodhatunk, választhatunk több száz domain végződést, vagy a kevésbé elterjedt személynevek, az újonnan kitalált márkanevek valószínűleg még nem foglaltak, így nyugodtan regisztrálhatók.

Milyen nevet válasszunk?

Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy ha ennyi lehetőségünk van, mégis milyen nevet válasszunk honlapunknak vagy blogunknak? Érdemes a márkánk, cégünk vagy blogunk nevét lefoglalni, de a tevékenységi körünkhoz passzoló, kulcsszavas domaineket is keressünk. Ha földrajzilag jól behatárolható a tevékenység, akkor akár a város vagy a megye nevét is nyugodtan szerepeltessük a domain névben. Mindezeken felül a név legyen egyszerű, könnyen megjegyezhető és viszonylag rövid!

Milyen végződéseket regisztrálhatunk?

Említettük már, hogy több száz különböző végződésű domain nevet regisztrálhatunk. Választhatunk az általános legfelső szintű tartományok, valamint az országkód szerinti legfelső szintű tartományok közül.

A Domain Name Stat adatai alapján a legnépszerűbb domain végződések a következők:

Magyarországon természetesen előszeretettel regisztrálnak .hu domaineket, de népszerű még a .com, .net, .info vagy .eu is. Viszont a tevékenységi körünknek megfelelő végződéseket is találhatunk, mint a .tech, .art, .blog, .career és még sokáig sorolhatnánk.

Mi az a domain átirányítás?

Jó ötlet lehet több domain verziót vagy ugyanazt a nevet több végződéssel is bejegyezni, és mindegyiket a weboldalunkra irányítani. Így egyrészt előre lefoglaljuk a neveket, senki sem fogja tudni előlünk elhappolni, de azt is meg tudjuk akadályozni, hogy a konkurencia a miénkhez nagyon hasonló domainen induljon el, és a saját weboldalára terelje a látogatóinkat.

A regisztrált domaineket utána mind a weboldalunkra irányíthatjuk, azaz egy honlapot több URL-ről is elérhetővé tehetünk. Amennyiben a böngészőbe az átirányított URL-t írja valaki, egy eltérő URL-lel bíró weboldalra fog érkezni a látogató.

Milyen lehetőségek vannak még?

Továbbá arra is lehetőség van – ha a szabad nevek között nem találtuk meg a számunkra megfelelőt –, hogy a tulajdonosától megvásároljunk egy domain nevet vagy a lejárni készülő nevek közül kapjunk el titkos licit alapján domaineket, még mielőtt újra szabaddá válnak és valaki más regisztrálja őket.

A domain adás-vétel Magyarországon kevésbé népszerű, viszont világszerte akár több millió dolláros domain tranzakciók is megvalósulnak. 2021-ben például eddig a rekorder a christmas.com, amely 3 150 000 dollárért cserélt gazdát. Nálunk a milliós nagyságrend nem jellemző, de a domain adásvétellel foglalkozó oldalakon találhatunk a regisztrációs árhoz képest jóval magasabb áron kínált domain neveket, vagy akár érhet akkora szerencse, hogy a mi nevünket tudjuk százezrekért értékesíteni.

A domain elkapó szolgáltatással pedig titkos licit alapján határozhatjuk meg, hogy számunkra mennyit érne az adott, lejárni készülő domain név, majd reménykedhetünk, hogy valóban hozzánk kerül.

Számos lehetőségünk van tehát arra, hogy céljainknak megfelelő, értékes domain nevet találjunk és ezzel szolgáljuk weboldalunk vagy blogunk sikereit.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Sebők Beatrix

A Rackhost.hu marketing menedzsereként közel áll hozzám az online marketing és a tech témakör egyaránt. Céges szinten több mint 15 éves tapasztalattal rendelkezünk a szerver hoszting területén. 2011 …


Címkék: domain