Az okosmobil a kütyük svájci bicskája

Az okosmobil a kütyük svájci bicskája
A kütyü fanatikusok győznek-e a karácsony előtti őrületben vagy mindent lenyomnak a mobilok és a tabletek? A kérdés több cég jövőjét meghatározhatja.

A Time magazin cikkét olvasva jutottam odáig, hogy végignézzem mit is jósolnak az elemzők a közeli jövőre. Az egyre gyorsuló változásokat hozó ingyenes Android platform egyik eredménye, hogy az Apple operációs rendszere ingyenes lesz. Ettől persze az iOS-re fejlesztett programok többsége továbbra is fizetős marad.

A konzolokat simán kiüthetik a tabletek, az elemzők szerint a játékosok nagy részét nem érdeklik a csillogó nagy teljesítményű, drága konzolok. Persze erre megint mondhatjuk, hogy ott az Ouya, ami majd 100 dollárért kielégíti a játékosok minden igényét. Ingyenes játékok tekintetében mindenképpen. (A szkeptikusok persze azt mondják, hogy a hatalmasra duzzadt androidos piac nagyon szenved a különböző verziók és gyártók dzsungelében.)

A mobilokon kiadott 1-2 dolláros játék vásárlások többsége azonban jelenleg a legnagyobb játékbolttá növekedett - az iOS rendszerket kiszolgáló - appstoreban követik el a felhasználók. Senki még becsülni sem merte a napokban megjelent új játékkonzol értékesítési számait. A Sony ennek ellenére mintegy 1 milliót adott el a masinából az első nap. A saját elemzőik optimistán mintegy 5 milliót adnának el tavaszig.

Az okostelefonok ezzel párhuzamosan milliónyi igénynek óhajtanak megfelelni. Igazi svájci bicskaként ugyan semmilyen feladatra sem kínál alapos megoldást, de a hatalmas piac vonzza a fejlesztőket. A speciális céleszközök, navigációs kütyük, zenelejátszók pedig hiába tudnak mindent szebben és jobban, szép lassan visszaszorulnak, hiszen az okostelefonok már elfoglalják a nekik eddig fenntartott helyet. Amíg az adatokat mindenáron hordozgatni akartuk, még megvolt az előnye a különböző eszközöknek, hogy a mobilon nem tárolhattunk milliónyi gigabájtokat, de a felhők elterjedése ezt is elmosta már.

Hogy mennyire jó ez nekünk, igazán nem lehet meghatározni. A sokat emlegetett integrált eszköz úgy tűnik végül az okos mobil lesz, amellyel mindenki képes lesz fotózni, zenét hallgatni, fizetni, internetezni. Hiába minden okos és csillogó kütyű, ki akar többféle eszközt hordozni a zsebében? A svájci bicska szép lassan lenyomja a célhardvereket, amelyek fejlesztésére korábban sokat költöttek a technológiai cégek.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!