A kóklerek elleni harcot díjazták

A kóklerek elleni harcot díjazták
A lakásfelújítás, házépítés komoly műszaki szaktudást igényel, de a megrendelők nehezen tudják eldönteni, kiben érdemes megbízni. A Mapei felmérésnek köszönhetően láthatóvá vált, mennyien válnak áldozattá, és hogyan lehet kivédeni a kóklereket az építőiparban. A kampány a PR-szakma elismerését is kiérdemelte, a PR Excellence Award ezüst díjat a 2022-es kampányért idén júniusban adták át.

A lakásfelújítások és építkezések állami támogatásai, a korábbi évek életszínvonal emelkedése rég nem látott keresletnövekedést hozott az építőipari szolgáltatások iránti. A 2021-ben kezdődő energiaáremelkedés hatására is egyre többen vágtak bele fűtéskorszerűsítésbe, szigetelésbe, vagy komplex energetikai átalakításba. Az építőipari technológiák fejlődésével egyre összetettebb feladat ezeknek a munkáknak a megtervezése, hatékony szervezése, a hatékony műszaki megoldás kiválasztása. A jól képzett szakembereket, a hozzáértő vállalkozásokat egyre nehezebb megtalálni, nem ritkán hónapokat, akár éveket is kell várni az igazán jó szakemberekre.

Tízezreket vonzó építőipar

Eközben egyre több kókler jelent meg a piacon, akik a támogatási határidők miatt aggódó, a műszaki kérdésekhez keveset értő megrendelőket könnyen megvezethetik. Ráadásul az alacsony minőségű munkákat jellemzően a piacinál sokkal magasabb áron adnak. Nem csak érzéki csalódás, hogy felhígult az építőipari szakma: a KSH adatai szerint 2018-ban még csak 334 ezren dolgoztak az építőiparban, tavaly már 380 ezren. Nehéz lenne ilyen rövid idő alatt 46 ezer jól képzett építőipari szakembert képezni, hiszen a két év képzésre és tapasztalatszerzésre messze nem elegendő.

Nem csoda ezért, hogy szinte mindenkinek van egy építkezéses, felújításos rémtörténete. A kóklerek évről-évre óriási károkat okoznak, tovább rombolva az építőipari szakemberek egyébként is alacsony reputációját. A Mapei Kft. elszánta magát, hogy egy társadalmi célú kampány keretében felhívja a figyelmet a problémára és fellépjen a kóklerekkel szemben.

„A gyenge minőségű, rossz munkát végző szakemberek is megjelentek a piacon, akik nem csak a megrendelők életét keserítették, keserítik meg, hanem a munkájukat becsületesen végző szakemberek mindennapjait is. Úgy éreztük, nem ülhetünk tétlenül, tenni kell valamit a kóklerek ellen" – mondta el Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője.

Minden harmadik magyar kókler-áldozat

„A kampány legnagyobb kihívása volt, hogyan lehet úgy felhívni a lakossági építtetők figyelmét a veszélyre, hogy az ne érintse hátrányosan a munkájukat becsületesen végző szakembereket. A megoldás az Építőipari Bizalmi Index (ÉBI) és Kontár térkép lettek" – mondta Mészáros Szilvia, a Mapei Kft. PR vezetője.

Az ÉBI egy Építőipari Bizalmi Index egy 7800 fős, nemre, településtípusra és régióra reprezentatív országos felmérés volt, amiből kiderült, hogy az ország mely részén milyen károkat okoznak a kontárok. A kutatásnak az is része volt, hogy mely szakmák iránt hogyan alakul a megrendelők bizalma. Jól látszott, hogy hiánypótló felmérésről van szó, 80-nál több portálon és újságban számoltak be az eredményekről.

Készült egy kiadvány a lakossági építtetőknek, amely segít jó szakembert választani és elkerülni kóklereket. Emellett létrehoztak egy szakember ajánló oldalt, ahol a megrendelők által ajánlott szakemberek segítik az építtetőket.

Minden harmadik építtetőt, a megkérdezettek 34 százalékát ért kontárkár, aminek átlagos összege 753 ezer forint volt. A károk mértéke nagyon különböző régiónként: a dél-dunántúli megyékben 368 ezer forint volt, Budapesten 902 ezer. Ám ennél is magasabb értékű kár érte az embereket Pest megyében (944 ezer forint), a legmagasabb költséggel azonban a Dél-Dunántúlon kellett szembesülni (967 ezer forint).

Az építőipar ugyan lassulni kezdett, de a kóklerek ilyenkor sem pihennek. A Mapei márciusi kutatás szerint átlagosan 58 napot kellett egy szakemberre Magyarországon, ami egy évvel korábban még 138 nap volt. Ilyen helyzetben a jobb szakembereknek csábítóbb lehet ismét a külföldi munka, ami ismét csak a kóklerek malmára hajtja a vizet, így még mindig kiemelten aktuális a megrendelők edukálása, amit tovább folytat a padló- és falburkolat ragasztóiról ismert Mapei az építőipar minden területén.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!