A fogyasztók öntudatra ébredése! Az Internet Hungary ismertetője, és programelőzetese.

A fogyasztók öntudatra ébredése! Az Internet Hungary ismertetője, és programelőzetese.
Mindenkitől egy karnyújtásnyira ott van egy kütyü, amivel a saját képére formált digitális világot hozhat létre. A kérdés az, hogy ebben hogyan tudnak a márkák, hirdetők a kereskedők és szolgáltatók kapcsolatba lépni, és kommunikálni velük a fogyasztókkal. 
De vannak olyanok is, akik ebből kimaradnak. Ki az, akinek nem létszükséglete, hogy saját virtuális bázissal rendelkezzen? Kinek marad érték az a fogyasztó, akinek nincs virtuális tere? (Sic!)

A fogyasztók a saját igényeikre és kérdéseikre már maguktól is képesek a virtuális térben válaszokat és megoldásokat találni. Szabadon keresgélhetnek a digitális világban, és választhatnak a számukra megfelelőnek vélt megoldási opciók közül.

Az öntudatra ébredés (még) nem a lázongást jelenti. Csak az önállósodás első - néha bizonytalan -, majd egyre magabiztosabb lépéseit. Vizsgálni kell tehát ezek összhatásait és valós következményeit.

Elég például egy jó ajánlás, amitől belobbanhat az érdeklődés, a vágy, és eddigi fogyasztóink máris indulnak saját virtuális terükben a maguk felfedező útjára. (Ki tudja majd terelni őket?)

Szabadságukra fokozatosan ébrednek rá, és kezdik mind jobban magukévá tenni és kihasználni az új életterük nyújtotta lehetőségeket. 
Mert a szabadság: lehetőség is! Nem biztos ugyan, hogy mindenki élni is kíván vele. Ha a fogyasztót kiszolgálják, és megkap készen mindent, miért is dolgozna? Inkább elfogadja készen. Ehhez azonban nagyon jól kell őt ismerni és kiszolgálni ezt a furcsa, egyre jobban elszabaduló ”lényt, a macskabőrbe bújt oroszlánt, a VÁSÁRLÓT”.

A szabadság és a kényelem párviadala:
Nem tetszik a bolt? Nem tetszik az eladó, a postás, a házhoz szállító, vagy az ügyfélszolgálati szakember modora és/vagy szakértelme? Nem tetszik az áru? Nem tetszik egy műsor? Vagy túl sok a reklám? Simán lecserélhető bárhol, bármelyik.

“Van máááásik!" - üvöltötte egykor Eötvös Gábor bohóc a 70-es években. Mára pedig így is lett!

A(z ön)tudatos fogyasztók száma mostanság éri el azt a kritikus tömeget, amelyre bármelyik piac szereplőjének kötelező lesz megoldást találnia, ha tovább szeretne a piacán ügyködni. (A folyamatok általában lassúak, a fel-felbukkanó jeleket olvasni kell tudni /érzékenyítés/, a lustaság vagy figyelmetlenség végzetes lehet.)

Hiszek a felfedező utakban, az átalakuló (sales) marketingben és az első benyomás erejében.

A fogyasztók manapság elsősorban az „ajánlások mentén” szerzik első benyomásukat (first impression). Például: barátok, ajánlók, keresők, közösségi média, videómegosztók, kereskedelem stb. 
A pull marketing előtérbe helyeződik a push reklámmal szemben. Az ajánlások okán az evangélizmus (WOM marketing) felerősödik.

A vásárlók/fogyasztók (B2B és B2C) vásárlói útjuknak több, mint a felét megteszik, „kikupálódnak”, mire a médiás, marketinges, majd a sales-es kollégához (B2B), vagy az eladóhoz (B2C) érkeznek.

