A KBC Európában elsőként hoz létre blokklánc-alapú saját digitális érmét, a Kate Coin-t

A KBC Európában elsőként hoz létre blokklánc-alapú saját digitális érmét, a Kate Coin-t
Másfél évvel Kate, a személyes digitális asszisztens sikeres bevezetése után a KBC ismét az innováció élére áll. Johan Thijs, a KBC Csoport vezérigazgatója örömmel jelentette be, hogy első európai pénzintézetként a KBC készen áll blokklánc-technológiára épülő saját digitális érméjének, a Kate Coin-nak a bevezetésére.

Teljesen új gazdaság van kialakulóban az olyan új technológiáknak köszönhetően, mint a web 3.0, a kriptovaluták és az NFT-k. A Kate Coin révén belépünk ebbe az új világba, ismét megerősítjük vezető pozícióinkat, és példaként szolgálunk a digitális bankbiztosítás terén. Így készítjük fel a KBC-t a jövőre.

A Kate Coin egy digitális érme (e-pénz token), amely blokklánc-technológián alapul, és amelyet teljes egészében a KBC-n belül fejlesztettek ki. A KBC magánügyfelei hamarosan Kate Coin érmékhez juthatnak, és hatékonyan használhatják fel azokat a KBC Mobile-ban található Kate Coin pénztárcájukon keresztül. Ez egy úgynevezett „closed loop" környezetben történik, egy olyan zárt környezetben, amelyen kívül a Kate Coin nem rendelkezik értékkel. Először a KBC banki- és biztosítási környezetén belül, idővel viszont az alkalmazási lehetőségek tárháza nyílik meg a tágabb ökoszisztémában. Sőt a KBC egyes vállalkozói ügyfelei, - harmadik felek és partnerek - akik már most is a KBC Mobile-on és annak 1,8 millió felhasználóján keresztül kínálják szolgáltatásaikat, már kialakították saját ökoszisztémájukat. Ők is kínálhatják a Kate Coin-t, és a KBC-vel együtt tovább diverzifikálhatják és növelhetik üzleti tevékenységüket.

A Kate nevű digitális asszisztens által működtetett Kate Coin proaktív módon könnyíti meg ügyfeleink életét a teljes KBC Csoporton belül, ma és a jövőben egyránt. A digitális asszisztens és a Kate Coin kombinációja lehetővé teszi a KBC ügyfelei számára, hogy időt és pénzt takarítsanak meg.

Az első konkrét lépések most történnek meg a belgiumi KBC-n belül, de a Kate Coin végül az egész KBC Csoportban bevezetésre kerül. Június 19-én, vasárnap a Werchter Boutique lesz a helyszíne a Kate Coin első nagyszabású tesztjének. Nem kevesebb, mint 8.000 jelenlévő KBC alkalmazott fizethet majd Kate Coin-nal a harapnivalókért és italokért".

A Kate Coin digitális és programozható pénz

Erik Luts, a KBC Csoport innovációs vezérigazgató-helyettese magyarázza a Kate Coin működését: „A KBC által használt blokklánc-technológia biztosítja a Kate Coin teljes programozhatóságát. A KBC a Kate Coin megszerzését és felhasználását is egyedi feltételekhez kötheti. Ez rugalmasságot nyújt például egy szolgáltatásért cserébe fizetendő érmék számát, a megszerzett érme hatókörét vagy az adott célra való felhasználás időtartamát illetően. Az ügyfél Kate Coin érméket szerezhet például hűségéért, bizonyos termék megvásárlásakor, ha egyes műveleteket hajt végre stb., és a KBC Coin érméket újra felhasználhatja, pl. egy másik KBC termékre vonatkozó kedvezményre. A Kate Coin-t használni kívánó ügyfeleknek semmit sem kell tenniük: automatikusan megkapják az érméket a KBC Mobile-ban lévő Kate Coin tárcájukba, és Kate személyesen tájékoztatja őket arról, hogy miért kapnak Kate Coin érméket, meddig használhatják fel azokat, stb."

Mivel a Kate Coin digitális érme, használata logikus módon a KBC Mobile-hoz kapcsolódik. Az ügyfél azonban akkor is szerezhet Kate Coin-t, amikor más KBC csatornákon (bank- vagy biztosítói fiók, KBC Live, KBC Touch stb.) keresztül kerül kapcsolatba a KBC-vel. A Kate Coin nem ruházható át más KBC ügyfelekre, és nem váltható át euróra.

