Karácsony, bejgli, infografika

Karácsony, bejgli, infografika
Kezd kitörni a Karácsony. A vásárlási láz világszerte csúcsokat dönt. Egy karácsonyi infografikára Magyarország is felkerült egy igazi hungarikummal.

A karácsony környéki infografikák többsége a megvásárolt termékeket, az elköltött milliókat vagy a megsütött pulykákat mutatja világszerte. Egy meglepő felmérés azonban azzal foglakozott, hogy az európai országok lakói, milyen édességgel tömik magukat ebben az időszakban.

Meglepő módon a készítők a környező országok közül csak Magyarországot találták arra érdemesnek, hogy felkerüljön a térképre egy speciális süteménnyel a bejglivel. Noha, kis kutatással sikerült kideríteni, hogy a bejgli eredetileg Szilézia vidékéről származik és a 14. század óta ismert Európában. Az elmaradhatatlan karácsonyi sütemény neve német eredetű és eredeti hajlított, patkó alakú formájából származik.

A bejgli (németül beugen = meghajlít, mohnbeugel = mákos kifli/bejgli) osztrák közvetítéssel érkezett hazánkba és terjedt el a 19. század második felében. Magyarországon ekkortól kezdték német divat szerint ünnepelni a karácsonyt. Diós vagy mákos patkó változatban is ismert. Kezdetben családi ünnepek süteménye volt, majd a reformkortól kezdve fokozatosan felváltotta a hagyományos karácsonyi kalácsot.

A most fellelt infografikán további érdekességek is találhatók, pl. a világ legnagyobb ajándékáról, a karácsonyi költekezésről és a 2 milliárd elpostázott üdvözlőlapról.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!