2022 legfontosabb marketingtrendjei a közösségi médiában

2022 legfontosabb marketingtrendjei a közösségi médiában
A Hootsuite több mint 200 országban végzett kutatása alapján a következő évet 5 trend fogja meghatározni.

Mintegy 18.000 marketingszakember és a vezető platformok szakértőinek bevonásával végzett kutatást több mint 200 országban a 2008-ban alapított marketingszolgáltató, a Hootsuite. Idén hatodik alkalommal készítették el a közösségi médiával kapcsolatos aktuális szokásokat és elvárásokat vizsgáló felmérésüket - írja a kosarertek.hu. Az eredmények alapján a 2022-es évet elsősorban az alábbi öt trend fogja meghatározni:

 

  • a tartalomgyártókkal való szoros együttműködés;
  • a közösségimédiás élménybe organikusan illeszkedő hirdetések alkalmazása;
  • a közösségi médiának a marketingcélú felhasználáson túlmutató felhasználása;
  • a vásárlási élmény fokozása a közösségi média segítségével;
  • a közösségi oldalak egyre nagyobb szerepe a vevőszolgálati ügyintézés terén.

 

1. A sikeres márkastratégia kulcsát a tartalomgyártókkal való együttműködés jelenti

A virtuális közösségek még sosem voltak annyira aktívak, és sosem gyakoroltak olyan erős hatást a felhasználók mindennapi életére, mint manapság. Naponta több mint egymilliárd ember használja aktívan a különböző Facebook-csoportokat, a TikTokon gyakorlatilag már minden elképzelhető témával kapcsolatban szerveződtek közösségek, a Twitter pedig szeptember elején tesztelni kezdte a legújabb, zárt felhasználói csoportok részére létrehozott, Közösségek névre hallgató szolgáltatását.

“Ezek a virágzó socialmedia-csoportok hatalmas lehetőséget jelentenek, különösen a kisebb cégek számára. A vállalatoknak már nem kell a nulláról felépíteniük egy niche közösséget, elég, ha megtalálják a profiljukhoz illő csoportokat, és megmutatják magukat a csoportok tagjainak – a többit elvégzi maga a közösség” – mondta Maggie Lower, a Hootsuite marketingigazgatója.

Ez nyilván nagyszerű hír a marketingszakemberek számára, ám az, hogy a közösségi oldalakon minden cégnek lehetősége van saját követőtábor kialakítására, még nem jelenti automatikusan, hogy a felhasználók valóban el is kötelezik magukat az adott márkák mellett. A Hootsuite felmérése arra a megállapításra jutott, hogy 2022-ben az online közösségek tagjainak figyelmét elsősorban a tartalomgyártók segítségével lehet majd megragadni.

A Signalfire adatai alapján jelenleg több mint 50 millió ember tartja magát digitális tartalomgyártónak, és ezt szinte valamennyi közösségi platform igyekszik is kihasználni, segítséget nyújtva a tartalomgyártóknak abban, hogy pénzre váltsák a tehetségüket. A Facebook, a TikTok, a Twitter, a YouTube és a Snapchat egyaránt számos eszközt kínál a tartalomgyártóknak a közösségeik felépítéséhez és fenntartásához, a vállalatoknak pedig a tartalomgyártók támogatására. A tartalomgyártókkal való együttműködés tehát nagyszerű lehetőséget kínál arra, hogy a kereskedelmi cégek jobban megismerjék a fogyasztóikat, egyszerűbbé tegyék a termékeikhez, illetve szolgáltatásaikhoz kapcsolódó tartalmak gyártását, és fokozzák a márkatudatosságot a potenciális vásárlók körében.

“2006 óta kísérem figyelemmel ezt a jelenséget, és már akkor is nyilvánvaló volt számomra, hogy a tartalomgyártók teljesen meg fogják változtatni a tartalomfogyasztási szokásainkat” – mondta a kérdés kapcsán Jamie Byrne, a YouTube tartalomgyártókkal való kapcsolattartásért felelős vezetője. “A tartalomgyártók mára egyedülálló befolyásra és hatalomra tettek szert a média ökoszisztémájában.”

2. Kizárólag a közösségi élményhez hozzájáruló hirdetések lehetnek sikeresek

A Hootsuite felmérésében résztvevő marketingszakemberek több mint fele (51,4 százaléka) nyilatkozott úgy, hogy cégeik 2022-ben még többet fognak költeni social media kampányokra – de vajon hol és hogyan érdemes elkölteniük az erre szánt összeget?

Bár a kutatás azt is megállapította, hogy az e-kereskedelemmel foglalkozó cégek jövőre az ideinél még többet költenének a Facebook-, YouTube- és LinkedIn- kampányokra, a legnagyobb növekedést a TikTok, a Pinterest és a Snapchat esetében tapasztalhatjuk majd. A megkérdezettek ugyan hirdetési szempontból továbbra is a Facebookot és az Instagramot tartják a leghatékonyabb felületeknek, ám a tapasztalataik azt mutatják, hogy TikTokon, Pinteresten és Snapchaten is egyre inkább meg tudják szólítani a vásárlóikat.

A TikTok-hirdetéseket a felmérésben a válaszadók 24 százaléka tartotta hatékonynak, ami 700 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest; a Snapchat esetében pedig még nagyobb növekedés figyelhető meg, hiszen 1 százalékról 12 százalékra nőtt azok aránya, akik kifizetődőnek tartják az ezen a platformon folytatott kampányokat.

