Barátságban élni a mobileszközök online világával, avagy Mobil a családom?

Barátságban élni a mobileszközök online világával, avagy Mobil a családom?
Mobil a családom? címmel országos kampányt indít a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A programban az NMHH egyszerű tanácsokkal segíti a családokat a mobileszközök online világa és a családi élet közötti egyensúly megteremtésében.

A program gyakorlatias és játékos ötletekkel szólítja meg a szülőket és a gyermekeket: például tartsunk rendszeresen mobileszközmentes családidőt, alkossuk meg közösen a mobileszközök használatának házirendjét és beszélgetéseinkből ne hagyjuk ki az online térben szerzett élményeinket sem. A tanácsok az NMHH nmhh.hu/mobilacsaladom honlapon jelennek meg.

A programot az NMHH június 9-én a Thália Színházban mutatta be. A kampánynyitó rendezvényen Dr. Koltay András, az NMHH elnöke az online gyermekvédelem fontosságát hangsúlyozta a hatóság munkájában. „A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál egyre többet foglalkozunk az online világ gyermekeinkre, médiafogyasztásunkra, tanulásra, viselkedésünkre, vagyis az életünkre és kultúránkra gyakorolt hatásaival. Látjuk, hogy a szabályozói szerepkörön túl is tennünk kell a gyermekvédelemért, kiváltképp a digitális tér szolgáltatásaival kapcsolatban. Ezért indítjuk el a mai napon Mobil a családom? címmel a családoknak szóló nyári kampányunkat” – mondta nyitóbeszédében az elnök.

Az NMHH a Momentán Társulat közreműködésével, egy rendhagyó „családi színpadi játék” keretében mutatta be a programot. A színpadon az improvizatív színház eszközeivel elevenedtek meg azok a mindennapos családi élethelyzetek, amelyek a túlzott mobilhasználat, a videojátékfüggőség vagy a gyermekeket érő online zaklatások problémáival szembesítenek. A színházi jeleneteket az NMHH gyermekvédelmi szakértői kommentálták, majd egy-egy „újrajátszás” keretében a művészek előadták a helyes, követendő gyakorlatot is.

A tanév végével az iskoláskorú gyermekek a szokásosnál is kitettebbek a digitális eszközeiknek. A Mobil a családom? kampány ezért 2023 nyarán hétről hétre újabb tanácsokkal segíti a családokat például a digitális otthon házirendjének kialakításában, digitális környezetünk ápolásában. Arra biztatnak, hogy tudatosabban éljünk jogainkkal az online térben, ne engedjük, hogy a mobilalkalmazások uralják a családi életet. Bátorítanak, hogy bízzunk egymásban, vigyázzunk egymásra és mutassunk jó példát otthon is. A program végére megtanulhatjuk, hogyan tudja a család naponta legalább egy órára, hetente egy napra, évente egy hétre kikapcsolni a mobileszközöket a családi életből.

A hatóság első három, már most elérhető tanácsa a gyermekek digitális biztonságáért a következő:

  • Figyeljünk szeretteinkre!
    Felelősek vagyunk egymásért! Ha együtt a család, üljük körül az asztalt, és beszélgessünk! Keressük egymás tekintetét, és figyeljünk egymásra! A mobileszközök várhatnak.

  • Bízzunk egymásban!
    Beszélgessünk az online térben szerzett jó és rossz élményeinkről. Próbáljuk megérteni egymás digitális életét. Osszuk meg tapasztalatainkat gyermekeinkkel!

  • Játsszon együtt a család!
    Ha egy családtag vonzódik a videójátékokhoz, próbáljuk ki együtt a játékot! Alkossunk néhány közös szabályt a videójátékok használatára, és tartsuk is be azokat!

Az NMHH célja, hogy a tanácsai nyomán elinduló beszélgetések ráirányítsák a figyelmet a családok digitális egészségének és médiatudatosságának fontosságára az iskoláktól az online médián át a családi ebédlőkig.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: mobil, kampány, NMHH