A TikTok lett a fő platform a 34 éven aluliak eléréséhez

A TikTok lett a fő platform a 34 éven aluliak eléréséhez
Táncika vagy biznisz? – a TikTok mint üzleti lehetőség címmel mesélt a közösségi platform hirdetési lehetőségeiről Buza Balázs, az Intren kreatív tartalom és social media üzletágának vezetője a Millásreggeliben. A 90.9 Jazzy Rádió gazdasági kultműsorában arra keresték a választ, hogy a cégeknek jelen kell-e lenniük a korábban csak a 18 éven aluliak által látogatott TikTokon, illetve a platform hogyan termelhet pénzt a cégeknek.

A beszélgetés kiindulópontja az volt, hogy a TikTok mára óriási üzletté vált. Az Y és Z generáció körében hihetetlenül népszerű a platform, mára az egyik legfontosabb közösségi média szolgáltatás lett belőle. Annyira, hogy egy felmérés szerint 2021-ben még a Google főoldal és a Facebook forgalmát is megelőzte.

Buza Balázs megerősítette, hogy hatalmasra nőtt a platform az elmúlt időszakban, a szakma sem számított ekkora növekedésre ilyen rövid idő alatt. Ráadásul már nem csak a 18 éven felüliek, de a 34 éven felüliek is egyre többen vannak a platformon.

Emlékeztetett arra, hogy az oldal musical.ly néven indult, és arra volt jó, hogy lehetett tátogni és táncolni zenékre. Azóta viszont kinőtte magát, és egy kreatív tartalomgyártási platformmá vált, ahol egy okostelefon elég a tartalom előállításához. A leggyakoribbak az egy perc körüli hosszúságú videók rajta, ami miatt egyes csoportoknak ez a legkényelmesebb médiafogyasztási felületté vált. Ma már nem csak tátogni lehet zenékre, hanem saját zenéket létrehozni rajta, és több ezer filterből lehet válogatni.

Buza Balázs úgy látja, hogy világszerte masszívan növekszik a TikTok felhasználói bázisa. Vannak ugyan olyan területek és cégek, ahol kissé bizalmatlanok még vele szemben, de lassan mindenhol elfogadják, hogy ez a 34 éven aluliak eléréséhez a fő platform.

Arra, hogy a cégek egyre kevésbé tehetik meg, hogy kimaradjanak belőle, azt felelte, nem feltétlenül más közösségi platformoktól, de a klasszikus médiumoktól érdemes lehet átcsoportosítani forrásokat a hirdetőknek, mert a közösségi platformok továbbra is nagyon hatékonyak. Azt mondta, így az egész digitális marketing erősödéséhez járulhat hozzá a TikTok erősödése. Véleménye szerint ezt is használni kell, és külön büdzsét kell hozzá rendelni.

Hozzátette, hogy Magyarországon a TikTok az egyik legolcsóbb eszköz arra, hogy elérjük a 18-34 éves korosztályt, amelyik nagyon sok ügyfélnek potenciális célcsoport. Lead generáló kampányokat, kollekciós hirdetéseket lehet futtatni rajta, de az impulzusvásárlás megerősítésére is alkalmas.

Elmondta, hogy a TikTokon kétféle módon lehet pénzt keresni. Az egyik még nem elérhető itthon. Ez az, amikor elég nagy követőtáborra tesz szert az ember, akkor a felhasználók tudnak neki tokeneket adni, amiket ő pénzre válthat. A másik a klasszikus influencer együttműködés, amikor szponzorációból lehet pénzt gyűjteni.

Úgy véli, ha nem a TikTokon akarunk pénzt keresni, hanem a TikTok segítségével, az kicsit könnyebb. Abban különbözik a Facebooktól a hirdetések szempontjából, hogy míg a Facebookon létre kell hozni egy külön hirdetői oldalt, a Tiktokon ez nem kötelező.

