A Design Terminal újabb évaddal folytatta saját gyártású sorozatát

A Design Terminal újabb évaddal folytatta saját gyártású sorozatát
Az innovációs ügynökség edukációs sorozatának új évada a fenntarthatóságot és a társadalmi szerepvállalást helyezte középpontba.

A Design Terminal 2022 tavaszán indította el Optimist First sorozatát, amelyben sikeres vállalkozókat kérdezett arról, hogy miért érdemes belevágni a vállalkozásindításba és milyen nehézségekre számíthatnak a startupok az úton.

Az innovációs ügynökség számára az optimizmus nem csak egy tulajdonság, hanem egy szemlélet, amely szerint nem remélni kell a jövőt, hanem tenni érte. Ennek a gondolatnak a mentén jött létre a sorozat negyedik évada, Innovation that’s worth it néven.

Az idei évad szereplői, a Respray, a Compocity és a Malom Projekt alapítói arról meséltek, hogy milyen indíttatásból vágtak bele vállalkozásaikba, és hogy ők hogyan igyekeznek megoldásokat találni a környezetvédelmet érintő kihívásokra.

A sorozat új formátumot kapott, amely még mélyebb bepillantást enged a vállalkozások mindennapjaiba és megpróbáltatásaiba. A rövid videóvágatok és a csendéletet szemléltető fotók valósághűen tükrözik az alapítók eddigi munkásságát.

Zámbó Gergelyt, a Respray egyik társalapítóját kérdezte a Design Terminal csapata arról, hogy mit emelne ki a megoldásukban. Gergely elmondta, hogy társával, Réti Andorral közös fejlesztésük egyik leglényegesebb innovációja a sűrített levegő. Ezt a megoldást a hagyományos dezodorokban levő bután gázok helyett használják, lehetővé téve, hogy a palackokat természetes közegben is újra lehessen tölteni.

Pancsa Emese, a Compocity alapítója pedig a komposztálás közösségformáló erejéről mesélt az innovációs ügynökségnek, hiszen a tevékenységüknek már a kezdetektől szerves része a fenntarthatósági pedagógia. A Compocity csapata rendszeresen beszélget a gyerekekkel a komposztálásról és az egészséges életmódról, ezzel is hozzájárulva a szemléletformáláshoz.

Amellett, hogy a Compocity irodaterekben, munkavállalói közösségek körforgásos gazdasági tevékenységének kialakítását támogatja, a nagyvállalatok segítségével már több közösségi térbe és iskolába helyeztek el CompoBotokat, így az oktatási intézmények diákjai is megismerkedhetnek a beltéri komposztálással.

Tóth Ádám, a Malom Projekt megálmodója pedig nem csak arról mesélt, hogy miként is kapta a vállalkozása a nevét, hanem arról is, hogy a csapattal olyan tárgyakat készítenek, amelyeknek egészét vagy elemeit a háztartásban keletkezett műanyag hulladékból készítik el.

Ádám szerint a formatervezésben kiemelt szerepe van a hagyománynak és szeretne arra törekedni, hogy a tárgyak, amiket megalkotnak, minél tovább használhatóak legyenek, ezzel egyfajta szoros köteléket képezve a termék és használója között.

A Design Terminal szeretné, ha az új évad segítene még több vállalkozást és embert arra ösztönözni, hogy közös erővel érjék el a fenntartható jövőt.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!