Hogyan profitál a vállalat a vezetők személyes márkájából?

Hogyan profitál a vállalat a vezetők személyes márkájából?
A karizmatikus vezetők együttműködése, mind vállalati, mind hazai, valamint nemzetközi viszonylatban testesíti meg azt az újfajta nézőpontot, amely az előttünk álló helyi, valamint világszíntű kihívásokra megoldást ad. A REbuild2021 konferencián is megszólaló Carla Galli szervezet- és személyiségfejlesztő tréner szerint a személyiségre épülő hiteles énmárka ösztönzi a vállalatok üzleti fejlődését és az együttműködésen alapuló viszonyrendszereket.

Amikor márkákról beszélünk, akkor elsősorban egy cég vagy termék jut az eszünkbe. Annak ellenére, hogy a személyes márkaépítés már egy jól ismert fogalom az üzleti életben, kevesebb az olyan esetek száma, amikor egy márkanév hallatán egyből egy adott vezetőre gondolunk. Pedig, a hitelesen felépített személyes márka ugyanolyan fontos szerepet játszik az üzletfejlesztésben, ha nem fontosabbat. Egy dolgot azonban végig szem előtt kell tartani: a személyes márkát nem szabad termékként definiálni.

Személyes márka vagy személyiség márka

A személyes márka lényege az, hogy a személyiség előnyös tulajdonságaira épül fel. A logikai sorrend tehát az adott személy erősségeinek, tehetségének, személyes vágyainak feltérképezése, majd ezen készségesek erősítése és kibontakozásának segítése. Ez a hozzáállás jelenti a hitelesség megőrzésének kulcsát, mindazonáltal, hogy az adott személy képessé válik arra, hogy élvezze önmagát.

Igény van a valódi vezetőkre

Vezetőnek lenni kihívásokkal jár. Sok vállalat életében előfordul az, hogy a vezető egy kinevezett személy. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ő maga valóban vezető, hogy valóban képes olyan központi szerepet betölteni a vállalat működésében, a kollegák megítélésben, amely úgymond „oszlopává” tenné őt a folyamatoknak.

Ha nem tudja belülről fakadóan viselni ezt a szerepet, akkor nem lesz képes kihasználni a benne lakozó teremtő és alkotó erőt. Ezzel az erővel mindenki rendelkezik és számtalan különböző módon és tevékenységben lehet működtetni. Azonban, ha egy vezető személyisége nem erős, azaz nincs tisztában a saját értékeivel és nem tudja ezeket képviselni, akkor maga a vállalat sem tud erősebb lenni. Ha az élen álló személy karizmatikus vagy azzá válik, akkor lesz képes összetartani a céget.

Karizma: született vagy tanult készség?

A karizma egy láthatatlan, erős erőforrás, amely valójában az én-márkát jelenti. A karizma mindenkiben benne van, ezzel születünk, azonban fejlesztenünk kell magunkban, hogy felszínre is tudjuk hozni.

„A karizma a belső erőforrások felébresztésével és erősítésével történik. Nem tanításról vagy irányításról van szó, hanem ezen energiák ébresztéséről. A személyes motivációra azonban itt is ugyanúgy szükség van, hiszen enélkül, mint minden másfajta változás esetében, semmi nem fog történni. Egy erős motiváció lehet az, hogy a folyamat részeként egyre inkább elfogadjuk és megszeretjük önmagunk személyiségét, ezáltal egyre élvezetesebb lesz a változás „– magyarázza Carla Galli, szervezet- és személyiségfejlesztő tréner. 

Az erős énmárka a vállalatot is tovább erősíti

Ha a szervezet szempontjából vizsgáljuk a kérdést, a karizmatikus és belső erőforrásaikkal tisztában lévő vezetők eredményesebben tudják támogatni a meghatározott célokat, képesek valóban csapatban dolgozni, proaktivitásukkal pedig új irányvonalak megtalálásában tudják támogatni a vállalatok. Mivel tisztában vannak magukkal, a konfliktus helyzetek helyett a kapcsolatok építésére fókuszálnak. Az együttműködés képessége pedig minden üzleti siker alapja.

Carla Galli orosz származású, Magyarországon élő motivációs előadó, író, személyiség- és szervezetfejlesztő tréner. Innovatív képzéseinek és hatékonyságfejlesztő foglalkozásainak módszertanát a közel 25 éves szakmai tapasztalata, az NLP, valamint az emberi agy működésének tanulmányozása alapján építette fel. A Carla Galli Akadémia keretén belül több akkreditált képzést is nyújt mind céges, mind pedig egyéni szinten. www.carlagalli.com

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!