Autentikus eszközök. Erőnket adhatja a hitelesség? Na, és miben vagyunk még erősek?
Kérdés persze, hogy a fogyasztók által szabadon, a virtuális térben talált válaszok valóban autentikusak, valóban megfelelőek-e? Cinikusan írva: az biztos, hogy a rossz válasz következtében kialakult hibás döntés és rossz eredmény miatt nem, vagy ritkán fogják (ön)magukat okolni, sokkal inkább ránk - kereskedőkre, marketingesekre, médiásokra - “kenik majd” a hibát.
A fogyasztók felületességének következményeit mi viseljük el, rajtunk csattan(hat) a dolog. Tehát kénytelenek vagyunk elébe menni és kezelni, ha nem akarunk lassan meg- vagy lecsúszni.
A fogyasztók önállósodása így, vagy úgy, de mindenképpen elindult és új feladatokat ró ránk.

Új piacok épülnek, általában a régiek rovására. Nincs építés, vagy fejlődés rombolás nélkül.
Ezen kialakult helyzet miatt ütötte fel fejét egy lehetséges régi/új megoldás/piac: végre valóban foglalkozni kell a fogyasztók, az emberek lelkével és viselkedésével!
Már nem elég csak beszélnünk az érzelmekről és azok kezeléséről, látszatintézkedéseket sem elég hoznunk. A közösségi média korában a látszatintézkedések könnyen és gyorsan rosszul sülhetnek el, főleg, hogy a konkurencia is árgus szemekkel követi minden támadható lépésünket.

A fogyasztónak lelke van és indulata. Mindannyiunknak viselkednünk kell!
A lehetséges megoldások közül az egyik már a 2000-es évek közepe óta érlelődik: a világ elkezdett - kénytelen-kelletlen - foglalkozni a fogyasztók lelkével, pszichéjével és az azokat befolyásoló (esetleg torzító) hatásokkal.
Találkozhatunk már a témával tanulmányok, előadások formájában konferenciáinkon, és gyakorlati megvalósításokat is láthatunk: ilyen a neuromarketing, az emotion marketing égisze alatt. 
Elkezdtünk beszélni például az ügyfélélményről (ekkor is inkább magunkról beszéltünk), és megpróbáltunk mások fejével gondolkodni, ami - lássuk be - nem mindig sikerült.
Milyen torzító hatások léphetnek fel egy ember magatartásában, lelkében, döntésében? 
Milyen torzítók léphetnek fel egy tervezés és kivitelezés során?

A ráció és emóció kezet fogott.
Tartós lesz-e az összefogásuk? Új fogalmak és üzletek épültek mindezekre: gondoljunk csak például a design thinkingre és a service desingra! Az érzelmek is mérhetők, adat alapon követhetők a fogyasztók elvárásai és visszajelzései. Aki pedig ezt megérti és profi módon használja, beépíti folyamataiban, az megelőzi a versenytársait.

Egy új közgazdasági irány, a behavioral economy ( viselkedési közgazdaságtan )
is megfogalmazódott közben. Nem, ez nem egy újabb, unatkozó közgazdász-újságíró elvont agyszüleménye, és nem is a közgazdaságtan egy új területe!

Már 1970-ben írtak róla, de csak mostanra érett meg a piac, vagy kényszerítette ki az üzleti érdek, hogy foglalkozzunk ezen gazdasági eszközökkel (is), és üzleti céljaink elérésére stratégiai és taktikai eszközként alkalmazzuk. (Figyelem! A témával kapcsolatos írásunk első része itt)

Az ember esendő, nem tévedhetetlen, ráadásul folyton változik, és változtatja a gondolatait, véleményét is.
Az ember általában csak a hangulatváltásaiban állandó!

Megérett a piac, hogy a fogyasztókkal, mint emberekkel foglalkozzon, de sok torzító elemet is figyelembe kell vennünk. Az esendő, tévedésre hajlamos, felületes, kedves vagy undok, mézes-mázas, hálás vagy épp ugyanazért egy másik pillanatában bosszúálló. Mind tudnunk kell velük bánni, kezelni, terelni őket.

