Honnan jön a Black Friday és a Cyber Monday?

Honnan jön a Black Friday és a Cyber Monday?
Aranyvasárnap, Ezüstvasárnap helyett új karácsonyi bevásárló napok szivárognak a köztudatba. Mit kell tudnunk a Black Fridayról és a Cyber Mondayról?

Új karácsony előtti bevásárló napok vonulnak be a naptárba. A Halloween, a Valentin-nap beszivárgásának mintájára megérkezett a Black Friday és a Cyber Monday is. Ideje megismerkedni az új vásárlási őrületet importáló napok eredetével.

Az amerikai eredetű Black Friday aktualitása természetesen, hogy a mai napon vásárolja meg a karácsonyi ajándékokat minden harmadik amerikai. Az elnevezés ugyan 1961-ből származik, de csak 2005 óta nőtte ki magát a legnagyobb bevásárló napok egyikévé. A Black Fridayre számos kedvezményt, akciót terveznek azok a cégek, amelyek forgalmának javát az ünnepi értékesítés adja. A vásárlók egy része ilyenkor hajlandó akár a boltok nyitvatartási ideje előtt is sorba állni egy-egy jó akció reményében.

A Cyber Monday egész pontosan azért született, mert minden évben hatalmas tumultust okozott a Black Friday. Egyértelműen a Hálaadás utáni első hétfő a legnagyobb online vásárlási nap a világon. A szokás 2005 óta terjed világszerte. Kanada volt az első, ahol megjelent, de azóta már Anglia, Németország, Portuglia, Írország, Chile és Japán is hatalmas forgalmat bonyolít online ezen a napon.

Itthon is hallani már a két új bevásárlónapról, ezért egy nagyszerű infografikával szeretnénk mindenki számára összefoglalni, mit is érdemes tudni róluk.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!