A 10 legjobb menedzsment könyv céltudatos vezetőknek

A 10 legjobb menedzsment könyv céltudatos vezetőknek
Mitől lesz valakiből igazán jó vezető? Talán meggyőző személyiségre van szükség hozzá? Esetleg mindent legyűrő akaraterőre és kitartásra? Nem kérdés, hogy a legjobb vezetőkben mind megtalálhatók ezek a jellemvonások, de mégis hogyan ruházhatod fel magadat velük? Tény, hogy léteznek úgynevezett „született vezéregyéniségek”, de a legtöbbeknek egészen át kell szellemülniük ahhoz, hogy megfeleljenek a vezetőkkel szemben állított elvárásoknak, és hogy sikeresen végezhessék munkájukat. Ha többet szeretnél tudni arról, hogy hogyan is lehetsz igazán nagyszerű vezető, és szeretnéd inspirálni azokat, akik körbevesznek téged, akkor nézz szét az alábbi menedzsment könyvek között, amelyek pontosan ebben segítenek majd!

1. The One Minute Manager

Írta: Kenneth H. Blanchard és Spencer Johnson

Ez a könyv egy fiatal férfiről szól, aki nagyszerű vezetővé szeretne válni - írja az ich.hu. Keresgélése során többféle menedzsment módszerrel találkozik, azonban ezeknek mind megvannak a maga előnyei és hátrányai is. Egyes metódusok csak az eredményekre koncentrálnak (elhanyagolva ezzel az alkalmazottakat), míg a demokratikusabb berendezkedések olyannyira az emberekre helyezik a hangsúlyt, hogy az már a szervezet rovására megy.

Hősünk végül az egyperces módszerben (one-minute method) talál rá a megoldásra, aminek lényege, hogy tiszta célokat és elvárásokat tűzöl ki azok számára, akiknek a munkájáért felelsz.

Például ha valaki azt mondja neked, hogy tedd rendbe a konyhát, akkor az a mosogatásra, a felmosásra vagy a munkalapok letakarítására gondol? Sokkal egyszerűbb dolgod lenne, ha konkrétan tudnád, hogy melyik feladatot vagy feladatokat kell elvégezned ezek közül.

2. On Becoming a Leader

Írta: Warren Bennis

Warren Bennis az üzleti tudományok professzora volt a Dél-kaliforniai Egyetemen, az ’On Becoming a Leadert’ pedig lényegében kötelező olvasmánynak tartják az üzlet iránt érdeklődők számára. Bennis a második világháború alatt került először vezetői pozícióba, amikor Európa egyik legfiatalabb hadnagyaként kellett helytállnia. Véleménye szerint a vezetésre nem születni kell, hanem később válnak azzá az emberek.

Az ’On Becoming a Leader’ valószínűleg az egyik legjobb menedzsment könyv, amelyet valaha írtak, és többek között a nagyszerű vezetők legfontosabb jellemzőit is körvonalazza. Bennis számára egy jó vezető öntudatos, kíváncsi és hajlandó kockáztatni.

3. Turn the Ship Around!: A True Story of Turning Followers Into Leaders

Írta: L. David Marquet

David Marquet egy tengeralattjáró kapitánya volt, akit úgy képeztek ki, hogy a hagyományos katonai módszerekkel vezesse legénységét: parancsokat kellett kiadnia, hogy elérjék az elvárt eredményeket. Egyszer aztán egy lehetetlen parancsot adott ki csapatának, akik mégis megpróbálták teljesíteni azt (csaknem katasztrofális következményekkel).

Amikor megkérdezte őket, hogy mégis miért tették, azt a választ kapta, hogy „Mert ezt a parancsot adta”.

Ez volt az a pont, ahol Marquet úgy döntött, hogy változtat vezetői stílusán, és szabadabb kezet ad beosztottjainak, átruházva ezzel rájuk a felelősséget is. Ez a döntés jelentős változásokat hozott, amikről remek menedzsment könyvéből bővebben is olvashatsz.

4. Leaders Eat Last: Why Some Teams Pull Together and Others Don’t

Írta: Simon SInek

Bizonyára te is észrevetted már, hogy míg egyes csapatok hihetetlen feladatokat oldanak meg szoros összefogással, addig mások a legegyszerűbb munkákat sem képesek megfelelően elvégezni, mert annyira leköti őket a vitázás és egymás hátba szurkálása.

Sinek pontosan ezekkel a jelenségekkel foglalkozik könyvében, amelyet egy amerikai tengerészgyalogos tábornokkal való beszélgetés után írt meg. Sinek észrevette, hogy először az újonc tengerészgyalogosok kaptak enni, és a rangidősök mindig a sor legvégén álltak. A tábornok szájából hangzott el az a mondat, ami végül a könyv címe is lett: „A vezetők esznek utoljára”, ugyanis ami az étkezőben szimbolikus jelentéssel bír, azt a háborúban halálosan komolyan veszik.

Ez a négy erőteljes szó lényegében azt foglalja össze, hogy a vezetőknek fel kell áldozniuk saját kényelmüket (és bizonyos helyzetekben az életüket is) csapatuk érdekében, és Simon számos üzleti és katonasági példával is szemlélteti ezt könyvében.

5. A háború művészete

Írta: Szun-ce

Ugyan több, mint kétezer évvel ezelőtt íródott, A háború művészete a mai napig kötelező olvasmánynak számít a vezetők köreiben. Szun-ce egy ókori kínai hadvezér volt, aki papírra vetette a háborúval és a vezetéssel kapcsolatos gondolatait, úgymint „Ha ismered az ellenségedet, de magadat nem, akkor minden egyes győzelemmel egy vereséget is elszenvedsz”.

A könyv tizenhárom fejezetből áll, és mindegyik egy-egy ilyen filozófiával foglalkozik.

6. The 7 Habits of Highly Effective People: Powerful Lessons in Personal Change

Írta: Stephen R. Covey

A klasszikus menedzsment könyvek közül nem maradhat ki a vezetés világhírű szakértője, Stephen Covey szerzeménye sem. Covey nevéhez több könyv is fűződik, azonban a ’7 Habits…’ a legnépszerűbb ezek közül.

A szerző azt a gondolatot járja körbe, hogy az igazi vezetői képesség belülről fakad. Egy jó vezetőnek először saját belső jólétéről kell gondoskodnia, éleslátónak kell lennie, és tudnia kell irányítani saját magát, mielőtt befolyását másokra is kiterjeszthetné. A teljes cikk itt folytatódik.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: vezető, menedzsment