Szenteljük ezt a két napot az embernek, a fogyasztónak, a lelkének, a viselkedésének. Beszéljünk az ezeket torzító tényezők befolyásáról, a tervezhetőség és használat megoldásainak útjairól – legyünk bár a piacgazdaság bármely szereplője: üzletemberek, kereskedők, marketingesek vagy épp médiások.
Foglalkozzunk “ügyfeleink ügyfeleivel”! Ezúttal foglalkozzunk közvetlenül a fogyasztóval! 

Felpörgött a világ. Hozzászoktunk ahhoz, hogy rengeteg offline és online impulzus ér bennünket. Ezeket fel kell tudnunk dolgozni. Tudnunk kell döntéseket hozni, ráadásul azonnali, hirtelen döntéseket. A felgyorsult folyamatok szinte kényszerítenek bennünket a hirtelen döntések meghozatalára (lásd még rövid és lassú gondolkodás problematikáját, pl. Daniel Kahneman könyvében). De valóban van időnk a döntéseinket befolyásoló torzítók figyelembevételére? Hogyan készíthetjük fel agyunkat, gondolkodásunkat, hogy kiszámítható, jó és ne kiszámítható, rossz döntéseket hozzunk? 
A kérdések mindannyiunkat érintenek, Téged is. A konkurenciád biztosan ott lesz! És Te?!

Vigyázzunk! Ne adjunk teret a félreértelmezésnek vagyis félreértésnek!
Talán írhatom így: “Hiszek a konfliktusokban”. Hiszek, mert ha kezelni tudjuk, hamarabb (hatékonyabban) lehet a valóságot az igazsággal párosítani.
A konferencia retorikája ezúttal a szokásosnál is több szókimondó szöveggel lép elétek.

“Amit az Igazság kimondása meg tud ölni, azt hagyd meghalni…” /Immanuel Kant/

Jó tanulást, jó szakmázást, csodás újratalálkozást kívánok mindannyiótoknak!

Early Bird jegyek már megvásárolhatóak, itt! (most kell a  legkevesebbet fizetni érte)

Alább pedig ízelítő a programból - a teljesség igénye nélkül

Plenáris:
-“Van máááásik!”Helyetted is van más! Más is lehet helyetted?
- Mi ez, ha nem forradalom? A diszruptív digitális forradalom elérte célját.
pl.: Megosztó világ, telekommunikáció, kérlelhetetlen adatok, könyörtelen sávszélesség-bővülés, kötetlen felszabadult kommunikáció.
- Megosztóké lenne a világ?!
- Az igazi fogyasztói élmény az, amivel pénzt is kereshetek.
- Az inflexiós pontok találkozása robbanásveszélyes!
Következmény és szükségszerűség: a viselkedési közgazdaságtan létrejöttének szükségszerűsége.
... és megszületik a Behavioral Economy.
- Ráció és emóció. - A fogyasztó tudatos és tudattalan öntudatra ébredése.(Viselkedési közgazdaságtan a gazdaság, a piac, HR-ben, marketingben. Döntések, és döntések torzításai.)

Digital Marketing Hungary és eCommerce Hungary

- Értsd meg a digitális teret! Ez nem a túlvilág; itt élünk benne, most van velünk.
- A jövőtálló kommunikáció 6 bástyája.
Ki digitalizálódik gyorsabban: a fogyasztó, vagy a kereskedő? A fogyasztói igények megfogalmazásának buktatói.
- Zajvágók! Ti tereltek bennünket... Szót kér a reklámfogyasztó.
- A vágykeltés forrópontjai.
- Nekem nem influencerre van szükségem, hanem inspirátorra!
- A jövőbelátó: a kereskedelem, a marketing és a márka.
Hogyan szúrjuk ki az internetes vásárlási csalásokat (egy értékesítő oldalon)?
Hogyan olvadhat el az online kereskedelem előnye? Kinek jelenthet ez új piacot?
- Hova fut ki az alábbi három "jelenség?"
- Adat mizéria és a vonalkódtalanság problématikája
- Logisztikai mizéria a földkerekségen és itthon.
- A július 1-én életbe lépett szabályozók árfelhajtó hatás és várható eredményei
Fogyasztók döntésének lélektana.
A pszichés nyomásgyakorlásra alkalmas online kommunikációs eszközök, üzleti, szabályozási és regulációs gyakorlata
Videó- és audióhirdetések pro és kontra: mikor legyen videó és mikor audió?
Tapasztalatok és a szubjektív emlékezet torzító ereje: az üzleti modellek hibás és valid eszközei.
Digitális eszközök tervezése a teljes értékesítési útvonalon.
(Az adatgyűjtéstől a megérzésig, a marketingtől az árazásig, a beszerzéstől a raktározásig.)

