Márkavédelem domainekkel

Márkavédelem domainekkel
A márkaépítés fontosságát ma már szinte minden vállalkozó elismeri és sok időt, energiát, pénzt áldoz arra, hogy egyedi, könnyen megjegyezhető és elismert márkát teremtsen.

Azonban itt nem ér véget a folyamat, ezt a brandet folyamatosan ápolni kell és nem utolsó sorban megvédeni. Sajnos a márkavédelem nem is annyira egyszerű, mint gondolnánk, főleg az online térben, ahol akár óránként jönnek létre új blogok, webshopok, valamint percek alatt indulhatnak el online hirdetések, esetleg lejárató kampányok. A cél az, hogy mindenről szinte azonnal értesüljünk és minél előbb meg tudjuk tenni a szükséges lépéseket.

Az online megjelenő cikkek, fórum bejegyzések nyomon követéséhez jó szolgálatot tesznek a sajtó figyelők, ahol különféle kulcsszavak alapján értesítést kapunk, ha valamilyen tartalom megjelent az interneten. Hasonlóan érdemes lehet használni a domain figyelőt is. Ez a szolgáltatás beállított kulcsszavak alapján küld értesítést, ha újonnan bejegyeztek, vagy lejárni készül egy ilyen kulcsszót tartalmazó domain név. Miért lehet hasznos?

Amennyiben védjeggyel rendelkezünk egy névre vonatkozóan, vagy olyan frissen regisztrált domaint látunk, mely minket inkább megillet, mint a jelenlegi tulajdonosát, a 8 napos feltételes bejegyzés alatt lehetőségünk van megtenni a szükséges lépéseket. Továbbá arról is értesülhetünk ily módon, hogy megjelent egy konkurencia, vagy új weboldalt készítettek. A domain névből akár arra is következtethetünk, ha új piacra terjeszkednek, vagy új termékkörrel, kampánnyal újítanak, ezek tudatában pedig gyorsabban tudunk reagálni a változásokra.

Sajnos az is bevált gyakorlat, hogy a konkurencia egy vetélytárs domainjéhez nagyon hasonló verziókat jegyez be és a saját oldalára irányítja az ide érkező látogatókat. Ennek természetesen senki sem örülne, a domain figyelővel pedig mindezt egyből észrevehetjük a megfelelő kulcsszavak figyelésével. Sőt akár elejét is vehetjük a dolognak azzal, ha bejegyezzünk a domain nevünk ékezetes, kötőjeles, elgépelésből származó és más végződésű változatait is, és átirányítjuk őket a weboldalunkra. Ezzel a módszerrel biztosan elkerülhetjük, hogy a minket kereső látogatók tévedésből a konkurencia honlapjára érkezzenek.

A lejárni készülő domainek figyelése pedig abból a szempontból lehet hasznos, hogy akár olyan neveket is megszerezhetünk általa, melyek jelenleg foglaltak, de a felszabadulás pillanatában titkos licit útján a tulajdonunkba kerülhetnek. Így olyan értékes, kulcsszavas nevekre is szert tehetünk, melyekre a szabad neveket böngészve nem bukkantunk volna és ezeket is a márkánk építésére használhatjuk.

A márka megvédése hasonlóan nehéz feladat, mint maga a márka elindítása és népszerűsítése, de szerencsére számos online szolgáltatás áll rendelkezésünkre, melyek a segítségünkre lehetnek.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Sebők Beatrix

A Rackhost.hu marketing menedzsereként közel áll hozzám az online marketing és a tech témakör egyaránt. Céges szinten több mint 15 éves tapasztalattal rendelkezünk a szerver hoszting területén. 2011 …


Címkék: márka, domain