Beszédesek az Instagram- és Facebook-hirdetések eredményességére vonatkozó válaszok is. Míg tavaly a válaszadók 78 százaléka tartotta úgy, hogy megéri Facebookon hirdetni, idén csak 62 százalékuk, ugyanez az Instagram esetében 70 százalékról 49 százalékra csökkent.

A jelenségnek több oka is van: természetesen nagy szerepet játszik az, hogy a TikTok és a Snapchat felhasználótábora rohamosan növekszik, illetve az is, hogy ezek a platformok egyelőre még nincsenek annyira tele hirdetésekkel, mint a Facebook vagy az Instagram. Ugyanakkor az sem elhanyagolható tényező, hogy az említett oldalak arra ösztönzik a hirdetőket, hogy a platformon található tartalmak sorába beillő reklámokkal célozzák meg a fogyasztókat, ahogy azt például a TikTok “Ne reklámot készíts, hanem TikTokot!” jelmondata vagy a Pinterest “Ne zavarj, inkább inspirálj!” szlogenje is egyértelműen jelzi.

Mivel egyetlen felhasználó sem vágyik arra, hogy öncélú, semmitmondó reklámok szakítsák meg a közösségi élményét, a social media platformokon futó marketingkampányok csak akkor lehetnek sikeresek, ha az e-kereskedelmi cégek a felhasználók igényeinek megfelelő, a felhasználói élménybe szervesen illeszkedő hirdetésekkel célozzák meg a vásárlóikat.

3. A közösségi média jóval több egyszerű marketingeszköznél

Bár a marketingszakemberek számára bő egy évtizeden át komoly gondot okozott az, hogy megbízható módon mérjék a közösségi média kampányok befektetésarányos megtérülését (Return On Investment – ROI), a probléma mára megoldódni látszik. Míg 2020-ban csupán a felmérésben résztvevők 68 százaléka érezte úgy, hogy cégük képes hitelt érdemlő módon megállapítani a közösségi médiában futó hirdetéseik ROI-ját, idén ez az arány már 82 százalékra növekedett.

A változást főként az okozta, hogy a közösségi hálózatok és a közösségimédia-kezelő vállalatok egyre több olyan eszköz bocsátanak az ügyfeleik rendelkezésére, amellyel a kereskedelmi cégek pontosan nyomon követhetik a fogyasztóik által bejárt vásárlói utat. Azt is fontos azonban megemlíteni, hogy azok – a válaszadók 14 százalékát alkotó – vállalatok, amelyek saját bevallásuk szerint “tökéletesen biztosak” abban, hogy képesek pontosan mérni a social media kampányaik befektetésarányos megtérülését, nem csupán a hirdetéseknek az eladásokra és a konverziós rátára gyakorolt közvetlen hatását tartják fontosnak, hanem egyfajta holisztikus szemléletmóddal viszonyulnak a kérdéshez.

Az ebbe a 14 százalékos szegmensbe tartozó cégek képviselőinek válaszaiból három roppant fontos dolgot lehet leszűrni:

 

  • A social media hirdetések akkor a leghatékonyabbak, ha a teljes marketingtevékenység integráns részét képezik, azaz a többi marketingeszközzel összehangolva növelik leginkább a márkafelismerést és a márkatudatosságot;
  • A kereskedelmi cégek a közösségi média segítségével értékes tudás birtokába juthatnak, mivel jobban megismerhetik a vásárlóikat;
  • A közösségi média hatása akkor a legerősebb, amikor a fizetett és az organikus tartalmak összhangban vannak egymással: így vonzzák be a legtöbb új vásárlót, és így segíthetnek a legtöbbet a jelenlegi fogyasztókkal kialakított kapcsolatok elmélyítésében.

 

A felmérés emellett azt is megállapította, hogy a megkérdezett cégek 2022-ben a vállalati működés egyéb területein, például a márkavédelemben, a szervezeti kockázatok csökkentésében és az alkalmazotti élmény fokozásában is egyre nagyobb szerepet szánnak majd a közösségi médiának, illetve tovább ösztönzik majd alkalmazottaikat arra, hogy a közösségi oldalakon fejtsék ki véleményüket a munkahelyükről.

4. Továbbra is a közösségi média jelenti az elsődleges vásárlási élményt

Míg a világjárvány előtt a közösségi médiás vásárlási élmény csupán a legnagyobb, leginnovatívabb kereskedelmi vállalatok által tesztelt, hivalkodó újdonságnak számított, a pandémia kitörésekor a kényszerűségből otthon rekedt emberek milliói kezdtek el az interneten vásárolni, és a közösségi médiás kereskedelem az életünk meghatározó részévé vált. A kisvállalkozások így tudták továbbra is kiszolgálni a vásárlóikat, és így teremtettek új bevételi forrásokat, a nagyvállalatok pedig újragondolták a fogyasztóikkal való kapcsolattartás korábbi módszereit, és új, a közösségi élményre koncentráló megoldásokkal álltak elő.

A fogyasztói szokások változásának köszönhetően a felhasználók már nem csak végigpörgetik a hírfolyamokat, nem csak rákattintanak a fizetett hirdetésekben megjelenő “Vásárlás” gombra, hanem a vásárlói út minden egyes lépése során élnek a közösségi média által biztosított lehetőségekkel. A közösségi oldalak mára a második legfontosabb online termékinformációs forrást jelentik, sőt, a Hootsuite és a We Are Social által közösen készített, Digital 2021 nevet viselő tanulmány alapján a 16-24 éves korosztály tagjai gyakrabban keresnek termékinformációkat a különböző közösségi platformok, mint az általánosan elterjedt keresőprogramok segítségével. A teljes cikk itt folytatódik.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!