Data Hungary: a ráció és az emóció mérése.

- Minden adat mögött ott áll egy ember.
- Az adatnak nincsen lelke. Annyit is ér a szám. Mennyit is?
- Az önámító konverziós adatok: ne dőlj be minden számnak!
- Adatok forrása.
- Profilozás.
- Adatok kereskedelme.
- 3rd party cookie: időt kaptunk NEM kegyelmet!
- Algoritmusok párviadala- Ki játszhatja ki az algoritmusokat?
- Algoritmusok és emberek harca algoritmusok és emberek ellen.
- Érdekeinket és értékeket szolgáló algoritmusok.
- Az algoritmusok "kijátszása"
- Öntanuló algoritmusok és algoritmust tanuló fogyasztók.
- Az önámító konverziós adatok: ne dőlj be minden számnak!
- Érdekeinket és értékeket szolgáló algoritmusok.
Elérni bármi áron?! Hogyan verekedjük át magunkat az algoritmusok védvonalán? És mibe fog ez nekünk kerülni?

Brand Hungary

- A rábeszélőgépek világa: a marketing hangnemet vált.
- Ha a márka mesélni tudna, elmesélné mit látott a valóságban.
- Márkák és termékek jelenléte a közösségi médiában.
Facebook, Instagram, TikTok.
- Mi a leggyengébb láncszem a márkázásban? Ki meri megmondani a válaszokat?
- Hittek a márkában, hittek saját magukban: sikeres magyar brandek bemutatkozása.
- Hol erős a brand safety, és hol nincs is értelme?
- “Legyen szexi, amire felkapják a fejüket!” Hogyan briefeld az ügynökséged?
- Hány pontból álljon egy brief?
- Célmeghatározás: Mi számít az üzletnek, az ügyfélnek és a főnöknek (megrendelő is)?
- Kit kell szolgálni: az ügyfelet, vagy az ügyfeled ügyfeleit?

Ecommerce Hungary - Sales Hungary

- Emotion conversion. Mit ér az érzelem konverzió nélkül? Mit ér a konverzió érzelem nélkül?
- Fogyasztói élmény az, amivel pénzt is tudok keresni.
- Közösségimédia-pontok a kereskedelemben.
- Az ajánló és az evangélizmus a konverziót gyűjtő világban.
Vásárlói utak körforgása. Hogyan változott az elmúlt évben és miként változhat a vásárlói út 2021-2022-ben?
- Kéz a kézben futnak versenyt egymással: a pull és a push marketing a gyakorlatban.
- Most létezik, vagy sem programmatic, sales alapon?
- Programmatic esettanulmányok a vásárlói utakon.
- Hogyan tervezhetek értékesítési kampányt performance/programmatic rendszerekre?
A fogyasztó igényeinek megismerése: Design Thinking és Service Design
- Privát marketing és értékesítési utak.
- Mikor és hogyan kezdődnek a vásárlói utak?

