Maradhatnak a reklámblokkolók

Maradhatnak a reklámblokkolók
Újabb fontos csatát nyert meg az eyeo a HTML-kód és a szerzői jogok kapcsán, a hamburgi bíróság döntése alapján továbbra is jogszerű az olyan böngészőfunkciók használata, mint a reklámblokkolók, vagy a nyomon követés elleni technológia.

A világszerte többmillió böngészőben használt reklámszűrő technológiát fejlesztő eyeo a német Axel Springerrel keveredett komoly jogi háborúba, amelynek tétje, hogy a HTML-kód képezheti-e a szerzői jogok érvényesítésének tárgyát - írja az mmonline.hu. Ez első elég specifikus és nem túl izgalmas kérdésnek tűnik, azonban ahogyan arra az eyeo közleményében felhívta a figyelmet, ha az Axel Springer szándékai szerint kimondják, hogy a weboldal megjelenítéséhez használt HTML nyelvnek szerzői jogi védelem alatt kell állnia, akkor gyakorlatilag illegálissá válik bármilyen technológia vagy fogyasztó számára a weboldal megjelenésének megváltoztatása.

Ez a gyakorlatban azzal járna, hogy a legtöbb modern böngészőfunkció, amelyeket ma az internetes ökoszisztémában használnak, azonnal illegálissá vált volna, és a szerzői jogi szankciók végrehajthatóvá váltak volna. A változás érintett volna minden adatvédelmi és nyomon követés elleni technológiát; a weboldalakba beépített fordítási funkciót, a reklámblokkolókat, mindenféle CSS-módosítást, de még a fogyatékkal élő felhasználók hozzáférését segítő segédprogramokat is. A legrosszabb esetben, ha a szerzői jogi igényt jogszerűnek és végrehajthatónak nyilvánították volna, minden olyan hétköznapi számítógép-felhasználó, aki (akár tudtán kívül) böngészőbővítményeket vagy HTML-t módosító funkciókat használ, automatikusan a szerzői jog megsértőjének minősült volna, és felszólító levelet kapott volna. Ami még ennél is veszélyesebb, minden olyan fejlesztő, aki kódot ír egy jogsértő böngészőfunkcióhoz, kártérítési felelősséggel tartozna a weboldal tulajdonosa által követelt bevételkiesésért. Ezzel a kódfejlesztőkre és a hétköznapi felhasználókra hárult volna az a teher, hogy minden egyes weboldal meglátogatása előtt kifejezett engedélyt kérjenek a weboldal kiadójától, hogy kivételt engedélyezzenek a böngészőfunkciók futtatásához.

A szerzői jogi kérdésben most meghozott bírósági döntés megerősíti a World Wide Web Consortium (W3C) nyílt szabványokkal kapcsolatos küldetését, és fontos jogi precedenst teremt, valamint meghatározza, hogy ki "birtokolja" a weboldalak alapjául szolgáló HTML-kódot, és hogy a népszerű böngészőfunkciók és segédprogramok hogyan működhetnek továbbra is jogszerűen a nyilvános interneten – fogalmaz közleményében az eyeo. Ez a legutóbbi bírósági eljárás egyben a 16. alkalom, hogy az eyeo győzedelmeskedett a célzott perekkel szemben, és sikeresen megvédte az internetfelhasználók, a kódfejlesztők, a kiadók és más résztvevők törvényes jogait egy mindenki számára elérhető, tisztességes és fenntartható internetes ökoszisztémához – tette hozzá a cég.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!