Újévi fogadalmak a közösségi médiáról

Újévi fogadalmak a közösségi médiáról
Ismerős menet: új év, új kezdet. Talán azt tervezed, hogy lefogysz, felhagysz egy rossz szokással vagy valamilyen módon rendbe teszed az életedet. Ám gondolkodtál már azon, mi lesz veled az online világban? Lássuk azokat az újévi fogadalmakat, amelyeket szeretnénk, ha mindenki betartana, kezdve a kevesebb idegesítő kép posztolásától egészen addig, hogy egy kicsit pozitívabbak leszünk minden közösségi hálózatban!

A Mashable állította össze ezt a frappáns listát.

1. Nincs több álszerénység.

Hagyjuk abba a sejtelmes utalgatásokat, ne kérjünk kétségbeesetten és publikusan tanácsokat, amelyek nyilvánvalóan csak arra hivatottak, hogy felhívjuk a figyelmet egy ragyogóan izgalmas „dilemmára”.

Ha örülsz valaminek vagy büszke vagy valamire, akkor csak mondd el, írd le – az őszinte lelkesedésedet sokkal jobban fogadják majd, mint azt, ahogyan hamis szerénységgel próbálod meg leplezni!

2. Kevesebb #Foodporn.

9417809905_aff0b321ec_z

Tele vagyunk már azzal, hogy tudnunk kell, ki mit ebédelt. Bár időnként igen csábító, hogy Instagram képet készítsünk minden egyes falatról, ami a szánkba kerül, a „foodporn” műfajának is van egy határa. És azt javasoljuk, hogy ne is lépd át!

Az ebédedet egy Michelin-csillagos séf készítette? Úgy néz ki, ahogyan azt még emberi szem nem láthatta? Az étel, amit elfogyasztani készülsz, egyszarvú húsát tartalmazza? Ha a válasz erre a három kérdésre az, hogy nem, akkor ne posztold a képet!

3. Ellenőrizz, mielőtt megosztasz!

A téves információk sok problémát okoztak 2013 nagyobb eseményeiben, különösen azokban, amelyekről először közösségi média oldalakon számoltak be. Mielőtt vakon továbbítasz valamit, retweeteled vagy megosztod, még ha a „bréking” kategóriába is esik, fogd vissza magadat a további megerősítésig!

A helytelen információk gyors terjedése egy kritikus helyzetben ijesztő tud lenni és néhány esetben egyenesen veszélyes is.

4. Légy pozitívabb!

2218047791_a3535324e9_z

Miután a közösségi hálók már csak egy érintésre vannak, csábító, hogy ezeket a platformokat arra használjuk, hogy kimondjuk, ami épp eszünkbe jut vagy panaszkodjunk minden apróságról. Ám érdemes kétszer is átgondolni, mielőtt negatív hozzászólást vagy állapotfrissítést posztolunk.

Nem az igazán jelentős és egyébként rossz hírekről beszélünk, amelyeket érdemes tudatnod az online barátaiddal és követőiddel – csak a kis dolgokról: nem kapsz helyet a vonaton, elrontották a kávérendelésedet, dugóban ragadtál, stb. Tényleg hozzáteszel a beszélgetéshez bármit is az ilyen klisés #elsővilágbeliproblémákkal?

5. Figyelj jobban az adatvédelmedre!

Az adatvédelmi beállításaid, szintjeid és engedélyeid kezelése a közösségi hálózatokban elképesztően fontos. Ami a közösségi oldalakat illeti, így elkerülheted, hogy nyilvánosságra kerüljön olyan tartalom, amit nem tárnál a publikum elé. Ami az alkalmazásokat és egyéb kiegészítőket illeti, megvédheted a saját és az online ismerőseid adatait is.

Egyre több és több tartalmat posztolunk online és mobilon keresztül, így egyre fontosabbá válik a biztonság és az adatvédelem. Figyelj oda, hogy 2014-ben még tudatosabban kezeld a beállításaidat!

6. Nem kell mindent megosztanod.

3721410809_a8c0086564_z

Akár a gyereked anyagcseréjéről, akár a legutóbbi edzésed statisztikáiról, akár az orvosi vagy a törékeny mentális állapotodról van szó, mind számos esetét láttunk már a túlzott megosztási szindrómának a közösségi médiában. Csak, mert megoszthatsz valamit, nem azt jelenti, hogy meg is kell.

Gondolkozz, mielőtt posztolsz a következő évben és megmentheted az ismerőseidet attól, hogy olyat lássanak, amit nem láttak előre!

7. Ne légy a számok megszállottja!

A követőid vagy az ismerőseid száma csak egy szám. Nem határoz meg Téged, nem is változtat meg semmilyen módon és legyünk reálisak: az égvilágon semmit sem jelent.

Ahelyett, hogy próbálod feltornázni a közösségi média statisztikádat, amennyire csak tudod, koncentrálj arra, hogy a legtöbbet hozd ki a hálózatokból – és az emberekből, akik jelen vannak itt –, amelyekkel már rendelkezel.

8. Kevesebb önfotót posztolj!

10228774236_7ca1357d73_z

Értjük, igen. Egy bizonyos szögből, egy bizonyos megvilágításban, ragyogó vagy. Nem igazán van szükségünk napi emlékeztetőre a különböző közösségi hírfolyamainkban, hogy ezt folyamatosan megerősítsd számunkra.

Ha 2013 a „szelfi éve” volt, lehetne, hogy 2014 egy kicsit önzetlenebb legyen?

9. Szánj időt a kedvességre!

A napi jócselekedet egy nemes cél, de nem mindig megvalósítható. A közösségi médiában azonban kicsit könnyebb a dolgunk.

Szánhatsz időt arra, hogy írj egy hozzászólást egy olyan képhez, amit eddig mindenki ignorált, vagy továbbíthatsz egy posztot, hogy segíts megtalálni egy eltűnt cicát,  vagy csak nyomj egy lájkot valakinek a „kézműves” projektjére: tényleg nem kerül sokba, hogy egy kis online kedvességet csempésszünk a mindennapokba!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!