Media-Digital Hungary - a piacgazdaság természeti törvényei

Mit adunk el? Tartalmat és élményt! De, inkább így írom: Élményt és Tartalmat! Ne legyünk már álprúdek! Az igazi fogyasztói élmény az, amivel pénzt is kereshetek.
- Kitől kapjuk a kegyelemlökést, hogy végre elhiggyük, hogy nem vagyunk már egyedül.
- Hagyományos média termékeinek és szerepének átalakulása.
- Hasznos és haszontalan élmények. Elvárt és elvárhatatlan feladatok, melyet csak ártatlanul vádolt csalódásokat okozhatnak.
Médiacégek átalakulóban. Prezentációk, bemutatkozások. A hagyományos (eredeti) médium mellé választott társmédium vagy média bemutatása. Elsődleges és másodlagos felületek cserélnek helyet?

Figyelem! Bemutatkozási lehetőség! Új-médiumok születnek, hagyományosak alakulnak át.
- Prezentációk, bemutatkozások. A hagyományos médium mellé választott társmédium, vagy média bemutatása.
Várjuk a hagyományos-média, az új-média és a mostanság születendő médiumok képviselőit, akik most és itt szeretnék bemutatni új médiumukat. Legyen az podcast, webinárium, gyűjtőoldal, vagy amiről még nem is tudunk.
Helyünk korlátozott. Egy-egy jelentkező számára 12 perc áll a rendelkezésre.

- Üzleti modellek: Meglepetések várhatók (?)
A média előfizetési rendszereinek fejlődési útja: Az online média ingyenessége mára már itthon is fenntarthatatlan.
- Globális platformok hatása a hazai média és kommunikációs piacra! A vita alapjául a Media-Digital Hungary-n elhangzott MRSZ/KPMG tanulmány szolgál. Az erről készült videó, és összefoglaló írás itt tekinthető meg.
- A változó médiafogyasztói szokások. A fogyasztók elérésének újragondolása.
- Ki tud alkalmazkodni real-time egy kampány optimalizáláshoz?
- A média előfizetési rendszereinek édes-keserű tapasztalatai
- Adatkezelések a médiában: Adatgyártás - Adatkezelés és a 3rd party réme.
- A Third party cookie eltörlésének réme: időt kaptunk, és nem kegyelmet. Élünk vele?

Figyelem! Bemutatkozási lehetőség!: The Big Screen. (Új marketing felületek és hirdetési eszközök bemutatkozása) Új típusú elérések, új típusú figyelem megragadások. Elérni a fogyasztót bárhogy, bármivel! Ki hogyan éri el a fogyasztóját? Miképpen szólítja meg? Ki tud vágyat kelteni, ki tudja cselekvésre aktiválni? Most mutasd meg, mit tudsz nyújtani a hirdetőknek! A különböző médiumok (A teljes hagyományos és online média) és különböző hirdetés kiszolgálók fogyasztókat elérő megoldásai és eszközei.
Helyünk korlátozott. Egy-egy jelentkező számára 12 perc áll majd a rendelkezésére.

Elérni bárkit, bármi áron? Kiért hozzunk ekkora anyagi áldozatot? (ár/elérés)

- A távirányító magányosságában. A független médiafogyasztó kér most szót.
- Újdonságok a marketingkommunikációs és hirdetési megoldások szemléletében.
- Új hirdetési megoldások a hagyományos és új média számára a digitális térben.
- Konverzió, Te drága!
Mérhetetlenül nehéz nélküle. Minden számban van valami igazság. Mérések ma és holnap. Már nem csak gondolatkísérlet: elmélkedés egy hányados (m)értékmutató esélyeiről. A hányados elemei: látogatói szám/eltöltött idő.
- Mérjük meg az ajánlókat, influencereket, evangélistákat!

Content Hungary: Mit tudunk adni az olvasóinknak, nézőinknek, hallgatóinknak?