– Ha csak arra akarjuk használni a platformot, hogy elérjük a felhasználóit, és esetleg áttereljük őket a hirdető weboldalára, akkor simán elég csak hirdetéseket gyártanunk, és ezekkel el fogjuk érni a célunkat. Abban az esetben, ha hosszú távú imidzsépítés, vagy aktív közösség kiépítése a tervünk, akkor már létre kell hoznunk egy organikus fiókot is, ahol hirdetéseket hozhatunk létre – összegezte.

Buza Balázs úgy fogalmazott, hogy a TikTok robbanásszerűen működik: ha valakit egyszer felkapnak a felhasználók, akkor nagyon gyorsan fel tud futni a csatornája. Ehhez szerinte kell egy kicsi szerencse, és valami nagyon egyedi és kreatív is.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a márkaépítésnél, az egyértelműen megkülönböztethető hirdetéseknél ritka a negatív visszajelzés. Úgy fogalmazott, hogy abban az esetben azonban, amikor a márkák nagyon próbálnak fiatalosnak, trendinek tűnni, akkor nagyon óvatosan kell bánni a tartalmainkkal, mert a TikTok népe sokkal haragosabb, mint a Facebook-é, vagy a YouTube-é. Ha a tartalmat kínosnak érzik a felhasználók, akkor azt elsodorja a népharag. Míg más platformon többnyire saját névvel és fényképpel vannak jelen, a TikTokon olyan felhasználónevük és profilképük van, amilyet csak akarnak, ezért ott szabadabban megnyilvánulnak.

Buza Balázs emiatt azt szokta javasolni a hirdetőknek, hogy ha valamilyen ötletet kipróbálnának, de nagy a rizikófaktor, akkor azt hirdetésben tegyék, mert a hirdetés csak egy adott ideig van a platformon. Abban a pillanatban, ha leállítjuk, és ha nincs organikus csatorna, akkor eltűnik, mintha ott se lett volna. Emiatt megfelelő a tesztelésre, és a kommenteket is le lehet tiltani.

Elmondta, hogy többfajta hirdetési formátum van a TikTokon. Van olyan, ami a YouTube Masthead hirdetéseihez hasonló, ezek az előre lefoglalós hirdetések. Ez azt jelenti, hogy az adott napon, amikor valaki belép az oldalra, az első videó, ami szembe jön vele, az a hirdető videója lesz. Ezek top ad néven futnak, fix összegük van, és Buza Balázs szerint körülbelül napi 2700 euró az áruk. Nem annyira olcsó tehát, de hatékonyságát tekintve nem is olyan drága. Ha azonban inkább a klasszikus aukciós hirdetéseket választjuk, amik a hírfolyamban pörögnek, akkor a Facebook árainak tizede és fele közötti összeggel kell kalkulálni.

Azt azonban problémaként említette, hogy a TikTokra tartalmat gyártani sokkal több erőforrást igényel, mint például a Facebookra, ezért nehezebb ott az állandó hirdetői jelenlét. A TikTokra ugyanis nem lehet statikus képeket készíteni, és míg a Facebookon négy-öt statikus képpel akár egy hónapig is lehet futtatni egy hirdetést, a TikTokon ezek a hirdetések két-három hét után kiégnek. Vagyis a kreatív tartalmakat gyakrabban kell cserélni, és mivel mindegyiknek videós hirdetésnek kell lennie, több erőforrást igényelnek.

Példaként elmesélte, hogy a Taco Bell gyorsétterem-láncnak volt egy kampánya, amikor egy új csomagolást vezettek be. Egy influenszert megkértek arra, hogy pöccintse le a doboz fedelét, és indítson kihívást arról, hogy ki tudja ugyanolyan lazán kinyitni a dobozt. Az egy darab videó 320 millió megtekintést generált a TikTokon keresztül. Buza Balázs szerint ennyire olcsón ekkora elérést nagyon nehéz generálni más platformokon.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Bíró Veronika

Évekig konferenciákat szervezett, majd egy hirtelen mozdulattal eldöntötte, hogy újságíró lesz, és elvégezte a MÚOSZ tanfolyamát. Nem sokkal később a 168 Óra újságírója, majd a Népszava online …