Egy fiktív példa: Az ügyfelek Kate Coin érméket szereznek, ha fenntartható tevékenységet végeznek, például hitelt vesznek fel elektromos kerékpárra. A megszerzett Kate Coin érméket aztán más kezdeményezésekre, például egy társadalmilag felelős alapba való befektetésre használhatják fel. A KBC emellett növelheti az érmék értékét (ideiglenesen vagy más módon), ha azokat fenntartható célra használják fel. Kate, a személyes digitális asszisztens proaktívan tájékoztathatja az ügyfelet arról, hogy milyen fenntartható megoldásokra használhatja fel a megszerzett Kate Coin érméket.

Még a KBC környezeten belül, de a lehetséges alkalmazási kör sokkal szélesebb

Jelenleg a Kate Coin tervezett felhasználási lehetőségei a KBC-hez kapcsolódó termékek és szolgáltatások megszerzésére és igénybevételére korlátozódnak. Gondoljunk csak a KBC Bank, a KBC Insurance, a KBC Lease, a CBC Banque, a VAB stb. termékeire és szolgáltatásaira. Időközben a KBC vizsgálja, hogy a Kate Coin hogyan és milyen mértékben használható ezeken a területeken kívül is. Végül is a KBC ökoszisztémája számos lehetőséget tartalmaz a tágabb környezettel való kapcsolatra. Egyes vállalkozó ügyfelek, harmadik felek vagy partnerek, akik már most is a KBC Mobile-on keresztül kínálják szolgáltatásaikat, ugyanakkor fel tudják majd használni a Kate Coin-t, és így tovább diverzifikálhatják és növelhetik üzleti tevékenységüket a KBC-vel együtt. Végül is a KBC szerződésben megállapodhat velük arról, hogy a Kate Coin az ő ökoszférájukban is elfogadott legyen. Ezáltal az ügyfél sokkal szélesebb körben tudná felhasználni Kate Coin érméit.

Egy fiktív példa: A Fenntartható Élelmiszeripari Vállalat (fiktív cég) új típusú, minimális CO2-kibocsátású élelmiszeripari termékeket vezet be. A KBC szerződést készít elő a Fenntartható Élelmiszeripari Vállalattal, amely szerint a Kate Coin érméket a KBC ügyfelei felhasználhatják arra, hogy a termékeket különleges kedvezménnyel vásárolják meg. Kate akár push üzeneteket is küldhet, ha az ügyfél olyan üzlet közelében tartózkodik, amely ezt az új típusú élelmiszert árulja.

A Kate Coin egy programozható digitális érme, nem bitcoin vagy stablecoin

A Kate Coin teljes mértékben a KBC által fedezett, és 1:1 arányban az euróhoz van kötve (1 euró = 1 Kate Coin árfolyamon), ami azt jelenti, hogy az árfolyam-ingadozás (volatilitás) és a spekuláció nem jelent problémát. A Kate Coin természetesen teljes mértékben megfelel a hatályos európai és nemzeti szabályozási vagy jogszabályi kereteknek. Minden tranzakció a megbízható KBC környezetben, a KBC által kezelt privát blokkláncban zajlik, ahol a KBC ellenőrzi a hozzáférést.

„Digitális érmeként" a Kate Coin tehát alapvetően különbözik a nagyközönség által jobban ismert stabil érméktől (stablecoin) és virtuális valutáktól (a globális blokklánc-hálózaton), amelyeket spekulatív jelleg, nagy volatilitás és a szabályozás hiánya jellemez. Ráadásul a stabil érmék és a virtuális valuták mögöttes eszközökkel nem, vagy csak részben fedezettek.

Werchter Boutique, 2022. június 19., vasárnap: az első nagy teszteset 8.000 KBC alkalmazottal!

Június 19-én, vasárnap a Werchter Boutique lesz a helyszíne a Kate Coin első nagyszabású tesztjének. A fesztiválon jelen lévő nem kevesebb, mint 8.000 KBC alkalmazott tesztjelleggel Kate Coin-nal fog fizetni a harapnivalókért és italokért.

Az elmúlt hetekben 200 KBC alkalmazottal végzett első, korlátozott teszt már sikeres volt.

A Werchter Boutique-ban végzett nagyobb léptékű teszttel a KBC azt szeretné ellenőrizni, hogy az egyedi („engedélyalapú") KBC blokklánc platform képes-e viszonylag korlátozott időn belül nagyszámú, kis összegű tranzakció zökkenőmentes és helyes feldolgozására is, ami a programozható digitális pénz egyik tipikus felhasználási területe.

A Kate Coin kizárólag a fesztivál területén belül található, kijelölt KBC területen elhelyezkedő étel- és italstandokon használható fel (zárt, úgynevezett „closed loop" környezetben).

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!Címkék: bitcoin