- Mit adott nekünk a médiafogyasztó?
- A médiatartalom evolúciós törvénye: alkalmazkodás. Avagy szüksége van-e a médiának a fogyasztóra és a fogyasztónak a médiára?
- A téma az utcán hever. Ki hajol le érte? Ki az, aki átveszi? Ki az, aki lemásolja?
- A hagyományos médiatermékek szerepének átalakulása. Szüksége van-e még egyáltalán a fogyasztóknak a klasszikus médiamárkákra, amikor az előretörő platformokon bárki tud tartalmat létrehozni?
- Formátumok versenye: online videót, podcastot gyárt, tartalmat készít már majd mindenki. Melyik műfaj mire való? Változik-e alapjaiban a digitális tartalomgyártás?
- Élmények minősége: mit várhatunk a média élményszerző képességétől?
- Kannibalizmus(?): Támogasd a globálisokat! A felelősségek megosztása.
- Minél több a releváns hirdetői felület, annál olcsóbbak leszünk - így is, úgy is.

Mit vár(hat)unk a PR-tól?

- Új kihívások a közönségnek nyújtott kommunikációban.
Hogyan teheti egy PR-os használhatóvá közleményét a média számára?
- Meddig PR-os a PR-os? A szakma nagy átalakulása
- Hogyan tegye magát nélkülözhetetlenné a PR-os a média számára?
- Új típusú elszámolások a PR teljesítménye után?
- Vizsgáljuk meg az új trendeket - de előbb riportáljunk!
- A tartalom disztribúciós képletei. Tévé, online videó, audió, text. (A kábeles fejállomásoktól az OTT-ig, a megosztóktól az újságos standig.)

Business of Hungary - A viselkedési közgazdaságtan.

- A tények megzabolázása. Előbb értsük meg a valóságot, a dolgok igazságát.
- Nincs fejlődés/építés rombolás nélkül.
- MINDIG minden összeadódik és lassan, de biztosan átalakul.
- Időt kérek, mélyére nézek! Az üzleti racionalizálás lehetősége a kezedben van.
- A “Viselkedési közgazdaságtan” alapjai és gyakorlati alkalmazása.
- A lassú és a gyors gondolkodás gyakorlati használata az üzleti létben
- Torzítások felismerése és figyelembevétele.
- Döntéshozatali csapdák.
- Racionalizálás, optimalizálás a gyakorlatban.
- Miért mindig a marketinggel kezdjük a költségcsökkentést? (Elmagyarázzuk, miért rossz a döntés.)
- Mi van, ha beüt a ménkű? A racionalizálás művészete.
- A jövőből tervezek és szervezek visszafelé.
Amikor resetet kell nyomni. Egy idő után minden üzlet bekoszolódik. Szívesség ide, juttatás oda… és máris mozgásképtelenekké válhatunk
- Ki az, aki húzza? Ki az, aki tolja? Ki az, aki visszahúzza? Ki az, aki visszatolja? Egy cég üzemelésének erősségei és buktatói: Határozzuk meg 10-10 pontban!
- A cél zsarnoki uralma.
- Viselkedési közgazdaságtan a marketingben és a HR-ben/cégvezetésben.

Women of Hungary/Human Hungary

- Nők a digitális gazdaságban. (Technológia, IT, telekommunikáció, pénzügyi szektorok, marketing és média.)
- Megoldandó feladatok: oktatás, ösztönzés, cégakarat.
- Akarat és ösztönzés: a nagy számok törvénye és a kvóták megfogalmazásának buktatói.
- Megtaláltam a helyem: 2x3 sikeres történet.
- Beszéljenek most a fiatalok rólunk!
- Mi a baja, gondja a fiataloknak?
- Miért győznek a vagányok?
- Ami akár erőt is adhat: Aki nem járta meg a poklot, nem is ön szabályozza a mozgását.
- Aranyhalak a halászlében: elveszett tehetségek a süllyesztőben.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Csermely Ákos

Szubjektíven magamról. Szerencsés ember vagyok. Sokszor jött velem szembe szerencse… hál’ istennek sokszor megmutatta magát. Jelet adott. Sokszor elfogadtam, és sajnos volt, hogy nem vettem észre …Kapcsolódó előadó: Csermely Ákos